Faber, Van de Lagemaat en Velthuizen buiten de top 20 in Valencia

230
lagemaat
Van de Lagemaat (18) voor De Vits (91) en Faber (28) | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Op het circuit in Valencia waar een week geleden het MotoGP wereldkampioenschap het seizoen afsloot vond dit weekend de finale ronde van het 2017 CEV Repsol plaats. Voor de Moto3 coureurs, met daarin de Nederlanders Loran Faber en Ryan van de Lagemaat, stonden er zondag nog 2 races op het programma terwijl er voor de Moto2 en ETC categorie, met daarin de Nederlander Colin Velthuizen, slechts nog 1 race verreden werd.

Moto3 race 1
De Moto3 coureurs openden zondag in Valencia de wedstrijddag. Nadat om klokslag 11:00 uur de lichten op groen gingen doken maar liefst 44 coureurs op de eerste bocht af, een drukte van belang dus. In de eerste ronden zagen we dan ook al een flink aantal crashes, en toen er in de tweede ronde opnieuw crashes te bekennen waren besloot de wedstrijdleiding de race te onderbreken middels een rode vlag situatie.

Wat volgde was een herstart over een ingekorte race over slechts 12 ronden. Vooraan het veld ontstond een geweldige strijd die uiteindelijk uitmondde in een kopgroep van 7 rijders. In de laatste ronde werd er op het scherpst van de snede gestreden voor de zege en werd het duel in de laatste ronden beslist. Met vier man breed dook men de laatste bocht in maar het was Jaume Masia die het gevecht in zijn voordeel besliste door als vierde de laatste bocht in te duiken, drie man te passeren, als eerste richting finish te rijden en als winnaar te worden afgevlagd.

Dennis Foggia werd tweede gevolgd door Vincent Perez, de als snelste getrainde maar vanaf de dertiende plaats op de grid gestarte Alonso Lopez en Aaron Polanco.

Van Nederlandse kant was er weinig reden tot vreugde in deze race. De als 40e en 42e getrainde Ryan van de Lagemaat en Loran Faber bungelden lange tijd aan de staart van het veld. Dankzij de vele crashes stegen beiden een groot aantal plaatsen op de lijst wat betreft hun positie. Voor Faber was er vervolgens nog een heel klein lichtpuntje, de Dutch Racing coureur wist zijn snelste tijd uit de kwalificatie iets aan te scherpen en op eigen kracht een paar rijders te passeren om na twaalf ronden met een achterstand van ruim 24 seconden op de winnaar als 21e de finish te passeren. Van de Lagemaat werd uiteindelijk 26e, de Van de Lagemaat Racing coureur moest bijna 30 seconden prijsgeven op de winnaar.

De Belg Sasha de Vits, die komend seizoen naast zijn Red Bull MotoGP Rookies Cup deelname, als vaste coureur actief zal zijn in het kampioenschap maakte dit weekend zijn debuut in de klasse. Na zich zaterdag via de ‘last change’ race alsnog gekwalificeerd te hebben voor de wedstrijd kende De Vits een redelijke race door net achter Faber als 22e de finish te passeren.

Moto2
In deze klasse was de titelstrijd nog onbeslist. Aangezien er voor de Moto2 coureurs slechts één race op het programma stond moest de beslissen vallen in deze wedstrijd. Met 201 punten achter zijn naam had de Braziliaan Eric Granado de beste papieren en in Ricky Cardus (185 punten) nog slechts één belager.

Gedurende de race ontstond er een kopgroep van 3 coureurs met daarin Granado, Joe Roberts en Steven Odenaal – beiden komend seizoen uitkomend voor het Nederlandse RW Racing GP. Cardus kwam als vierde door en moest alle zeilen bijzetten om aansluiting te vinden bij het drietal. Toen Cardus in het tweede deel van de wedstrijd – waarschijnlijk vanwege een schouderblessure – de pits binnen kwam rijden was het feest in de box van de Braziliaan aangezien de titel een feit was.

Voor Granado echter geen reden om het rustiger een te doen. De komend seizoen in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap actief zijnde coureur deed er nog een schepje bovenop om uiteindelijk als winnaar te worden afgevlagd. Odenaal wist in de laatste ronde zijn toekomstige teamgenoot te passeren en het CEV Repsol seizoen af te sluiten met een 2e plaats, net voor de Amerikaan Roberts die met een 3e plaats afscheid nam van het kampioenschap

ETC (European Talent Cup)
Ook in deze klasse een groot startveld en een nog onbesliste titelstrijd. Met 139 punten had de Spanjaard Manuel Gonzalez de beste papieren en nog slechts 1 rivaal in naam van de Braziliaan Meikon Kawakami.

Nadat de 36 jonge talenten van start gingen waren hier ook in de eerste ronden de nodige valpartijen te bekennen. Nadat in de tweede ronde de vanaf de pole gestarte Francisco Gomez in de laatste bocht ten kwam en in de derde ronde er opnieuw een crash te bekennen was besloot de wedstrijdleiding de wedstrijd middels een rode vlag te onderbreken. Na een korte vertraging werd er opnieuw gestart voor een ingekorte race over slechts 11 ronden.

In de wedstrijd was er vooraan het veld een stevige strijd te zien voor de winst in de laatste race van het seizoen. Opvallend daarbij was het sterke optreden van de Belg Barry Baltus – komend seizoen actief in de Red Bull MotoGP Rookies Cup en naast Xavier Simeon, Livio Loi uitkomend onder de vlag van Avintia Racing – die zijn allereerste wedstrijd reed in deze klasse. De jonge Belg voerde regelmatig het veld aan en bleef tot aan de laatste bocht meestrijden voor de wint.

Na een spannende laatste ronde en laatste bocht was het Alex Toledo die aan het langste eind trok en als winnaar werd afgevlagd voor Victor Rodriquez, Andreas Perez, Baltus, Adrian Fernandez en Gonzalez. De als 4e geëindigde Baltus en de als 15e over de finish gekomen Victor Alonso kregen na afloop echter een bittere pil te slikken, de wedstrijdleiding besloot het tweetal te bestraffen met een penalty van 5 seconden vanwege het te vaak buiten de toegestane lijn te rijden in de laatste bocht voor start en finish. Baltus viel hierdoor terug van de 4e naar de 14e positie terwijl Alonso het laatste punt aan zich voorbij zag gaan en terugviel naar de 18e plaats.

Nederlander Colin Velthuizen kende een redelijke start van de wedstrijd. De 4 Holland Racing coureur wist zich gedurende de 11 ronden tellende wedstrijd vanaf de 28e plaats op de grid op te werken naar de 22e plaats op de finish, daarbij wel enigszins geholpen door een aantal voor hem gecrashte rivalen.

Na als zesde over de finish zijn gekomen – en door de penalty van Baltus als vijfde te zijn geklasseerd – werd Gonzalez de eerste ETC-kampioen. Zijn enige rivaal in de strijd voor de titel Kawakami eindigde als achtste en vormde hierdoor geen bedreiging meer.

Moto3 race 2:
Na het grote aantal crashes in de eerste wedstrijd van de dag stonden er zondagmiddag om 14:00 uur nog 37 van de 44 coureurs aan de start tijdens de tweede race van de dag en tevens de laatste wedstrijd van het seizoen.

Nadat de eerste kruiddampen opgedroogd waren en de coureurs hun plaats gevonden hadden in de race ontstond er vooraan het veld een kopgroep van 4 rijders met daarin Dennis Foggia, Jaume Masia, Alfonso Lopez en Kazuki Masaki. Met nog 5 ronden te gaan werd de groep echter uitgedund tot 3 rijders aangezien Masaki in de fout ging en een buiteling maakte in het gravel. De Japanner kon zijn machine nog wel weer oppakken om op grote achterstand zijn race te vervolgen.

Foggia, tijdens de vorige ronde al tot kampioen gekroond, trok na 18 ronden aan het langste eind door in een spannende laatste ronde Lopez en winnaar van de eerste race Masia terug te verwijzen naar de 2e en 3e plaats.

In de grote achtervolgende groep trok Jeremy Alcoba in de strijd voor de 4e plaats aan het langste eind voor de Japanner Ai Ogura die hiermee de laatste plaats binnen de top 5 voor zich opeiste.

Voor de Nederlanders Faber en Van de Lagemaat werd deze race nagenoeg een kopie van de eerste race. Faber kende dit keer een redelijke start, leek zijn positie in eerste instantie vast te kunnen houden maar na de eerste doorkomst had de Dutch Racing Team coureur toch weer een aantal plaatsen prijs moeten geven om als laatste aan een inhaalrace te moeten beginnen. Na een matige eerste deel van de wedstrijd wist de Staphorster zich in het tweede deel van de wedstrijd redelijk te herpakken, een aantal plaatsen te winnen, vervolgens het gat naar een voor hem rijdende groep dicht te rijden om ook in deze groep nog een paar plaatsen te winnen en uiteindelijk als 24e de finish te passeren.

Van de Lagemaat kende net als Faber geen sterke start van de wedstrijd. Wist Faber zich uiteindelijk nog enigszins te herpakken in het tweede deel van de race, dit lukte de Van de Lagemaat Racing coureur niet waardoor hij uiteindelijk genoegen moest nemen met de 30e plaats.

Sasha de Vits kende een redelijke start van de wedstrijd om uiteindelijk na 18 ronden net achter Faber als 25e de finish te passeren.

Link: Volledig tijdschema en uitslagen CEV Repsol Valencia