Caricasulo wint, keurige achtste plaats voor Hartog in Jerez

142
hartog
Rob Hartog | foto© Rob Hartog #47 Facebook

Federico Caricasulo heeft zondagochtend in Jerez de World Supersport wedstrijd van de Pirelli Spanish Round gewonnen. De Italiaan kwam als winnaar over de finish voor Jules Cluzel en veteraan Anthony West. Rob Hartog passeerde op een verdienstelijke achtste plaats de eindstreep.

Alvorens de voorlaatste wedstrijd van het seizoen van start ging en met de wetenschap dat Kenan Sofuoglu (145) afwezig was stond er voor met name Lucas Mahias (154), Sheridain Morais (122) en Jules Cluzel (115) het nodige op het spel. Met name voor Mahias die in Jerez de titel al vroegtijdig veilig kon stellen als hij als eerste, tweede of derde over de finish zou komen.

Bij de start was het Sheridan Morais die de leiding nam voor Federico Caracasulo, Jules Cluzel en PJ Jacobsen. Bij de eerste doorkomst was het echter Caricasulo aan de leiding voor Cluzel, Morais, PJ Jacobsen, Christian Marino en Anthony West terwijl Nederlander Rob Hartog een keurige elfde plaats innam.

Terwijl Caricasulo, Cluzel en Jacobsen een klein gaatje wisten te slaan vooraan het veld wist Hartog ten koste van Kyle Smith de top tien binnen te komen.

Jacobsen moest de Caricasulo en Cluzel vervolgens laten gaan die op zijn beurt bezoek kreeg van Mahias en niet veel later ook West aan zijn achterwiel zag verschijnen.

Terwijl Hartog zich in de zevende ronde op de achtste plaats meldde werd het steeds duidelijker dat de strijd in het kampioenschap nog niet gestreden was met Mahias op plaats vijf en Morais twee plaatsen daarachter op plaats zeven.

Halverwege de race was het nog steeds Caricasulo aan de leiding met in zijn wiel Cluzel. Op ruim een seconde volgden PJ Jacobsen en een steeds aandringende West terwijl Mahias alles zeilen bij moest zetten om het tweetal voor hem te volgen. Hartog bezette de negende plaats terwijl Jaimie van Sikkelerus ook een goede wedstrijd kende en in de eerste tien ronden van de zesentwintigste naar de eenentwintigste was opgeklommen.

Het koste hem een aantal ronden en een aantal aanvallen maar in de dertiende ronde was het West die definitief lang PJ Jacobsen wist te komen, de derde plaats innam en vervolgens in een rap tempo de achtervolging inzette op Caricasulo en Cluzel. Deze poging leek in eerste instantie te slagen maar de twee leiders onderkenden het gevaar en wisten met nog drie ronden te gaan het verschil op iets meer dan een seconde te houden.

In de laatste twee ronden maakten Caricasulo en Cluzel er een meer dan spannend duel van. Cluzel probeerde het een aantal keren maar de jonge Italiaan gaf geen krimp, sloeg meteen weer terug. Caricasulo hield knap stand en passeerde dan ook als eerste de finish op 0,065 seconde gevolgd door Cluzel en West die 1,652 seconde achter de winnaar als derde over de finish kwam.

PJ Jacobsen werd vierde voor Mahias die daarmee 11 punten aan zijn totaal mocht bij voegen en met de laatste wedstrijd van het seizoen in Qatar voor de boeg nu 20 punten voorsprong heeft op de geblesseerde Sofuoglu.

Morais kwam als zesde over de finisg gevolgd door Tuuli en de opnieuw zeer sterk acterende Hartog die als achtste werd afgevlagd. De Nederlander verwees in de slotfase van de wedstrijd Gino Rea terug naar de negende plaats terwijl Christian Gamarino in deze race de top tien completeerde.

Ondanks een meer dan verdienstelijke achtste plaats was er na afloop ook een lichte teleurstelling voor Hartog. Met 27 gescoorde punten kwam de Nederlander uitgerekend 1 punt tekort om de ESS titel in de wacht te slepen. Deze titel ging naar Honda coureur Hannes Soomer die in deze wedstrijd als vijftiende eindigde en daarmee precies dan ene zo broodnodige punt wist te scoren om de titel veilig te stellen.

Van Sikkelerus wist in de slotfase van de wedstrijd zijn positie te consolideren en als eenentwintigste de zwart/wit geblokte vlag te passeren.