Dorna CEO Carmelo Ezpeleta was ook dit weekend nog in Jerez voor de herstart van het World Superbike seizoen. De grote baas van Dorna werd ondervraagd over onder andere de hele procedure voor het organiseren van races in deze tijd, het wegsturen van een World Supersport 300 team en het huidige WorldSBK seizoen.

Na twee achtereenvolgende MotoGP raceweekenden op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto vond ook de herstart van het World Superbike seizoen plaats op het Zuid-Spaanse circuit. Reden genoeg voor Carmelo Ezpeleta, CEO van Dorna Sports dat al jaren de promotor is van het MotoGP en WorldSBK kampioenschap, om in Jerez te blijven en ook het WorldSBK raceweekend bij te wonen.

Het was natuurlijk een hele klus om in deze tijd van het coronavirus races te organiseren. Lokale autoriteiten moeten de goedkeuring geven en er zijn eindeloos veel voorzorgsmaatregelen die moeten worden getroffen voordat alles pas doorgang kan vinden.

Zo werd er voor de teams in het World Superbike Championship een protocol opgesteld van 33 pagina’s met daarin alle regels die nu in deze tijd gelden in de paddock. De teams hebben deze allemaal ondertekend en daarmee bevestigd dat ze akkoord gaan. Zo niet, dan niet racen.

Echter werd op vrijdagochtend bekendgemaakt dat het Team 2R Kawasaki Racing zich niet aan de regels heeft gehouden. Dorna reageerde genadeloos en stuurde het team naar huis, niet alleen voor dit raceweekend maar meteen voor de rest van het seizoen.

CEO Carmelo Ezpeleta liet zijn licht schijnen over de huidige gang van zaken in het World Superbike kampioenschap en sprak over hoe de aanloop naar dit weekend eruitzag.

Carmelo Ezpeleta: “We zijn heel blij dat we hier weer kunnen zijn in Jerez, het eerste World Superbike evenement na de uitbraak van het coronavirus. We zijn het seizoen begonnen in Australië en gelukkig kunnen we nu verder hier in Jerez, dat is belangrijk. Ik heb gisteren en vandaag de races gekeken en het voelde eigenlijk weer ‘normaal’. Natuurlijk kunnen er helaas nog geen toeschouwers bij zijn maar het is belangrijk dat we spannende races op de televisie hebben.

Wat betreft de strenge protocollen, er is geen andere manier dan het zo streng op te leggen. We zijn in gesprek geweest met de autoriteiten van meerdere landen voor het organiseren van MotoGP en WorldSBK en de enige manier om hen te overtuigen is het invoeren en controleren van deze strenge protocollen. Ieder team heeft dit protocol ondertekend en dit moet dan ook nageleefd worden. Het moge duidelijk zijn dat wanneer iemand het protocol niet opvolgt er natuurlijk consequenties aan vastzitten.

De races in Australië waren heel spannend en ook hier zijn de verschillen klein. Ik denk dat het een heel spannend en interessant kampioenschap gaat worden.”

Handige links Pirelli Spanish Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App