Carlo Pernat: ”Quartararo is momenteel de snelste man van het veld”

6469
fabio-quartararo
Fabio Quartararo - Valencia Test | foto© Randy van Maasdijk

Carlo Pernat is nooit te beroerd om zijn eigen ongezouten mening te verkondigen en het doen van gedurfde uitspraken. De flamboyante en spraakzame Italiaanse rijdersmanager was onlangs dan ook niet te beroerd om Fabio Quartararo een pluim op de hoed te zetten. Volgens Pernat is de Fransman momenteel namelijk de snelste coureur in het huidige MotoGP startveld.

In 2019 maakte Fabio Quartararo zijn debuut als MotoGP coureur. De overstap van de Fransman van de Moto2 naar de MotoGP klasse werd destijds gezien als een grote gok. Het was echter Wilco Zeelenberg die heilig geloofde in het talent van de jonge Fransman ondanks dat hij tot op dat moment nog niet echt indruk had weten te maken in de lagere categorieën van het MotoGP wereldkampioenschap.Zeelenberg bleek het bij het juiste eind te hebben, Quartararo verraste vriend en vijand in zijn eerste jaar door maar liefst vijf podiumklasseringen te scoren en met 192 gescoorde WK punten als vijfde te eindigen in het kampioenschap. Meteen in zijn tweede seizoen was het raak en wist Quartararo de eerste twee races van het seizoen te winnen. Na lange tijd aan de leiding te hebben gestaan in de tussenstand zakt hij in het tweede deel van het seizoen terug naar de achtste plaats in de eindstand van het kampioenschap.

Ondanks een minder tweede deel van het seizoen kreeg Quartararo voor 2021 een contract aangeboden binnen het Monster Energy Yamaha MotoGP Team waar hij de opvolger werd van Valentino Rossi. Ondanks dat Quartararo een paar grote schoenen had te vullen vervulde hij zijn taak met verve door meteen in zijn eerste seizoen als Yamaha fabriekscoureur de wereldtitel voor zich op te eisen.

In 2022 begon Quartararo opnieuw sterk aan het seizoen en met winst tijdens de Grand Prix weekenden in Portimâo, Catalunya en op de Sachsenring ging hij als leider in de tussenstand de zomerstop in. Ondanks dit werd het steeds duidelijker dat zijn Yamaha steeds meer tekortkwam op de snelle Ducati’s hetgeen erin resulteerde dat Francesco Bagnaia in het tweede deel van het seizoen een enorme achterstand van maar liefst 91 punten goed wist te maken en er uiteindelijk met de wereldtitel vandoor ging.

Met de wetenschap dat het een heel lastig verhaal ging worden tegen een armada van acht snelle Ducati’s en het feit dat Yamaha voor het eerst sinds jaren slechts twee machines op de grid had staan begon Quartararo aan het 2023 seizoen. Met slechts drie podiumklasseringen (drie derde plaatsen in Amerika, Indonesië en India) en de derde plaats als beste resultaat werd het duidelijk niet het jaar van Quartararo en zeker ook niet het jaar voor Yamaha. Meer dan een tiende plaats in de eindstand van het kampioenschap zat er dan ook niet in voor de Fransman in zijn vijfde seizoen als MotoGP coureur.

Maar volgens Carlo Pernat hoeft er niemand te twijfelen aan het talent van Fabio Quartararo, het mindere optreden van de Fransman is volgens de Italiaan volledig te wijten aan de mindere Yamaha YZR-M1 motor. Sterker nog, volgens Pernat is Quartaro momenteel zelfs de snelste coureur binnen het huidige MotoGP startveld

Carlo Pernat: “Op dit moment is Fabio Quartararo waarschijnlijk de snelste en best presterende coureur in het hele rennerskwartier, maar met die motor kom je nergens. Maar Yamaha is een enorm sterk merk en misschien zijn de Japanse ingenieurs erin geslaagd om de afgelopen maanden met een revolutionair project te komen. Als dat het geval is, zal Quartararo ook weer volop meedoen voor de prijzen.”

Quartararo begint in 2024 aan zijn zesde seizoen als MotoGP coureur, zijn vierde in dienst van het Monster Energy Yamaha MotoGP Team. Na de overstap van Franco Morbidelli naar Prima Pramac Racing wordt Alex Rins komend seizoen zijn nieuwe teamgenoot.Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.