Federico Caricasulo heeft zondagmiddag de spectaculaire WorldSSP race gewonnen op het TT Circuit Assen. Na een felle strijd met een grote kopgroep sloeg de Italiaan op het juiste moment toe en won hij voor Randy Krummenacher en Thomas Gradinger. Glenn van Straalen was de beste Nederlander op de negende plaats, Rob Hartog eindigde als veertiende, Wayne Tessels als zestiende en Jaimie van Sikkelerus als zeventiende.

Zondagmiddag om 12:15 uur gingen de lichten op groen voor de World Supersport race op het TT Circuit Assen. De zon scheen nog steeds fel op de Drentse heide terwijl de temperatuur niet boven de 8°C uit kwam. Ondanks dat waren de omstandigheden goed voor deze race over achttien ronden.

Het was Raffaele de Rosa die het best van zijn plaats wist te komen en als leider de haarbocht in ging voor polesitter Randy Krummenacher en Thomas Gradinger. Hannes Soomer was ook goed gestart en had de vierde positie in handen voor Jules Cluzel en Corentin Perolari. Aan het einde van de eerste ronde sloeg Krummenacher toe en nam hij de leiding over bij het ingaan van de Geert Timmer bocht. Glenn van Straalen en Rob Hartog kenden ook een goed begin aan hun race en reden op de elfde en twaalfde positie.

Krummenacher probeerde vervolgens een gaatje te slaan maar Cluzel wist hem op de zuidlus te passeren. Dit zorgde ervoor dat De Rosa, Mahias, Gradinger en Caricasulo de aansluiting konden behouden en de top zes slechts een halve seconde van elkaar verwijderd.

In de derde ronde sloeg Krummenacher weer terug en nam hij de leiding weer over. Vervolgens reed hij de snelste wedstrijd ronde maar Cluzel kon zijn tempo volgen. Een klein gat ontstond er naar De Rosa, Caricasulo, Mahias en Gradinger.

Xavier Navand was de eerste crasher van de race. De Fransman ging onderuit bij het aanremmen voor de Haarbocht maar bleef ongedeerd.

Doordat Krummenacher, Cluzel en De Rosa elkaar meerdere malen in de weg zaten door middel van een aantal inhaalacties bleef de kopgroep dicht bij elkaar. De eerste negen coureurs waren slechts anderhalve seconde van elkaar verwijderd waardoor er veel spektakel te zien was voor het Nederlandse publiek op de tribunes.

In de achtste ronde was het nog steeds Krummenacher aan de leiding terwijl teamgenoot Caricasulo zichzelf naar de tweede positie had geknokt. Cluzel reed op de derde plaats voor De Rosa, Gradinger en Mahias. Deze zes coureurs waren losgebroken van de achtervolging, De Fransman was op dat moment de snelste man op de baan.

De top zes bleef dicht bij elkaar rijden en er werden meerdere felle inhaalacties ingevoerd. Cluzel Deze hevige strijd werd De Rosa iets te veel aangezien hij in de dertiende ronde bij het insturen voor De Bult de voorkant van zijn MV Agusta verloor en de grindbak in schoof. De Italiaan kon zijn machine nog wel oppakken maar een goed resultaat was hierdoor verkeken. Even later ging het ook mis voor Hannes Soomer, de MPM Wilsport Honda coureur crashte ter hoogte van de GT chicane.

Krummenacher, Caricasulo, Gradinger, Mahias en Cluzel bleven dicht bij elkaar rijden en de overwinning zou gaan tussen deze vijf coureurs.

In de laatste ronde wisten Bardahl Evan Bros. Racing coureurs Krummenacher het kleinste gaatje te slaan, dit bleek wel genoeg om de rest van de coureurs geen kans te geven om aan te vallen. Caricasulo zette de inhaalactie op zijn teamgenoot bij het ingaan van de Stekkenwal in en slaagde er vervolgens in om de koppositie te behouden. Het kwam nu aan op de snelle run over Mandeveen, Duikersloot, Meeuwenmeer, Hoge Heide en Ramshoek richting de GT. Caricasulo wist zeer snel te zijn over dit stuk waardoor hij een inhaalactie van Krummenacher kon voorkomen. In de meters naar de finishlijn kwam de Zwitser nog wel dichtbij maar uiteindelijk wist Caricasulo als eerste over de streep te komen en daarmee zijn eerste World Supersport zege van het seizoen te behalen.

Krummenacher kwam slechts 0,032 seconde tekort op zijn teamgenoot en werd daardoor tweede, wel heeft hij hiermee goede zaken gedaan voor het kampioenschap. Gradinger kwam als derde over de streep en behaalde daarmee de eerste podiumfinish van zijn carrière en is het ook de eerste podiumfinish van een Oostenrijker ooit. Cluzel finishte als vierde, net voor Mahias met verder Perolari, Okubo, Viñales, Nederlander Glenn van Straalen en Danilo in de top tien. Rob Hartog finishte als veertiende, Wayne Tessels als zestiende en Jaimie van Sikkelerus als zeventiende.

Na afloop spraken we met de Nederlanders, beluister hun reacties via onderstaande audiolinks:

Glenn van Straalen (9e):

 

Rob Hartog (14e):

 

Jaimie van Sikkelerus (17e)

 

Wayne Tessels: “Het was een goede eerste race met SWPN. We konden met onze stock-motor meevechten voor WK-punten. Op de rechte stukken verloren we veel, maar dat kon ik lang in de bochten weer goedmaken. We hebben een goed weekend gehad samen met het team en veel stappen gemaakt richting het IDM-seizoen.”

 

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag
Fotoverslag zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App