Federico Caricasulo heeft zondagmiddag de WorldSSP race gewonnen op Portimão voor teamgenoot Randy Krummenacher en Lucas Mahias. De race werd vroegtijdig beëindigd doordat een geplofte MV Agusta voor een rode vlag zorgde. Jaimie van Sikkelerus werd de beste Nederlander op de veertiende plaats.

Zondagmiddag om 12:15 uur lokale tijd, 13:15 uur Nederlandse tijd ging de achttien ronden lange World Supersport race van start op het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão waar de zon nog altijd fel scheen en temperatuur zo’n 30°C bedroeg.

Kyle Smith moest starten vanuit pit lane aangezien hij het maximaal aantal gebruikte motorblokken had overschreden. De Brit staat met het Pedercini team ingeschreven in het European Supersport kampioenschap maar zal naar alle verwachtingen ook deelnemen aan de overzeese races in Argentinië en Qatar.

Polesitter Federico Caricasulo startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Isaac Viñales,  Lucas Mahias en Jules Cluzel. Randy Krummenacher, rijdend met onder andere een gekneusde knie en gebroken teen, viel terug naar de vijfde plaats met de zeer goed gestarte Corentin Perolari, Raffaele de Rosa, Hikari Okubo, wild-card Miquel Pons en Ayrton Badovini in de top tien.

Caricasulo wist in de openingsfase de koppositie vast te houden maar met name Viñales voerde de druk flink op. Mahias, Cluzel, Krummenacher, De Rosa, Perolari, Okubo, Badovini en Pons reden dicht bij elkaar en zorgden daarmee voor een interessante kopgroep.

In de derde ronde ging het mis voor Kyle Smith en Christian Stange, beide coureurs waren gecrasht ter hoogte van bocht 1.

Voor Viñales kwam de race ook vroegtijdig ten einde, het leek erop dat er problemen waren met de ketting van zijn Yamaha YZF-R6.

Na vijf ronden was het nog steeds Caricasulo aan de leiding voor Mahias en Krummenacher met een seconde daarachter Cluzel en De Rosa.

Maria Herrera kwam in de zevende ronde ten val bij het ingaan van bocht 8 waardoor ook haar race vroegtijdig beëindigd werd. Vooraan het veld had Krummenacher de tweede plaats overgenomen van Mahias en zette hij nu de achtervolging in op Bardahl Evan Bros. Racing teamgenoot Caricasulo.

Een ronde later viel Krummenacher voor het eerst aan maar Caricasulo kon zichzelf verdedigen. Wel zorgde dit ervoor dat Mahias, Cluzel en De Rosa nu de aansluiting weer volledig te pakken hadden en er weer een kopgroep van vijf coureurs ontstond.

Met negen ronden te gaan probeerde Krummenacher het opnieuw en ditmaal kon hij succesvol uit de slipstream duiken en de leiding overnemen van teamgenoot Caricasulo. De Italiaan deed er alles aan om de aansluiting te behouden maar Krummenacher leek toch in staat om een gaatje te slaan.

Caricasulo liet het er niet bij zitten en met zes ronden te gaan nam de Italiaan de koppositie weer over. Krummenacher en Mahias reden daar kort achter met ruim 2,5 seconden daarachter Cluzel en Badovini.

Met vijf ronden te gaan werd de rode vlag gezwaaid waardoor de race ten einde kwam. De MV Agusta van De Rosa blies een rookwolk uit en doordat er gevreesd werd voor olie op de baan nam Race Direction geen risico. Een ronde eerder wist de Italiaan nog op spectaculaire wijze een zeer hevige high-sider te voorkomen, of dit te maken had met het daaropvolgende technische probleem was niet duidelijk.

Er was meer dan 2/3 van de volledige raceafstand gereden waardoor Caricasulo de winnaar werd voor teamgenoot Krummenacher en Mahias. Cluzel finishte hierdoor als vierde voor Badovini en Perolari met daarachter Okubo, Danilo, Cresson en Pons in de top tien. De Nederlanders reden een vrij anonieme race waarbij Jaimie van Sikkelerus twee WK punten scoorde op de veertiende plaats, Glenn van Straalen als zestiende over de streep kwam en Rob Hartog als achttiende eindigde.

In het kampioenschap blijft Krummenacher de leider met 193 punten voor Caricasulo met 183. Cluzel staat derde met 155 gescoorde WK punten.

 

Handige links Acerbis Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App