Caricasulo wint spectaculaire WorldSSP race op Jerez, Hartog vijftiende

67
Federico Caricasulo (64) leidt voor Randy Krummenacher (21) en Jules Cluzel (16) - Circuito de Jerez - Ángel Nieto | foto© Randy van Maasdijk

Federico Caricasulo heeft zondagmiddag de WorldSSP race op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto gewonnen. Na een hevige strijd wist de Italiaan in de laatste ronde los te breken van de concurrentie en kwam hij als winnaar over de streep voor teamgenoot Randy Krummenacher en Jules Cluzel. Rob Hartog was de beste Nederlander op de vijftiende plaats.

Zondagmiddag om 12:15 uur ging de World Supersport race van start op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De omstandigheden waren gunstig met veel zon en een temperatuur boven de 20°C.

Lucas Mahias wist het beste te starten en ging vanaf de derde positie als leider de eerste bocht in voor Federico Caricasulo en Randy Krummenacher. Raffaele de Rosa nam de vierde positie in met Thomas Gradinger en Hikari Okubo daarachter. Voor Jules Danilo kwam de race al vroeg ten einde. De Fransman ging onderuit bij het ingaan van bocht 13 (Curva Jorge Lorenzo) maar bleef ongedeerd.

Aan het einde van de tweede ronde reed Mahias nog steeds aan de leiding maar de Kawasaki coureur werd flink onder druk gezet door Bardahl Evan Bros Racing coureurs Krummenacher en Caricasulo. Samen met De Rosa, Gradinger en Cluzel en Okubo reden ze weg van de achtervolging en ontstond er een kopgroep van zeven coureurs. Ook voor Kyle Smith was het einde race als gevolg van een crash.

Krummenacher viel in de derde ronde aan bij het aanremmen voor bocht 6 (Curva Dani Pedrosa) en nam daarmee de leiding over. De Zwitser probeerde meteen weg te rijden maar teamgenoot Caricasulo volgde het voorbeeld en ging ook voorbij aan Mahias om zodoende dichtbij Krummenacher te blijven.

Langzaamaan wisten Krummenacher, Caricasulo en De Rosa enkele tienden los te rijden van de achtervolging. Caricasulo en Krummenacher passeerden elkaar meerdere malen waarna de Italiaan kortstondig de leiding in handen had. De Zwitser sloeg echter al gauw terug en nam de koppositie over van zijn teamgenoot. Dit duel zorgde ervoor dat De Rosa de aansluiting behield maar dat ook Mahias, Cluzel en Gradinger weer deel uitmaakten van de kopgroep.

Met zeven ronden te gaan viel Caricasulo opnieuw aan en probeerde hij de leiding over te nemen, echter wist Krummenacher direct te counteren en verwees hij zijn teamgenoot weer naar de tweede plaats.

In de slotfase van de race, met nog vier ronden te gaan, zette Caricasulo opnieuw de aanval in en door middel van een knappe uitremactie ging hij voorbij aan zijn teamgenoot en nam hij zodoende de eerste plaats over. Cluzel besloot zich te mengen in de strijd en sloeg meteen toe waarbij hij ook voorbij ging aan Krummenacher en de tweede positie overnam. Dit verwees Krummenacher naar de derde plaats met De Rosa, Mahias en Gradinger daar kort achter.

Cluzel aarzelde niet en aan het eind van diezelfde ronde viel hij opnieuw aan bij het ingaan van bocht 13 (Curva Jorge Lorenzo) om daarmee de leiding over te nemen. Echter liet Caricasulo dit niet zomaar gebeuren en sloeg hij direct terug om daarmee de koppositie terug te pakken.

In de laatste twee ronden verhoogde Caricasulo het tempo en reed daarbij enkele tienden weg van de concurrentie. Dit was genoeg om een aanval te voorkomen waardoor de Italiaan uiteindelijk als winnaar over de finish kwam en behaalde hij zijn tweede zege van het seizoen nadat hij in Assen ook wist te winnen.

Krummenacher werd tweede met Cluzel daar kort achter op de derde positie. Gradinger finishte op de vierde plaats waardoor de top vier volledig uit Yamaha’s bestond met De Rosa op de MV Agusta daarachter op de vijfde positie. Verder eindigden Mahias, Okubo, Viñales, Perolari en Sebestyén in de top tien. Rob Hartog was de beste Nederlander en scoorde één WK punt op de vijftiende positie met Jaimie van Sikkelerus op de achttiende plaats en Glenn van Straalen op de twintigste.

In het kampioenschap blijft Krummenacher de leider met 135 punten voor Caricasulo met 118 en Cluzel met 94.

 

Handige links Acerbis Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App