Cluzel wint WorldSSP race 1 in San Juan met overmacht, Van Straalen negende

2368
Jules Cluzel - Circuito San Juan Villicum | foto© Yamaha Racing

Jules Cluzel heeft de eerste World Supersport race van het weekend op het Circuito San Juan Villicum met overmacht gewonnen voor Manuel González en Can Öncü. Ten Kate Racing Yamaha coureur Dominique Aegerter kende een lastige race en werd vijfde, Glenn van Straalen was de beste Nederlander op de negende plaats.

Zaterdag om 13:30 uur lokale tijd, 18:30 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de eerste World Supersport race van het weekend op het Circuito San Juan Villicum. Met veel zon en een buitentemperatuur van zo’n 24°C waren de omstandigheden goed op het Argentijnse circuit.Het was Can Öncü die vanaf de vierde plaats heel goed startte en als leider de eerste bocht in ging. Echter ging hij enigszins wijd en maakte hij contact met polesitter Jules Cluzel, die daardoor de leiding overnam. Op de derde plaats was het Steven Odendaal voor Manuel González en WK leider Dominique Aegerter.

Omdat het circuit buiten de ideale lijn nog behoorlijk vies was, was het moeilijk voor de coureurs om in te halen. Hierdoor veranderde er weinig aan de volgorde in de openingsfase van de race.

Na twee ronden maakte Steven Odendaal een foutje en kon Manuel González daardoor de derde plaats overnemen. De Zuid-Afrikaan probeerde nog terug te vechten maar de Spanjaard was hem de baas. Aegerter kreeg daardoor goed zicht op zijn directe titelconcurrent die nu vlak voor hem reed. Door deze schermutselingen konden Cluzel en Öncü vooraan een gaatje slaan.

Bij het ingaan van de vierde ronde zette Aegerter de aanval in op Odendaal. Op het rechte stuk maakte de Ten Kate Racing Yamaha coureur gebruik van de slipstream en in bocht 1 wist hij Odendaal eruit te remmen. In de ronde daarna ging Odendaal nog twee keer wijd waardoor hij terugviel naar de zevende plaats, de Zuid-Afrikaan leek problemen te hebben met de voorkant van zijn machine.

Terwijl Cluzel eenzaam aan de leiding reed werd er daarachter een interessante strijd gevoerd tussen Öncü en González. De Spanjaard had zijn achterstand richting de Turkse coureur dichtgereden en probeerde de aanval in te zetten. De eerste twee keer lukte dat niet, de derde keer was bij het ingaan van de dertiende ronde in bocht 1. González dook uit de slipstream en zette zijn Yamaha naast de Kawasaki van Öncü.

Öncü gaf zijn positie echter niet zomaar op, in de ronde daarna sloeg hij terug en nam hij de derde plaats weer over van González. Uiteindelijk was het toch de Spanjaard die deze tweestrijd wist te winnen. Op dit moment in de race leken er ook problemen te zijn voor Aegerter. De Zwitser maakte een aantal keren een foutje en verloor tijd. Odendaal had zich daarachter inmiddels alweer losgereden van zijn belagers en zat kort achter Aegerter. In de vijftiende ronde sloeg Odendaal toe en nam hij de vierde plaats over van Aegerter.

De Ten Kate Racing Yamaha coureur was ook niet bereid om zijn positie zomaar op te geven. Aegerter zat kort achter Odendaal en probeerde aan te vallen, maar de YZF-R6 van het Bardahl Evan Bros. team liep behoorlijk hard op het rechte stuk.

Bij het ingaan van de laatste ronde viel Aegerter aan in bocht 1 maar ging meteen wijd. De Zwitser verloor veel tijd en Odendaal kon meteen terugslaan, waardoor de Zuid-Afrikaan er met de vierde plaats vandoor ging.

Cluzel bleef foutloos aan de leiding en kwam met zo’n vijf seconden voorsprong als winnaar over de streep. González reed een knappe race en werd tweede met Öncü daar zo’n twee seconden achter op de derde plaats. Odendaal kwam als vierde over de finish en liep daarmee twee punten in op Aegerter die vijfde werd. Daarachter eindigden Valentin Debise, Peter Sebestyén, Niki Tuuli, Glenn van Straalen en Philipp Oettl in de top tien. Jeffrey Buis finishte als achttiende in zijn eerste World Supersport race.

Een crash was er nog voor Raffaele de Rosa, de Italiaan kwam ten val in bocht 2.

De tweede World Supersport race gaat zondag wederom om 18:30 uur Nederlandse tijd van start.

 Handige links Motul Argentinean Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter