Chaz Davies wint eerste World Superbike race in Jerez

213
Chaz Davies
Chaz Davies | foto© Ducati Corse

#JerezWorldSBK – Chaz Davies heeft zaterdagmiddag in Jerez de eerste World Superbike wedstrijd van de Gaerne Spanish Round op zijn naam geschreven. De Ducati coureur kwam na twintig ronden als eerste over de finish voor Tom Sykes en Jonathan Rea. Michael van der Mark passeerde in deze race als vijfde de zwart/wit geblokte vlag.

Onder nagenoeg perfecte race omstandigheden gingen zaterdagmiddag in Jerez om klokslag 13:00 uur de lichten op groen voor de eerste World Superbike race van de Gaerne Spanish Round.

Bij de start was het Jonathan Rea die de leiding nam voor Tom Sykes, Alex Lowes, Chaz Davies, Davide Giugliano, Xavi Forés, Nicky Hayden terwijl Luca Scassa en Saeed Al Sulaiti al in de eerste ronde onderuit schoven.

Na de eerste doorkomst, waar Michael van der Mark als negende doorkwam, ging het even later mis voor het Ducati duo Giugliano en Forés. Beiden gingen onderuit terwijl vooraan het veld Sykes de leiding overnam van teamgenoot Rea die even later ook door Davies voorbij gestoken werd.

In de derde ronde ging het vervolgens mis voor de op de vierde plaats rijdende Lowes. De Yamaha coureur was de vijfde uitvaller in slechts drie ronden.

Vooraan het veld ontstond er een stevig duel tussen Sykes en Davies terwijl Rea het tempo niet kon volgen en de achter hem rijdende Hayden snel naderbij zag komen.

Na vijf ronden was het Davies die als leider doorkwam op enkele meters gevolgd door Sykes, iets verder naar achteren op de derde plaats rijdend voor Hayden en Van der Mark die ten koste van Torres op was geklommen naar de vijfde plaats.

Davies wist vervolgens ronde na ronde iets verder weg te rijden bij Sykes die op zijn beurt meer afstand wist te nemen van de achter hem rijdende Rea. Hayden wist daarentegen op de vierde plaats rijdende de afstand naar Rea beetje bij beetje te verkleinen terwijl teamgenoot Van der Mark het tempo van het viertal voor hem duidelijk niet kon volgen.

Halverwege de twintig ronden tellende race was het Davies nog steeds aan de leiding op ruim twee seconden gevolgd door Sykes, op vier seconden door Rea en Hayden die ruim vijf seconden achterstand had op de leider.  De achterstrand van de nog steeds op de vijfde plaats rijdende Van der Mark op de leider bedroeg ruim acht seconden.

De leidende positie van Davies kwam in het tweede deel van de race geen moment meer in gevaar. De Ducati coureur kwam dan ook na twintig ronden als eerste over de finish op ruim drie seconden gevolgd door Sykes en op ruim zeven seconden door Rea.

Met deze tweede en derde plaats bezorgden Sykes en Rea voor het tweede jaar op rij Kawasaki de ‘manufacters’ wereldtitel.

De strijd voor de vierde en vijfde plaats werd in de slotfase nog even een spannende aangelegenheid. Van der Mark wist twee ronden voor het einde van de wedstrijd aan het achterwiel te komen van teamgenoot Hayden. De Amerikaan hield echter stand maar het verschil op de finish tussen de twee Honda mannen bedroeg slechts 0,319 seconde.

Guintoli kwam als vijfde over de finish voor Camier die Torres in het tweede deel van de race wist te passeren en Markus Reiterberger.

Joshua Brookes, die na een seizoen in het World Superbike kampioenschap in 2017 weer terug zal keren naar het British Superbike Championship, kwam als tiende over de finish.

Tussenstand kampioenschap
Met nog drie races te gaan gaat Rea nog steeds aan de leiding met 442 punten gevolgd door Sykes met 398 en Davies met 370 punten. Van der Mark heeft de vierde plaats in handen met 245 punten gevolgd op de vijfde plaats door Hayden met 215 en Giugliano die door zijn DNF op 194 punten bleef staan.