Cluzel wint ook race 2 in Argentinië, Aegerter derde en grijpt WorldSSP titel met Ten Kate Racing Yamaha

2545
dominique-aegerter
Dominique Aegerter | foto© GeeBee images

Jules Cluzel heeft zondag ook de tweede World Supersport race gewonnen op het Circuito San Juan Villicum, de Fransman reed van start tot finish aan de leiding met Can Öncü daarachter op de tweede plaats. Dominique Aegerter reed een sterke inhaalrace en kwam als derde over de streep waarmee hij het World Supersport kampioenschap op zijn naam schreef op de Ten Kate Racing Yamaha.

Zondag om 13:30 uur lokale tijd, 18:30 uur ging de tweede World Supersport race van start op het Circuito San Juan Villicum. Ondanks dat de zon opnieuw fel scheen was het ietwat frisser dan zaterdag met een buitentemperatuur van zo’n 21°C, ook waaide het nu wat harder op het Argentijnse circuit.

Polesitter Jules Cluzel kwam goed weg en ging als leider de eerste bocht in voor Can Öncü en Niki Tuuli. Daarachter was er meteen al drama waarbij Steven Odendaal en Manuel González ten val kwamen in de eerste bocht. González was de aanstichter van het incident, de Spanjaard verloor de voorkant van zijn machine en nam Odendaal mee in zijn valpartij.

Dominique Aegerter had veel geluk, de Zwitser reed hier kort achter en kon het tweetal ternauwernood ontwijken. Wel reed de Ten Kate Racing Yamaha coureur hierdoor op de negende plaats, maar gezien het feit dat Odendaal ver achter hem reed was het al nagenoeg zeker dat Aegerter in deze race de wereldtitel in de wacht zou gaan slepen.

Cluzel en Öncü hadden al gauw een voorsprong opgebouwd, na twee ronden was het tweetal al zo’n twee seconden los ten opzichte van Peter Sebestyén op de derde plaats. Tuuli reed op de vierde plaats terwijl Aegerter al opgeklommen was naar de vijfde positie. Glenn van Straalen kende een goede openingsfase en reed op de tiende plaats, Jeffrey Buis had het wat lastiger en reed op de zestiende plaats.

Aegerter en Ten Kate Racing Yamaha leken een stap gemaakt te hebben ten opzichte van race 1 op zaterdag. De Zwitser wist in de vierde ronde zonder al te grote problemen af te rekenen met Tuuli waardoor hij opschoof naar de vierde plaats achter Sebestyén. Ruim drie seconden daarvoor streden Cluzel en Öncü voor de eerste plaats. De verschillen tussen de Franse Yamaha coureur en de Turkse Kawasaki coureur waren minimaal.

In de zevende ronde sloeg Aegerter toe en en wist hij af te rekenen met Sebestyén. De Ten Kate Racing Yamaha coureur nam hiermee de derde plaats over, op weg naar het binnenhalen van zijn eerste wereldtitel en de tiende World Supersport titel voor zijn team uit Nieuwleusen.

Richting de slotfase van de race wist Cluzel langzaam maar zeker weg te rijden van Öncü. Zo’n zes seconden daarachter reed Aegerter op de derde plaats, echter had hij nog wel Tuuli in zijn nek hijgen. In de veertiende ronde sloeg het noodlot toe voor Odendaal, de Zuid-Afrikaan kwam opnieuw ten val. Ditmaal gebeurde het in bocht 15 en was het zijn eigen fout waardoor hij niet meer aan de finish kwam.

Cluzel had nog een flinke eindsprint in zijn mars en reed een nieuw ronderecord. Hiermee brak hij Öncü en viel de Turkse ruim twee seconden terug. Aegerter wist op zijn beurt Tuuli van zich af te schudden waardoor hij zonder al te grote problemen naar het kampioenschap toe kon rijden.

Cluzel bleef foutloos waardoor hij opnieuw als winnaar over de streep kwam. Öncü behaalde opnieuw een indrukwekkende tweede plaats op de Kawasaki tussen al het Yamaha geweld. Daarachter was het Aegerter die na een intens maar ijzersterk seizoen als derde over de streep kwam en eindelijk de wereldtitel in de wacht kon slepen. Met een dolblij Ten Kate Racing Yamaha team op de pitmuur stelde Aegerter zijn eerste wereldkampioenschap zeker en betekende dat de tiende wereldtitel in de World Supersport klasse voor Ten Kate Racing.

Hannes Soomer kwam als vierde over de finish voor Peter Sebestyén en Valentin Debise, daarachter eindigden Vertti Takala, Glenn van Straalen, Marcel Brenner en Manuel González in de top tien. Jeffrey Buis scoorde één WK punt door als vijftiende te finishen.

Er staat nog één raceweekend op het programma voor de World Supersport klasse, van 19 t/m 21 november wordt de seizoensafsluiter gehouden op het gloednieuwe Mandalika Street Circuit in Indonesië dat momenteel nog in aanbouw is.

 Handige links Motul Argentinean Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter