Collin Veijer houdt zich in Imola knap staande in Italiaans Moto3 geweld

5
collin-veijer
Collin Veijer - Imola | foto© CIV

Collin Veijer heeft zich afgelopen weekend in Imola opnieuw kranig weten te weren tijdens de derde ronde van het Elf CIV Moto3 kampioenschap. De jonge Staphorster behaalde er in de twee races een keurige vierde en zesde plaats, en dat ondanks een tweetal typisch ‘Italiaanse’ penalty’s.

Kwalificaties
Collin Veijer begon vrijdagochtend meteen erg sterk aan de eerste kwalificatie en was na enkele ronden meteen al op de tweede plaats van de tijdlijst te vinden. Nadat Veijer vervolgens besloot om te wachten op een groepje om zo een goede slipstream te vinden en dit mislukte gingen er een paar kostbare ronden verloren. Na binnen geweest te zijn en teruggezakt te zijn naar de zesde plaats op de lijst besloot de jonge Staphorster het op eigen kracht te doen, dit pakte goed uit want niet veel later werd de derde rondetijd op de klok gezet. Nadat Veijer een verbetering van zijn eigen snelste rondetijd in de slotfase in de laatste sector verloren zag gaan en een collega coureur wel zijn rondetijd wist te verbeteren sloot de Speed Up Factory Racing Junior coureur de eerste kwalificatie af met de vierde rondetijd achter zijn naam.

Zaterdagochtend stond de tweede kwalificatie. Veijer had zijn zinnen gezet op het verbeteren van zijn eigen snelste rondetijd, maar wat hij ook probeerde het lukte maar niet. Bij binnenkomst klaagde de Staphorster over problemen bij het aanremmen van de bochten en hij veel moest compenseren met het gebruik van de achterrem. Een verbetering van zijn eigen snelste rondetijd zat er dan ook niet in met als gevolg dat hij op de lijst terugzakte van de vierde naar de negende plaats. Achteraf bleek dat Veijer wel gelijk had, de monteurs ontdekken namelijk inderdaad een niet naar behoren werkende voorrem.

De Moto3 pole in Imola werd een prooi Elia Bartolini voor Kevin Zannoni en de dit weekend buiten mededinging meerijdende Omar Bonoli.

Race 1
Veijer kende zaterdagmiddag vanaf de negende plaats op de grid een geweldige start en wist direct door te stoten naar een derde plaats, om na een aantal ronden zelfs de leiding over te nemen. Halverwege de race kreeg de Speed Up coureur een tik van een andere rijder waardoor hij terugviel naar een zesde positie. Hierna toonde de 14-jarige Nederlander spierballen door op eigen kracht het gat naar de kop opnieuw te dichten en weer volledig de aansluiting te vinden bij de leiders. Wat volgde was een zinderend gevecht waarbij Veijer op de tweede plaats rijdend het gras in werd geduwd, maar zonder van het gas af te gaan weer de baan op wist te komen.

Bij het aanremmen van de laatste chicane voor de finish zette Veijer zijn KTM naast de machine van de collega welke hem even daarvoor buiten de baan drukte. In een ultieme uitrempoging lijkt het dat Veijer te laat is en rechtdoor schiet met als gevolg dat hij de raceleider aantikt en deze hierdoor ten val komt. Veijer weet zijn machine overeind te houden en via een sluiproute terug de baan op te komen om in eerste instantie als eerste te worden afgevlagd. De wedstrijdleiding besluit echter Veijer voor deze actie een penalty te geven van vijf seconden waardoor hij als vierde en net naast het podium wordt geklasseerd.

Collin Veijer: “Dit keer gebruikte ik bij de start voor het eerst geen launchcontrol, maar besloot ik het op eigen gevoel te gaan doen wat resulteerde in een superstart. Hierna was het een geweldige race waarin ik me erg sterk voelde en ook voelde dat het mogelijk was de race te winnen. In de laatste ronde kwam ik met een andere rijder in aanraking en vervolgens bij het aanremmen van de laatste chicane positioneerde ik mij weer aan zijn binnenkant. Het eerste moment van remmen was er even geen vertraging – waarschijnlijk veroorzaakt door de rit door het gras. Ik pakte de rem opnieuw en wist meteen dat het te laat was. Hierbij probeerde ik de leider in de race nog te ontwijken, maar kon ik niet voorkomen dat ik zijn voorwiel wegtikte, om vervolgens via de pitstraat op de baan terug te keren. Het spijt me heel erg voor Spinelli die hier niets aan kon doen, maar we hebben het na afloop uitgepraat en elkaar de hand gegeven.”

Bonoli (buiten mededinging) kwam in de race als eerste over de finish voor Alberto Surra, Nicola Fabio Carraro en Lorenzo Bartalesi.

Videobeelden:  Moto3 race 1 Imola (zeer de moeite waard om te bekijken)

Gridstraf
Zondagochtend even na de warm up wordt Veijer door de Italiaanse organisatie opgeroepen om zich te melden bij de wedstrijdleiding. Hier kreeg hij te horen dat hij voor de start van de tweede race teruggezet zou worden naar de laatste plaats op de grid, dit omdat hij zaterdag in de eerste race bij het missen van de laatste chicane geen hand zou hebben opgestoken bij het terugkeren op de baan. Bij het opnieuw bekijken van de beelden bleek Veijer zich echter keurig aan deze regel te hebben gehouden. Hierna zou de Italiaanse federatie zich opnieuw gaan buigen over deze zaak en na een uur word de Speed Up coureur opnieuw opgeroepen zich te melden. Tot ieders verbazing wordt de aantijging inderdaad ingetrokken, maar hiervoor in de plaats komt nu gevaarlijk rijgedrag. Veijer laat het rustig en gelaten over zich heen komen, wetende dat je als blonde Nederlander in het Italiaanse geweld kansloos bent om er tegenin te gaan, en laat weten dat er met een goede start ook leuke dingen mogelijk zijn.

Race 2
Wederom kent Veijer een goede start en weet hij binnen één ronde maar liefst tien plaatsen op te schuiven. De daaropvolgende ronden weet de Nederlander zijn sterke opmars door te zetten om op driekwart van de race de negende plaats over te nemen. Telkens wanneer de Staphorster zijn KTM Moto3 langs zijn concurrenten weet te prikken en vrij baan heeft richting de volgende groep laat hij snelle tijden noteren, tijden die gelijkliggen met de leider in de race. In de laatste ronde weet Veijer zich op te werken naar de zesde plaats en vindt de aansluiting bij de rijders die vechten om de vierde plaats. Hij probeert in de tweede helft van deze laatste ronde nog het tweetal voor hem te verschalken, maar moet hiervoor te veel risico´s nemen en hij besluit daarom de motor veilig over de finish te brengen. Het team is dan ook erg te spreken over de progressie die hun protegé heeft laten zien ondanks de toch wel enigszins bedenkelijke straf voorafgaand aan deze tweede race van het weekend.

Collin Veijer: “Tja, wat zal ik ervan zeggen. Ik ben het inmiddels al gewend; wanneer ik voorin meedoe vinden ze altijd wel iets om me te straffen, maar anderzijds word ik er alleen maar sterker van. Het gaf me dan ook een speciale en extra motivatie voor deze tweede race. Het was niet even makkelijk om alle groepjes te passeren, mede omdat op Imola veel ‘Stop and Go’ gereden wordt, maar eenmaal er voorbij wist ik me al snel weer bij de volgende groep aan te sluiten. In de laatste ronde probeerde ik nog naar de vierde plaats te komen maar het zou te veel risico zijn en een nul score verdiende het Speed Up team, die me dit weekend een fantastische KTM wist te geven, zeer zeker niet.”

De winst in deze tweede race van het weekend was voor Bartolini. Bonoli (buiten mededinging) werd tweede gevolgd door Nicholas Spinelli en Surra.

Videobeelden: Moto3 race 2 Imola

Volledige uitslagen CIV Imola: Tijdschema en volledige uitslagen CIV Imola 2019

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App