Jules Cluzel heeft zondag de WorldSSP race gewonnen op het Chang International Circuit in Thailand. De Fransman sloeg op het juiste moment toe en wist daardoor de overwinning in de wacht te slepen voor Randy Krummenacher en Federico Caricasulo. Jaimie van Sikkelerus finishte als dertiende, de geblesseerde Rob Hartog als veertiende en Glenn van Straalen eindigde op de zestiende plaats. 

Zondag om 14:15 uur lokale tijd, 08:15 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de World Supersport race op het Chang International Circuit in Thailand. Uitdagende omstandigheden waren ook vandaag de orde van de dag voor de coureurs met een buitentemperatuur van zo’n 35°C en een baantemperatuur van ruim 50°C. Met name de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol in het tropische klimaat.

2017 WorldSSP wereldkampioen Lucas Mahias kreeg voor de warm-up ronde te maken met een technisch probleem waardoor hij vanaf de laatste plaats moest starten.

Polesitter Jules Cluzel kende een goede start en leidde bij het ingaan van de eerste bocht voor Federico Caricasulo en een vanaf de zesde positie zeer goed gestarte Isaac Viñales. Ook Hikari Okubo, Raffaele de Rosa, Thomas Gradinger en Héctor Barberá zaten er goed bij terwijl Randy Krummenacher vanaf de tweede startplaats halverwege de eerste ronde terug was gevallen naar de achtste positie.

Voor Ayrton Badovini kwam de race al in de eerste ronde ten einde, de Italiaan crashte maar bleef ongedeerd.

Cluzel probeerde aan de kop van het veld een gat te slaan maar Caricasulo kon het tempo vooralsnog goed volgen. Met name dankzij de lange rechte stukken bleef de kopgroep dicht bij elkaar door middel van het slipstream effect.

Na vier ronden reed Cluzel nog steeds op kop en begon het erop te lijken dat mede Yamaha coureurs Caricasulo, Viñales en Gradinger de enigen waren die het tempo van de Fransman konden volgen.

Een ronde later ging het voor Gradinger echter mis aangezien het motorblok van zijn YZF-R6 het begaf en een grote rookwolk achterliet op het Thaise circuit. Zijn race kwam vroegtijdig ten einde waardoor Cluzel, Viñales en Caricasulo het nu met z’n drieën konden uitvechten voor de overwinning. Okubo moest inmiddels twee seconden toegeven op het leidende trio en kreeg bezoek van Barberá, Krummenacher en De Rosa.

In de negende van zeventien ronden vond Caricasulo dat het zijn beurt was om aan kop te rijden en viel aan. De Italiaan kon hier een halve ronde van genieten waarna Cluzel fel terugsloeg en de leiding weer overnam. Viñales reed kort achter het tweetal en kon daardoor meteen toeslaan mocht er iemand van zijn lijn afwijken.

In de elfde ronde zette Cluzel een agressieve inhaalactie in op Caricasulo waardoor de Italiaan wijd ging. Dit zorgde ervoor dat de Italiaan terugviel naar de derde plaats achter Viñales. De twee reden elkaar vervolgens een aantal keren in de weg waardoor Cluzel enkele tienden ademruimte kreeg. Door deze wisselingen had ook Krummenacher de aansluiting weer gevonden en deed de Zwitser mee in het podiumgevecht.

Met drie ronden te gaan had Caricasulo zich goed herpakt en het had hij het gat naar Cluzel weten te dichten waardoor hij weer meedeed voor de overwinning. Enkele tienden daarachter waren Krummenacher en Viñales nog absoluut niet uitgesloten voor de winst doordat de vier coureurs slechts 0,7 seconde van elkaar verwijderd waren.

Met twee ronden te gaan viel Caricasulo opnieuw aan bij Cluzel maar de Fransman liet zich niet aan de kant zetten. De Italiaan viel daardoor terug waardoor Bardahl Evan Bros. Racing teamgenoot Krummenacher hem kon passeren.

Cluzel had hierbij genoeg marge in handen zodat hij niet meer aangevallen kon worden waardoor hij uiteindelijk als winnaar over de finishlijn kwam. Een seconde daarachter deed Krummenacher goede zaken voor het kampioenschap door als tweede te finishen met Caricasulo di het podium uiteindelijk compleet maakte. Viñales maakte er een Yamaha top vier van met De Rosa op zijn MV Agusta op de vijfde plaats. Okubo eindigde als zesde met verder Barberá, Mahias, Cresson en Soomer in de top tien.

Jaimie van Sikkelerus werd, ondanks een haperende ecu in het middelste deel van de race (vermogen en acceleratie viel steeds weg), de beste Nederlander door als dertiende te finishen, één plaats voor de geblesseerde Rob Hartog. Glenn van Straalen liep de punten net mis en eindigde als zestiende.

 

Handige links Pirelli Thai Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App