Op zaterdagmiddag heeft Ana Carrasco haar eerste pole position behaald in de WorldSSP300 klasse op Imola. De Spaanse coureur was met een seconde verschil het snelst voor Nederlanders Scott Deroue en Robert Schotman. De overige Nederlanders kwalificeerden zich met Van Straalen als 14e, Meuffels als 16e, Khan als 20e, Koopman als 26e, Vos als 33e en Overbeeke als 36e. 

In zonnige en warme weersomstandigheden werden op zaterdagochtend de twee kwalificatietrainingen van de WorldSSP300 klasse verreden op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola.

Superpole 1
Voor de coureurs die na de twee vrije trainingen op vrijdag niet bij de snelste tien stonden was er een laatste kans om door te gaan naar Superpole 2 en daarin mee te doen voor pole position. Maar liefst 29 coureurs gingen tegelijk de baan op om een snelle rondetijd te kunnen rijden. Voor Mika Perez ging dit al gauw mis aangezien de Spanjaard zijn Kawasaki onderuit schoof.

Jan-Ole Jähnig wist dankzij een slipstream een zeer snelle ronde te rijden waarna achteraf bleek dat niemand hier aan kon komen. Achter de Duitser was het Manuel Gonzalez waardoor het tweetal verder mocht naar Superpole 2 om daar een poging te wagen voor de pole.

De derde tijd, en daarmee de dertiende plaats op de grid, werd gereden door Valle met daar achter Van Straalen en Grünwald. Meuffels noteerde de zesde tijd en begint daardoor de race op zondag vanaf de zestiende plaats. Khan reed de tiende tijd, Koopman de zestiende, Vos de 23e en Overbeeke de 26e.

Superpole 2
Met de snelste twaalf coureurs werd vervolgens de strijd gevoerd voor pole position. De coureurs waren zichtbaar aan het wachten voor een slipstream wat voor de kleine Supersport 300 machines een groot verschil maakt voor een rondetijd.

In de beginfase was het Scott Deroue die hier goed gebruik van maakte en naar de voorlopig snelste tijd kwam. Echter kon de Nederlander hier niet lang van genieten aangezien Ana Carrasco, die in beide trainingen op vrijdag het snelst was, zonder een slipstream hier onderdoor wist te duiken. De 21-jarige Spaanse Kawasaki coureur wist vervolgens in de daaropvolgende ronde deze tijd nog iets te verbeteren met een 2’07.076 en behaalde daarmee haar eerste pole en de eerste pole ooit voor een vrouw binnen een wereldkampioenschap.

Deroue bleef uiteindelijk tweede nadat de Nederlander nog in de weg werd gereden door één van de Yamaha coureurs, wel met een verschil van een seconde richting polesetter Carrasco. De derde tijd werd gereden door Robert Schotman waardoor er twee Nederlanders op de eerste startrij staan.

Verder waren het Bastianelli, Sánchez, Sabatucci, Jähnig, Gonzalez, De La Vega en Hendra Pratama in de top tien.

De WorldSSP300 race zal zondagmiddag om 14:20 uur van start gaan.

 

Handige links Pata Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag