Cluzel wint hectische tweede World Supersport race in Indonesië, Buis vijftiende

1383
Jules Cluzel - Pertamina Mandalika International Street Circuit | foto© Yamaha Racing

Jules Cluzel heeft op zondag de tweede World Supersport race gewonnen op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. In een spectaculaire seizoensafsluiter profiteerde de Fransman optimaal in de laatste bocht en kwam hij als winnaar over de streep voor Niki Tuuli en Dominique Aegerter. Jeffrey Buis scoorde één WK punt op de vijftiende plaats.

Zondag om 13:30 uur lokale tijd, 06:30 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de tweede World Supersport race van het weekend op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. Na regenval eerder op de dag waren de omstandigheden gunstig op het Indonesische circuit met een buitentemperatuur van meer dan 30°C en een voorzichtig schijnende zon.

Het was Federico Caricasulo die goed startte en als leider de eerste bocht inging voor Dominique Aegerter en Raffaele de Rosa. Ook Can Öncü, Niki Tuuli en Manuel González kwamen goed van hun plaats. Nadat Toprak Razgatlioglu eerder op de dag wereldkampioen werd in de World Superbike klasse was landgenoot en goede vriend Can Öncü vastberaden om nog meer Turks succes te behalen.

Öncü viel meteen aan en nam in de eerste ronde de leiding over van Caricasulo. Het tweetal leek los te kunnen breken van de concurrentie en hadden een marge van ongeveer een seconde richting De Rosa en Tuuli. Aegerter kende geen geweldige openingsfase en reed daar weer zo’n anderhalve seconde achter op de vijfde plaats.

Öncü en Caricasulo besloten het gevecht aan te gaan en passeerden elkaar meerdere malen. Het was spectaculair om te zien maar hierdoor konden de coureurs daarachter dichterbij komen en hadden ze binnen een aantal ronden de aansluiting te pakken. Halverwege de race waren het Caricasulo, Öncü, De Rosa, Tuuli en Aegerter in de kopgroep met Cluzel daarachter die er alles aan deed om naar het groepje toe te rijden.

De Fransman kreeg dat voor elkaar en in de slotfase kon hij zich in de strijd voor de overwinning mengen. Het was een geweldige slotfase waarin de zes coureurs elkaar constant dwars zaten en waar mogelijk een inhaalactie een inhaalactie uitvoerden.

Het kwam uiteindelijk aan op de laatste ronde. Aegerter was opgeklommen naar de tweede plaats dankzij een knappe uitremactie in bocht 17 van de ronde daarvoor. Vervolgens nam hij de leiding over bij het ingaan van bocht 10 en leek de Zwitser op weg te zijn naar opnieuw een overwinning in de World Supersport klasse. Met name Tuuli en Caricasulo dachten daar anders over en probeerden de Zwitser in de laatste bocht te verschalken.

Aegerter en Tuuli raakten elkaar in die laatste bocht waardoor Caricasulo ook moest uitwijken. Dit kwam perfect uit voor Cluzel die vanaf de vierde plaats ineens op kon schuiven naar de eerste positie. Een beetje geluk of perfecte timing, Cluzel zal er maling aan hebben want hij kwam als winnaar over de streep. Tuuli finishte als tweede op de MV Agusta met Aegerter daarachter op de derde plaats. De Zwitser had ook het teamkampioenschap veiliggesteld voor Ten Kate Racing Yamaha, een geweldig jaar voor het team uit Nieuwleusen dat dit jaar de tiende wereldtitel wist te behalen.

Caricasulo viel buiten de boot en kwam als vierde over de finish voor Kawasaki coureurs De Rosa en Öncü. Hannes Soomer werd zevende voor Randy Krummenacher, Philipp Oettl en Peter Sebestyén. Jeffrey Buis was de enige Nederlander aan de finish op de vijftiende plaats, Glenn van Straalen viel vier ronden voor het einde uit, zijn Yamaha YZF-R6 had de geest gegeven.

Voor Steven Odendaal, de nummer twee in het kampioenschap, was de race in de laatste ronde ten einde gekomen na een flinke valpartij in bocht 10.

Hiermee komt er een einde aan het 2021 World Supersport seizoen, een nagenoeg perfect jaar voor Dominique Aegerter en Ten Kate Racing Yamaha die de zowel de rijderstitel als het teamkampioenschap in de wacht hebben gesleept. Het feit dat Aegerter nog het volledige raceweekend in Barcelona moest missen maakt dat extra indrukwekkend.

 Handige links Pirelli Indonesian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter