Jules Cluzel heeft vrijdagmiddag in de tweede vrije training voor de WorldSSP klasse op Portimão de snelste rondetijd gereden en is daarmee de snelste coureur van de dag voor landgenoot Lucas Mahias en Sandro Cortese. Wayne Tessels noteerde de 17e rondetijd, Rob Hartog de 19e en Jaimie van Sikkelerus de 22e. 

Vrijdagmiddag om 15:00 uur lokale tijd ging de tweede vrije training voor de World Supersport klasse op het Autódromo Internacional do Algarve Portimão van start. Onder zonnige en warme omstandigheden kregen de coureurs wederom vijftig minuten de tijd, echter was de asfalttemperatuur flink opgelopen vergeleken met de eerste vrije training in de ochtend.

Anthony West is er dit weekend niet bij als gevolg van een schorsing van de FIM doordat hij FIM Anti-doping Code heeft overtreden en hij positief getest is op verboden middelen.

Voor de Loris Cresson en Jaimie van Sikkelerus begon de sessie niet op de manier waar zij zelf op gehoopt hadden. Bij het ingaan van bocht 7 ging de Belg de fout in en kwam daardoor in contact met het achterwiel van de Nederlander. Cresson kwam hard ten val en had als gevolg veel last van zijn schouder. Van Sikkelerus werd naar de grindbak gedwongen maar kon later zijn weg wel vervolgen.

Na een bezoek aan het medical centre bleek later dat Cresson zijn sleutelbeen gebroken heeft en uitgeschakeld is voor de rest van het weekend.