Collin Veijer (P11) en Bo Bendsneyder (P16) over hun tweede dag in Mugello

3312
collin-veijer
Collin Veijer (l) en vader Jurjen Veijer voor de start van de race | foto© Rafa Photocall

Collin Veijer eindigde zaterdag in Mugello als elfde in de eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race van het weekend terwijl Bo Bendsneyder zich als zestiende wist te kwalificeren voor de zondag te verrijden Moto2 race van de Gran Premio d’Italia Oakley. Onderstaand de reactie van de twee Nederlanders na afloop van de actie op de baan.

Voor Collin Veijer stond er zaterdag in Mugello de eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race van het weekend op het programma. Vanaf de zevende plaats op de grid kende de 16-jarige Staphorster een geweldige start, Veijer wist zich uitstekend voor in het veld te handhaven en in de grote kopgroep regelmatig de leiding in handen te nemen. Helaas zorgde een flinke beuk – Veijer kreeg een flinke beuk waarbij de voorrem beschermer compleet verbogen werd – bij het ingaan van de laatste ronde voor een flinke domper. Door het voorval verloor Veijer de nodige posities, posities die hij vervolgens niet meer goed wist te maken en met het gevolg dat hij op iets meer dan een seconde van de winnaar als elfde werd afgevlagd.

Collin Veijer (P11): “Ja, wat moet ik hier over zeggen. Ik denk dat ik me vandaag in de race goed heb laten zien. Ik voelde me de gehele race heel erg sterk, ik kon het tempo goed volgen, en wist zelfs een flink aantal keren de leiding te nemen. Maar op dit circuit weet je dat als je op kop rijdt op start en finish dat je vervolgens bij het ingaan van de eerste bocht zo maar weer tiende kunt rijden. In de voorlaatste ronde probeerde ik een goede uitgangspositie te vinden om in de laatste ronde goed te zitten voor de lange sprint naar de finish. Helaas kreeg ik een tik in de eerste bocht waardoor ik me even in moest houden en dat werd meteen afgestraft. De tijd was daarna te kort om nog iets terug te kunnen doen. Nu kan ik natuurlijk wel zeggen dat ik me heb laten zien en een goede race heb gereden, maar de beloning ligt op de finish en dan kan, wil en mag ik niet tevreden zijn met deze elfde plaats. We zullen het echter mee moeten doen, maar gelukkig krijg ik zondag nog een kans in race 2. Ik weet dat mijn tempo goed is, ik weet waar ik heb laten liggen en dat geeft me vertrouwen voor de tweede race van morgen. Dank allemaal voor de support, hopelijk kan ik het morgen belonen met weer net zo’n race, maar dan met een iets beter resultaat.”

Voor Bo Bendsneyder viel het bekende kwartje zaterdag helaas de verkeerde kant op. Na drie vrije trainingen mistte de Nederlander op een haar na rechtstreekse plaatsing voor Q2. De Pertamina Mandalika SAG Team coureur wist zich vervolgens via een vierde rondetijd in Q1 alsnog te plaatsen voor Q2. In deze sessie noteerde Bendsneyder vervolgens een snelste rondetijd van 1’52.480, een rondetijd die na afloop goed bleek voor de zestiende startplaats voor de zondag te verrijden Moto2 race.

Bo Bendsneyder (P16): “Vanmorgen in de derde vrije training hadden we wat problemen met de voorkant. Ik ben in deze sessie dan ook redelijk veel tijd binnen geweest, zodat we iets aan de motor konden veranderen. Gelukkig kon ik mezelf in de laatste minuten flink verbeteren, maar het was net niet genoeg voor een directe plaatsing in Q2. In Q1 vielen er wat spetters, ook was het gevoel met de motor nog niet hoe ik wilde, maar ik heb alles gegeven en het lukte me met een snelste ronde van 1’52.126 om door te gaan naar Q2. De regen zette door en het begon harder te spetteren in Q2. Het waren dan ook lastige omstandigheden. Ik kon niet aan mijn tijd van Q1 komen en start morgen als zestiende. We gaan bekijken wat er anders moet aan de motor, zodat we deze aanpassingen morgen in de warm-up nog kunnen uitproberen. Voor nu hoop ik dat alles goed gaat met Jason Dupasquier. Dat is momenteel het allerbelangrijkst!”