Chaz Davies over zijn FIM EWC debuut in Spa: “Het ziet er naar uit dat het een helse ervaring wordt”

2670
chaz-davies
Chaz Davies | foto© FIM EWC

Voormalig MotoGP- en World Superbike-coureur Chaz Davies maakt zich op voor zijn debuut in het FIM Endurance World Championship. De Brit staat dit weekend tijdens de 24H SPA EWC Motos aan de start in de kleuren van het ERC Endurance-Ducati team.

Chaz Davies heeft onlangs tijdens een tweedaagse test op Spa-Francorchamp voor het eerst kennisgemaakt met het 6,985 kilometer lange Belgische circuit en was meteen onder de indruk van de lay-out en de enorme uitdaging die het biedt. In onderstaand interview praat de 35-jarige Brit over deze voor hem nieuwe uitdaging.

Chaz, je bereidt je voor op je FIM EWC racedebuut op Spa-Francorchamp. Wat vond je van het circuit toen je er onlangs tijdens een test voor het eerst reed?

Chaz Davies: “Het is cool, het is één van die dingen die je eens moet meemaken, rijden op Spa en nu dit weekend voor het eerst racen op Spa, het is van hetzelfde niveau als alle legendarische circuits in de rest van de wereld. Het is een geweldige lay-out, gewoon ongelooflijk, het is leuk om er te rijden en het doet absoluut recht aan de hype.”

Wat zijn je verwachtingen voor dit weekend, gezien je gebrek aan ervaring in het FIM EWC?

Chaz Davies: “Ik heb 25 jaar geleden een paar kartraces van drie uur gereden op het circuit van mijn vader, telt dat ook? Meer ervaring heb ik niet, dus mijn ervaring is zo goed als nul. Maar ik denk niet dat je aan het endurance racen kunt beginnen met enige verwachtingen. Het is zo onvoorspelbaar. Ik volg de FIM EWC al een paar jaar, maar als je denkt dat het de ene kant op gaat, gaat het plots weer de andere kant op. Ik zal er met een open geest van proberen te genieten, de ervaring van een 24 durende race op te doen en te begrijpen hoe ik ermee omga. Het zal nieuw voor me zijn, maar ik ga er zonder vooroordelen heen.”

Hoe zwaar zal het racen in het donker zijn?

Chaz Davies: “Het ziet er naar uit dat het een helse ervaring wordt en iets waar je waarschijnlijk even aan zal moet wennen. Maar met de tijd is het iets wat je leert en begrijpt hoe de motor ‘s nachts aanvoelt en hoeveel je kunt pushen.”

Wat zijn je eerste indrukken van het FIM EWC?

Chaz Davies: “Er zijn een aantal echt zware concurrenten, een aantal echt goede rijders in het kampioenschap en echt goede fabrikanten die erbij betrokken zijn, dus het is echt een competitieve omgeving. Het gaat meer om het team en de collectieve inspanning. En zoals Marvin [Fritz] en Karel [Hanika] vorig jaar in Most hebben bewezen [toen ze als wildcards een World Superbike weekend meereden], hebben ze het heel goed gedaan en hebben ze laten zien dat ze zelfs in een race van 30 minuten een goed tempo hebben. Vertaal dat naar de World Endurance en je hebt een heel spannend en goed kampioenschap.”

De 2022 editie van de 24H SPA EWC Motos gaat donderdag 02 juni van start met een vrije training, de eerste kwalificatie en een nachttraining. Vrijdag 03 juni staat de tweede kwalificatie op het programma waarna zaterdagmiddag 04 juni om 13:00 uur het startschot zal klinken voor de race welke precies 24 uur later op zondagmiddag op hetzelfde tijdstip zal finishen.

 Handige links 24H SPA EWC Motos 2022:

Tijdschema en volledige uitslagen (FIM EWC)
Tijdschema en uitslagen (FIM Sidecars)
Live Timing
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter