Canet wint hectische Moto3 race op Circuit of the Americas

104
Aron Canet voor eventuele podiumfinishers Andrea Migno en Jaume Masia - Circuit of the Americas | foto© Randy van Maasdijk

Aron Canet heeft zondag een spannende en spectaculaire Moto3 race gewonnen op het Circuit of the Americas in Austin. De Spanjaard wist zijn concurrenten in de slotfase net genoeg op afstand te houden om een aanval te voorkomen. Jaume Masia werd tweede voor teamgenoot Andrea Migno op de derde plaats.

Zondag om 11:00 uur lokale tijd, 18:00 uur Nederlandse tijd ging de Moto3 race op het Circuit of the Americas in Austin, Texas van start. De zon scheen fel boven het Amerikaanse circuit maar ondanks dat was het redelijk fris met een buitentemperatuur rond de 15°C.

Ronde 1
Raúl Fernandez maakte de beste start vanaf de tweede positie en ging als leider de eerste bocht in voor polesitter Niccolò Antonelli en Gabriel Rodrigo. Kort daarachter reden Darryn Binder, Tatsuki Suzuki, Alonso López, Jakub Kornfeil, Jaume Masia, Lorenzo Dalla Porta en Aron Canet in de top tien.

Antonelli liet zien dat hij graag aan kop wilde rijden en sloeg al toe ter hoogte van bocht 5. Met een scherpe inhaalactie nam de Italiaan de leiding over en probeerde hij meteen een gaatje te slaan.

Ronde 2
Antonelli kon geen voorsprong opbouwen en het was Rodrigo die op het 1200 meter lange rechte stuk door middel van een slipstream de leiding overnam. Ook Binder, Fernández, Alonso en Suzuki zaten aan te dringen.

Voor Can Öncü kwam de race zeer vroeg ten einde. De Turkse coureur ging onderuit bij het insturen voor bocht 4 waarbij hij de voorkant van zijn KTM verloor.

Ronde 3
De leiding werd weer overgenomen door Antonelli die met opnieuw een knappe inhaalactie voorbij ging aan Rodrigo. Het zat allemaal dicht bij elkaar met de eerste twintig coureurs binnen vier seconden.

Ronde 4
Een hachelijk moment voor Darryn Binder die ternauwernood een crash kon voorkomen. De Zuid-Afrikaan verloor de voorkant van zijn KTM bij het ingaan van bocht 7 meerdere keren maar hij wist overeind te blijven. López besloot om het ook maar eens te proberen om de leiding in handen te nemen en wist beide Sic58 Squadra Corse coureurs te passeren.

Ronde 5
De strijd werd heviger waarbij nu Suzuki de koppositie overnam. De eerste negentien coureurs waren slechts 3,5 seconden van elkaar verwijderd en in de grote kopgroep werden constant inhaalacties ingezet.

Ronde 7 
Suzuki wist een klein gaatje te slaan van zo’n 0,7 seconde waarmee hij uit het gedrang bleef. Canet was inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats en deed er alles aan om de Japanner bij te blijven. Canet had een beter tempo dan de coureurs in de groep waardoor ook hij een aantal tienden los was. Binder voerde de achtervolgende groep aan met Rodrigo en López kort achter zich.

Ook voor Aleix Viu kwam de race vroegtijdig ten einde na een valpartij, de Spanjaard bleef ongedeerd.

Ronde 9
Suzuki had een marge van een seconde opgebouwd richting Canet en kon een goed tempo rijden. De Spanjaard had op zijn beurt een marge van een seconde richting de achtervolgende groep, nog steeds bestaande uit zo’n vijftien coureurs.

Ronde 10
Crashes voor Tom Booth-amos, Romano Fenati en Jakub Kornfeil. De Brit kwam in zijn eentje ten val wat zijn race beëindigde. Romano Fenati ging de fout in ter hoogte van bocht 18 waar hij te hard op het gas ging en met een high-sider ten val kwam. Kornfeil had geen enkele mogelijkheid om de machine van de Italiaan te ontwijken en crashte daardoor ook. Alle drie coureurs bleven ongedeerd.

Ronde 12
Kaito Toba was de volgende coureur die in de fout ging. De Japanner kwam ten val door middel van een high-sider aangezien de achterkant van zijn machine uitstapte op de hobbels.

Ronde 13
Suzuki reed nog altijd aan de leiding maar Canet had het gat verkleind. Echter kreeg de Spanjaard bezoek van Migno waarna de Italiaan niet lang aarzelde en voorbij ging aan Canet.

De druk leek vervolgens toch te veel te worden voor de Japanner. Met een voorsprong van een kleine seconde ging de Sic58 Squadra Corse de fout in bij het insturen van bocht 7 waar hij de voorkant van zijn Honda verloor. Teleurgesteld droop Suzuki af en kwam zijn race ten einde.

Ronde 14
Deze valpartij zorgde ervoor dat Migno nu de leider in de wedstrijd was. De Italiaan had Canet nog wel in zijn nek hijgen met een halve seconde daarachter López en Rodrigo. Daar weer achter streden Antonelli, Masia, Fernández, Arbolino en Vietti voor de vijfde positie.

Ronde 16
Bij het ingaan van bocht 1 viel Canet aan en nam hij de leiding voor het eerst in de wedstrijd over. Hij en Migno hadden nog een halve seconde voorsprong op de coureurs achter hen maar de achtervolgers kwamen steeds dichterbij. De eerste negen coureurs waren halverwege de ronde slechts anderhalve seconde van elkaar verwijderd.

Ook Ayumu Sasaki kon de race niet uitrijden. De Japanner crashte ter hoogte van bocht 6.

Ronde 17
Bij het ingaan van de laatste ronde was het Canet aan de leiding voor Rodrigo en Migno. De Spanjaard was zichtbaar hard aan het pushen om uit het gedrang te blijven. Op het 1200 meter lange rechte stuk was dit echter onhaalbaar en zette Migno de aanval in na een slipstream. Canet ging vervolgens later in de remmen en behield zo zijn koppositie. Dit gaf de Spanjaard tot aan de finishlijn niet meer weg en pakte daarmee zijn eerste zege van het seizoen en ook de eerste overwinning voor het Max Racing Team.

Masia kwam als tweede over de finish nadat hem het vuur in de laatste bocht nog flink aan de schenen werd gelegd. Migno probeerde zijn teamgenoot eruit te remmen maar ging daardoor bijna onderuit. Toch wist de Italiaan zijn KTM overeind te houden en alsnog als derde over de streep te komen. Rodrigo finishte uiteindelijk als vierde voor Antonelli en Arbolino met verder Fernández, López, Vietti en Foggia in de top tien.

 

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App