Chaz Davies is zaterdagmiddag in Imola winnaar geworden van de eerste WorldSBK race van de Motul Italian Round. De Ducati was het snelst in een vroegtijdig afgebroken race voor Jonathan Rea en Marco Melandri. Michael van der Mark kwam als zevende over de finish.

Zonder Jordi Torres, de Spanjaard kreeg van de circuitarts geen toestemming na een eerdere crash, begonnen twintig coureurs aan de eerste negentien ronden tellende WorldSBK race van het weekend.

Bij de start was het Chaz Davies die meteen de leiding nam voor teamgenoot Marco Melandri, Jonathan Rea, Tom Sykes en Xavi Forés.

Terwijl Laverty al in de eerste ronde ten koste van Forés naar de vijfde plaats wist te komen was het Michael van der Mark die na de eerste ronde op de negende plaats rijdend doorkwam.

In de derde ronde is de wedstrijd over voor de op de op dat moment op de zevende plaats rijdende Leandro Mercado. De Aprilia coureur schoof onderuit, kon zijn machine weliswaar nog wel weer oppakken maar even later kwam de Argentijn teleurgesteld de pits binnen rijden.

Terwijl Rea de tweede plaats overgenomen had van Melandri was de race ook over voor Nicky Hayden, de Amerikaan kwam in de vijfde ronde de pits binnenrijden met een onwillige Honda CBR1000RR Fireblade.

Halverwege de race was het nog steeds Davies aan de leiding, op ruim vijf seconden gevolgd door Rea en even daarachter een voor de derde plaats strijdende Melandri en Sykes. Op twaalf seconden van Davies bezette Forés de vijfde plaats terwijl Leon Camier en Laverty op achttien seconden een stevig duel uitvochten voor de zesde plaats. Van der Mark volgde het duel van de Aprilia en de MV Agusta coureur op enkele meters.

Van der Mark wist, met in zijn slipstream teamgenoot Alex Lowes,  in de tiende ronde de aansluiting bij Camier en Laverty te bewerkstelligen. De Rotterdammer liet er vervolgens geen gras over groeien en sloeg meteen toe door ten koste van Laverty naar de zevende plaats te komen.

In de dertiende ronde ging het vervolgens flink mis als Lowes en Laverty elkaar raken. Bij de botsing raakte het voorspatbord los van Laverty’s Aprilia los en waarschijnlijk de voorrem beschadigd. Laverty sprong vervolgens van zijn machine die daarbij vol de boarding in vloog  en vlam vatte.

De wedstrijdleiding besloot daarop de rode vlag te tonen. Aangezien er dertien van de negentien ronden verreden waren werd de race niet herstart en Davies tot winnaar uitgeroepen voor Rea en Melandri.

Sykes kwam als vierde over de finish gevolgd door Forés, Camier en Van der Mark.

Lowes, wiens actie na de crash nog even onder de loep genomen werd door de racedirectie, werd als achtste gekwalificeerd terwijl Roman Ramos en Stefan Bradl de laatste twee posities binnen de top tien toebedeeld kregen.

 

Handige links Motul Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Video’s