Celestino Vietti pakt Moto3 pole PTT Thailand Grand Prix

83
celestino-vietti
Celestino Vietti - Buriram | foto© Randy van Maasdijk

Celestino Vietti vertrekt zondag op het Chang International Circuit vanaf de pole in de Moto3 klasse. Het is de eerste Moto3 pole voor de Sky Racing Team coureur die zondag in Thailand Marcos Raminez en Albert Arenas naast zich treft op de eerste startrij.

Na alle vertragingen eerder op de dag vanwege de slechte weersomstandigheden konden de Moto3 coureur zaterdagochtend in Buriram volgens het oorspronkelijke tijdschema aan hun kwalificaties beginnen.

Alvorens deze kwalificatie sessies van start gingen hadden al vier coureurs een penalty aan hun broek, zo kreeg Jakub Kornfeil vrijdag een penalty aan zijn broek en moet hij na afloop van deze kwalificatie 12 startplaatsen inleveren, nog erger was het voor zijn teamgenoot Filip Salac, Ayumu Sasaki en Ricardo Rossi, zij kregen vrijdag alle drie te horen dat ze na afloop teruggezet zullen worden naar de laatste plaats op de grid.

De heren Moto3 coureurs waren dus vooraf gewaarschuwd, echter of het bij deze vier peanlties zal blijven zal pas later en na afloop van deze kwalificaties duidelijk worden.

Q1
In deze sessie was het SKY Racing Team VR46 coureur Celestino Vietti die met een snelste rondetijd van 1’43.575 na afloop de lijst aanvoerde en zich samen met John McPhee, Raul Fernandez en Filip Salac plaatste voor Q2.

Voor Ai Ogura liep deze sessie uit op een flinke teleurstelling, de Japanner leek in de slotfase op weg naar een top vier klassering maar zag dit resultaat in rook op gaan door een schuiver.

Q2
In de eerste run was het Lorenzo Dalla Porta die het snelst was voor John McPhee, Vietti, Salac en Kornfeil. Vervolgens begon het wachten en het politieke spel voor de beslissende run, dit met de wetenschap dat er zich binnen de huidige top vijf al twee coureurs bevonden die een penalty aan hun broek hadden.

De eerste die niet wachtte was Gabriel Rodrigo, zonder een sleepje en alleen rijdend kwam de Argentijn meteen naar de bovenste plaats op de lijst. Vervolgens wist de Gresini Racing coureur zijn eigen tot dan toe snelste rondetijd nogmaals te verbeteren, maar vervolgens kwam de trein op gang en dook de een na de ander onder Rodrigo’s tijd.

Het was uiteindelijk Vietti, die zich eerder via Q1 voor deze sessie had weten te plaatsen, die aan het langste eind trok en zijn allereerste pole in zijn nog korte Moto3 carrière wist te behalen. Marcos Raminez kwalificeerde zich als tweede voor Albert Arenas, Kaito Toba en Alonso Lopez.

De zesde startplaats werd een prooi voor Aron Canet gevolgd door Andrea Migno, de in de laatste minuut naar de achtste plaats gezakte Rodrigo, Tony Arbolino en Dalla Porta.

 

Handige linksPTT Thailand Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App