Classic Race Demonstratie Luttenbergring op oude datum Raalte Races, met 40 meter lange fotocollage!

3856
theo-bult
Theo Bult, Classic Race Demonstratie Luttenbergring 2019 | foto© Henk Teerink

Het heeft zes jaar geduurd maar het is de organisatie van de Classic Race Demonstratie Luttenbergring dit keer gelukt; als zaterdag 15 juni 2024 de oude motoren weer over het stratencircuit daveren is dat precies twee weken voor de Dutch TT van Assen.

Vorig jaar bij het eerste lustrum trok deze bijzondere combinatie van een nostalgische reünie, een cultuurhistorisch en sportief Sallands evenement maar zeker ook een echt Luttenbergs feestje, zo’n 1100 belangstellenden. Dat waren voor het grootste deel bezoekers met mooie herinneringen aan de gloriejaren van de Raalte Races in met name de jaren 70 en 80. Die jaren met tienduizenden bezoekers zullen nu ook te zien zijn.Ruim een week voor aanvang van de 2024 editie van de Classic Race Demonstratie Luttenbergring spraken we met Jeroen van Beek, voorzitter van de organiserende stichting Behoud Luttenbergring. Een tevreden voorzitter, mede omdat het de organisatie eindelijk gelukt is om het evenement weer op dezelfde datum in het seizoen te krijgen als de oude datum van de bij velen nog bekende Raalte Races.

Jeroen van Beek: “En dat was altijd al onze streefdatum maar die door allerlei redenen zoals corona en andere evenementen nooit lukte. Tot nu dus”

Maar niet alleen de datum is nieuw, net als de voorgaande jaren heeft de organisatie er voor gezorgd dat er tijdens deze 2024 editie ook weer een aantal nieuwe en bijzondere onderdelen aan het programma zijn toegevoegd.

Jeroen van Beek: “We willen elk jaar met nieuwe activiteiten komen. Vorig jaar was dat de onthulling van een standbeeld als herinnering aan die geweldige tijden. Dit jaar komt er een 40 meter lange fotowand met foto’s die herinneren aan dat verleden en de grote rol van de organiserende RAM. Rob Aa in Raalte heeft daarvoor het initiatief genomen en onder meer motorsportbladen en Nederlandse fotografen die destijds actief waren gevraagd om foto’s in te sturen. Ik heb begrepen dat er ontzettend veel foto’s zijn binnengekomen tot uit Spanje en Italië toe. Dat lijkt me een bijzonder gezicht. De fotocollage is ruim 40 meter lang geworden en wordt vrijdagavond om 20:00 geopend op het rennerskwartier aan de Looweg. Belangstellenden zijn van harte welkom vanaf 19:30!”

Onderstaand alvast een klein voorproefje met dank aan Erich Vermeulen. (foto© Erich Vermeulen)

  • IMG_0136
  • IMG_0062
  • IMG_0052
  • IMG_0131
  • IMG_0133
  • IMG_0008
  • IMG_0096
  • IMG_0126

Deze imposante fotowand is niet het enige nieuwe onderdeel van het programma zaterdag 15 juni. Voor de eerste keer mogen bezoekers ook naar het oude rennerskwartier op het binnenterrein, natuurlijk via een veilige en gecontroleerde oversteek. En na afloop is er in de tent aan de Looweg ook een echte afterparty. Na de prijsuitreiking met muziek uit die oude tijden van CCR, The Who en de Stones. Daarna wordt het groot feest met DJ en Feestcombinatie “Geweld uut de Bochte” uit Luttenberg.  Dat wordt voor de Luttenbergers en de bezoekers dus een mooi feestje met gratis entree. En de coureurs natuurlijk, die kunnen na afloop net als toen met een kruiwagen terug naar hun slaapplek.

Jeroen van Beek: “Kruiwagen? Jazeker, coureurs als Barry Sheene en Boet van Dulmen, maar ook de Zuid-Afrikanen konden er destijds wat van. Ik heb mooie verhalen gehoord over de feesten bij Ties van der Linde. En hoe sommigen dan met een kruiwagen teruggebracht moesten worden naar het rennerskwartier.

De animo onder (oud-)coureurs om 15 juni mee te doen blijft ook dit zesde jaar onverminderd groot.

Jeroen van Beek: “We hebben nu rond 320 inschrijvingen. Daarmee zijn de meeste klassen van de 50 CC tot de zijspanracers goed gevuld. We hanteren nog steeds dat een motor uit 1995 of eerder moet komen. Motoren na die datum hebben echt meer pk’s. Misschien dat we dat bouwjaar in de toekomst gaan opschuiven. Er is toch wel wat vergrijzing onder de deelnemende coureurs. De oudste? Die zal tegen de 80 jaar zijn schat ik. In ieder geval is de winnaar van vorig jaar in de 350 cc, Theo Bult, er weer bij en die is nu 77 jaar.”

In tegenstelling tot de oude tijden van de Raalter Races gaat het nu natuurlijk niet meer om de hoogste snelheid.

Jeroen van Beek: “Daarom hebben we twee extra chicanes aangelegd. En de coureurs rijden andersom op het circuit dan destijds. Het gaat echt om het meest constant rijden. Iedere deelnemer krijgt na een grondige keuring, de motor moet echt veilig zijn, een kastje mee en dan gaat het bij de prijzen om de meest constante snelheid.”

Met een andere ‘traditie’ hoopt Van Beek dit jaar wel af te kunnen rekenen.

Jeroen van Beek: “Van de vijf keer dat we dit organiseerden is het vier keer slecht weer geweest. Daarom viel ook vorig jaar het aantal van 1100 bezoekers wat tegen. We hopen echt dat er zaterdag 15 juni tussen de 2500 en 3.000 bezoekers naar de classic races komen. We hebben ook voor de eerste keer digitale verkoop van entreekaarten via onze website. Die kosten maar €7,50 in de voorverkoop en €10,00 op de dag zelf. En kinderen tot 16 jaar hebben gratis entree.”

Meer info en het bestellen van tickets in de voorverkoop: www.luttenbergring.nlVolg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.