Federico Caricasulo heeft zondagmiddag de WorldSSP race op Portimão gewonnen voor Kyle Smith en Raffaele de Rosa. In een bizarre laatste ronde kreeg de op dat moment leidende Lucas Mahias te maken met een lekke band maar de race werd door een rode vlag vroegtijdig beëindigd waardoor hij besloot alsnog terug te keren naar de pits waar hij uiteindelijk de overwinning toch niet op zijn naam geschreven kreeg. Jaimie van Sikkelerus finishte als dertiende, Rob Hartog kwam ten val en werd daardoor gediskwalificeerd en Wayne Tessels wist de finish niet te halen.

Zondagmiddag ging op een zeer zonnig en warm Autódromo Internacional do Algarve Portimão de World Supersport race van start.

Polesitter Lucas Mahias kwam goed van zijn plaats maar het was landgenoot Jules Cluzel die als leider de eerste bocht in ging. Daarachter waren het kampioenschapsleider Sandro Cortese, Raffaele de Rosa, Federico Caricasulo en Kyle Smith.

Het leek erop dat de zes coureur aan de kop van het veld meteen los wisten te breken van de rest van het veld. Echter ging het in de tweede ronde al volledig mis voor Cortese en Cluzel. De Duitser probeerde voorbij te gaan aan zijn Franse rivaal maar verloor bij het inzetten van de manoeuvre de voorkant van zijn Yamaha YZF-R6 en nam in zijn valpartij Cluzel mee. Cortese kon zijn machine weer oppakken en de race voortzetten maar dit gold niet voor Cluzel; de Fransman was woest.

Dit zorgde ervoor dat de andere Fransman, verdedigend WorldSSP kampioen Lucas Mahias, de leiding over kon nemen en meteen een gat wist te slaan naar merkgenoot Federico Caricasulo en MV Agusta coureur Raffaele de Rosa op de derde plaats.

Mahias leek onbedreigd af te stevenen op de overwinning en ook de tweede plaats van Caricasulo kwam niet in gevaar. Een hevig gevecht was er nog wel voor de derde plaats tussen Smith en De Rosa.

Het ging echter bij het ingaan van de laatste ronde volledig mis voor verdedigend kampioen Mahias want hij kreeg te maken met een lekke band. De Fransman parkeerde zijn machine naast de baan maar enkele momenten later werd de rode vlag gezwaaid voor een incident tussen Rob Hartog en Borja Quero Martinez waarbij de Nederlander een fout maakte en de Spanjaard aantikte waardoor het tweetal hard ten val kwam. Hartog zou later gediskwalificeerd worden.

Mahias zag deze rode vlaggen en besloot zijn machine weer op te pakken en naar de pits te rijden aangezien de volgorde van de voorlaatste ronde als resultaat geldt en de coureurs binnen vijf minuten terug moeten keren in de pitstraat. Met een lekke achterband legde de Fransman het Portugese circuit af waarbij de achterkant alle kanten op sloeg. Het leek erop dat hij op tijd binnen was en daardoor alsnog de race zou winnen maar hij had een stuk van pit lane afgesneden waardoor hij niet de gehele ronde had gereden.

Dit zorgde ervoor dat Caricasulo uiteindelijk de winnaar was voor Smith en De Rosa. Daarachter waren het Krummenacher, een sterk teruggekomen Cortese, Soomer, Badovini, Gradinger, Okubo en de debuterende Barberá in de top tien. Jaimie van Sikkelerus kwam als dertiende over de finishlijn, Wayne Tessels wist de race niet uit te rijden.

Cortese heeft nu 16 punten voorsprong in het kampioenschap op Cluzel.

 

Handige links Nolan Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App