In de drie warm-up sessies op zondagochtend waren Aron Canet (Moto3), Andrea Locatelli (Moto2) en Maverick Viñales (MotoGP) het snelst voorafgaand aan de races later op de dag. Het Sepang International Circuit in Maleisië was tijdens deze sessies ondanks de schijnende zon nog voorzien van een laag water door eerder gevallen regen, waarbij de weersvoorspellingen voor de rest van de dag ook niet bepaald gunstig zijn. 

Zondagochtend al om 07:40 uur lokale tijd, 00:40 uur Nederlandse tijd ging de warm-up sessie voor de Moto3 klasse van start, gevolgd door de Moto2 en MotoGP klassen, voorafgaand aan de races later op de dag op het Sepang International Circuit in Maleisië. Door de gevallen gedurende de avond en nacht was het circuit bij aanvang nog voorzien van een laag water. De lucht was wel blauw terwijl de zon door de wolken probeerde te schijnen, echter zijn de voorspellingen niet gunstig en gaat men er van uit dat de hemelsluizen rond het middaguur open zullen gaan.

Moto3
De coureurs in de kleinste klasse waren als eerst aan de beurt om hun twintig minuten durende warm-up sessie te verrijden op het natte Maleisische circuit. Na de kwalificatiesessie waren er penalty’s voor Stefano Nepa en thuisrijder Adam Norrodin waarbij de Italiaan vanaf de laatste plaats op de grid moet starten en de Maleisiër zelfs vanuit pit-lane aangezien het al zijn derde vergrijp is dit seizoen.

Ook zou het een belangrijke dag kunnen worden voor Jorge Martin die zijn eerste kans heeft op het behalen van de Moto3 titel. De Spanjaard heeft voorafgaand aan de race een voorsprong van 12 punten op rivaal Marco Bezzecchi en 20 punten op Del Conca Gresini teamgenoot Fabio di Giannantonio. Om het kampioenschap veilig te stellen moet Martin dus een voorsprong van 25 punten of meer realiseren, wanneer het minder is zal de beslissing over twee weken moeten vallen in Valencia.

Voor Tatsuki Suzuki begon de dag niet op de manier zoals hijzelf gehoopt had. De Japanse Sic58 Squadra Corse coureur kwam bij het uitkomen van bocht 9 met een high-side ten val, wel bleef hij ongedeerd en kon hij terugkeren naar de pitbox.

Uiteindelijk reed Aron Canet met een 2’27.951, zo’n zestien seconden langzamer dan de poletijd, de snelste rondetijd voor Lorenzo Dalla Porta en Adam Norrodin met daarachter Fabio di Giannantonio, Tony Arbolino, Marco Bezzecchi, Enea Bastianini, Niccolò Antonelli, Darryn Binder en Dennis Foggia in de top tien.

De Moto3 race over 17 ronden zal om 03:00 uur Nederlandse tijd van start gaan.

Moto2
Vervolgens zorgden de Moto2 coureurs voor twintig minuten actie op de natte maar zonnige baan. Ook voor Pecco Bagnaia zou het een speciale dag kunnen worden aangezien de Italiaan, net als Martin in de Moto3 klasse, de eerste mogelijkheid heeft om het Moto2 kampioenschap in de wacht te slepen. De kansen van de SKY Racing Team VR46 coureur zijn echter wel wat groter aangezien hij maar liefst 35 punten voorsprong heeft op zijn rivaal Miguel Oliveira die nog de enige kanshebber is. Een finish op het podium is genoeg mocht de Portugees de race winnen.

Jorge Navarro kwam al na enkele minuten ten val ter hoogte van bocht 9, de Spaanse Federal Oil Gresini coureur kon zijn Kalex wel oppakken en zijn weg vervolgen. Even later crashte ook Federico Fuligni in dezelfde bocht en kwam zijn warm-up vroeg ten einde.

Andrea Locatelli noteerde uiteindelijk met een 2’23.985 de snelste rondetijd voor Miguel Oliveira en Luca Marini. Daarachter stonden Augusto Fernández, Remy Gardner, Marcel Schrötter, Jorge Navarro, Mattia Pasini, Khairul Idham Pawi en Lorenzo Baldassarri in de top tien geklasseerd. Pecco Bagnaia nam geen risico’s en reed de vijftiende rondetijd.

De Moto2 race over 18 ronden zal om 04:20 uur Nederlandse tijd van start gaan.

MotoGP
Tot slot kwamen de MotoGP coureurs twintig minuten in actie op het Sepang Circuit voorafgaand aan hun race die als laatste van de dag gepland staat. Na de kwalificatie, die ongeveer anderhalf uur was uitgesteld door de zeer hevige regen, was er ophef wat betreft polesetter Marc Márquez. De Spanjaard reed tijdens Q2 in de weg van Andrea Iannone waardoor hij zes plaatsen wordt teruggezet op de grid en vanaf de zevende positie zal moeten starten. Hierdoor wordt Johann Zarco doorgeschoven naar pole position met merkgenoot Valentino Rossi op P2 en slachtoffer Andrea Iannone die de eerste startrij compleet maakt.

Jordi Torres zal niet deelnemen aan de race aangezien de Spanjaard zijn duim heeft gebroken als gevolg van de crash in FP4.

In de eerste minuten van deze sessie wilden veel coureurs zeker stellen dat beide machines goed waren afgesteld en dat er geoefend is voor een eventuele flag-to-flag race waardoor ze in pit-lane snel van machine wisselden en vervolgens hun ronden reden op het nog natte maar opdrogende Maleisische circuit.

In de slotfase was de baan dusdanig opgedroogd dat de vanaf pole vertrekkende Johann Zarco zelfs nog met slicks het circuit op ging. Uiteindelijk was het de racewinnaar van een week geleden Maverick Viñales die met een 2’11.476 de snelste rondetijd wist te rijden voor Valentino Rossi in een Movistar Yamaha 1-2. Jack Miller noteerde de derde tijd voor Marc Márquez, Michele Pirro en Scott Redding met daarachter Andrea Dovizioso, Alex Rins, Álvaro Bautista en Dani Pedrosa in de top tien.

De MotoGP race over 20 ronden op het Sepang International Circuit zal om 06:00 uur van start gaan.

 

LET OP: Het oorspronkelijke tijdschema van zondag is gewijzigd!!

 

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App