Collin Veijer (P1): “Mijn tempo is goed, ik kijk uit naar de race van morgen”

5807
collin-veijer
Collin Veijer | foto© Randy van Maasdijk

Collin Veijer heeft zaterdag op Circuit Ricardo Tormo de Moto3 pole van de Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana voor zich opgeëist. Het is de tweede pole dit seizoen voor de 18-jarige coureur uit Staphorst. We spraken direct na afloop van de kwalificatie met de Liqui Moly Husqvarna Intact GP coureur en vroegen hem om een eerste reactie.

Collin Veijer heeft zaterdag in Valencia opnieuw zijn visitekaartje afgegeven door op een indrukwekkende wijze de Moto3 pole van de Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana voor zich opgeëist.De dit seizoen in de Moto3 klasse debuterende Nederlander begon vrijdag op een koud Circuit Ricardo Tormo voorzichtig aan het laatste Grand Prix weekend van het seizoen. Maar zoals altijd volgde de jonge Staphorster zijn eigen plan door veel alleen rijdend zich voor te bereiden op het moment dat het ertoe deed.

Met een elfde plaats na drie vrije training plaatste Veijer zich rechtstreeks voor de zaterdagmiddag te verrijden Q2. Na de drie trainingen liet de jonge Nederlander al weten dat het wel goed zat met zijn tempo en hij veel vertrouwen had in de kwalificatie.

In deze kwalificatiesessie werd al meteen duidelijk dat Veijer geen blufpoker speelde door meteen de daad bij het woord te voegen en in zijn eerste snelle ronde meteen al onder zijn eigen snelste rondetijd uit de trainingen te duiken. Zonder de hulp van een slipstream perste Veijer er vervolgens de ene na de andere snelle ronde uit hetgeen resulteerde in een snelste rondetijd van 1’38.311, een rondetijd die voldoende was om na de Red Bull Ring voor de tweede keer dit seizoen vanaf de pole aan de race te mogen beginnen.

Collin Veijer: “We waren het hele weekend al behoorlijk sterk, ook al keek ik niet zozeer naar de resultaten op de tijdlijsten. Maar ik voelde me de hele tijd behoorlijk sterk en ik kon mijn ronden alleen en consistent rijden. Bovendien wisten we ons ronde na ronde te verbeteren, dus ik wist dat ik dat vanmiddag in de kwalificatie weer kon doen. Mijn eerste volledige ronde tijdens Q2 was al behoorlijk goed, ik was meteen al sneller dan mijn eerder op de dag gereden snelste rondetijd in de derde training. Maar daarna probeerde ik de ronden zo goed als mogelijk te rijden en elke keer mijn rondetijd iets aan zien te scherpen. Dat lukte door elke keer net die ene tiende van een seconde te vinden.
Op een gegeven moment zag ik dat ik in een bepaalde sector twee of drie tienden sneller was en die ronde wist ik af te maken met een 1’38.3. Vanaf dat moment had ik er al vertrouwen in en was ik er al zeker van dat ik op de eerste rij zou staan, al probeerde ik me tot het einde toe te blijven verbeteren. In mijn laatste ronde kwam ik vast te zitten achter een andere rijder, op zich was dat misschien wel mijn geluk anders had ik de rijder achter me misschien naar de pole geholpen. Desondanks denk ik dat we erg blij kunnen zijn met onze kwalificatie en we zullen zien wat we morgen kunnen bereiken. Ik weet niet wat ik van de race kan verwachten, maar het hangt veel af van het tempo van de anderen en hoe de race gereden gaat worden. Maar mijn tempo is redelijk goed, want ik heb mijn snelste kwalificatietijd meerdere keren gereden. Daardoor heb ik vertrouwen in mijn eigen tempo en kijk ik uit naar de race van morgen.”

Onderstaand tevens de reactie van Veijer meteen na afloop van de kwalificatie voor de camera van Ziggo Sport.

CV95 merchandise verkrijgbaar in de Racesport.nl/shop

*Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en verzendkosten.
Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag • #1 Francesco Bagnaia - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP23
 • #5 Johann Zarco - (FRA) - Pramac Racing - Ducati Desmosedici GP23
 • #5 Johann Zarco - (FRA) - Pramac Racing - Ducati Desmosedici GP23
 • #49 Fabio Digiannantonio - (ITA) - Gresini Racing MotoGP™ - Ducati Desmosedici GP22
 • #49 Fabio Digiannantonio - (ITA) - Gresini Racing MotoGP™ - Ducati Desmosedici GP22
 • #1 Francesco Bagnaia - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP23 #89 Jorge Martin - (SPA) - Pramac Racing - Ducati Desmosedici GP22
 • #1 Francesco Bagnaia - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP23
 • #5 Johann Zarco - (FRA) - Pramac Racing - Ducati Desmosedici GP23
 • #49 Fabio Digiannantonio - (ITA) - Gresini Racing MotoGP™ - Ducati Desmosedici GP22
 • #25 Raul Fernandez - (SPA) - CryptoDATA RNF MotoGP™ Team - Aprilia RSGP
 • #49 Fabio Digiannantonio - (ITA) - Gresini Racing MotoGP™ - Ducati Desmosedici GP22
 • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP
 • Valencia
 • #43 Jack Miller - (AUS) - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16