Collin Veijer (P15): “Toch wel blij met deze eerste dag hier in Indonesië”

3119
collin-veijer
Collin Veijer | foto© Intact GP

Collin Veijer sloot vrijdagmiddag de eerste dag van de Pertamina Grand Prix of Indonesia als vijftiende af op de samengestelde tijdlijst na twee trainingen. Ondanks dat een incident in de tweede training een vroegtijdig einde maakte aan deze eerste dag en een verbetering van zijn eigen rondetijd er hierdoor niet meer inzat was de 18-jarige Staphorster na afloop best wel een blij man.

De Moto3 coureurs openden vrijdagochtend de eerste dag van de Pertamina Grand Prix of Indonesia met 35 minuten durende eerste training. Dat de omstandigheden in deze allereerste sessie nog verre van ideaal waren (veel stof op de baan) bleek al snel, in de eerste tien minuten van de sessie zagen we dan ook maar liefst zes crashes.Collin Veijer erkende het gevaar en begon voorzichtig aan deze eerste training. Zoals gebruikelijk bouwde de Liqui Moly Husqvarna Intact GP coureur veelal alleen rijdend gestaag zijn tempo op. Op de wederom voor de 18-jarige Moto3 debutant nieuwe baan ging het elke ronde iets sneller om deze eerste sessie uiteindelijk af te sluiten met de negentiende rondetijd achter zijn naam.

Wetende en de rust bewarend stond Veijer er vervolgens in de tweede training. Nadat er gekozen was voor vers rubber dook de Nederlander dan ook al snel de top tien binnen. Op het moment dat de Liqui Moly Husqvarna Intact GP coureur even van het gas af ging, een ronde iets minder snel rondging om zich vervolgens met nog ruim vijf minuten te kunnen gaan richten op nog een aantal snelle ronden ging het buiten zijn schuld om mis. David Alonso schoof namelijk onderuit waarbij zijn over het asfalt glijdende machine het voorwiel raakte van de Husqvarna van de op dat moment buiten de ideale lijn en iets langzamer rijdende Veijer.

Veijer kon zijn machine weliswaar meteen oppakken, terugrijden naar de pibox van zijn team maar de tijd was te kort om nog weer op een verantwoorde manier naar buiten te gaan voor het rijden van nog een snelle ronde. Met name de tik op het voorwiel was de reden van het Duitse team om geen onnodige risico’s te nemen en de jonge Nederlander ervan te weerhouden om weer de baan op te gaan.

Terwijl Veijer de laatste minuten vanuit de pitbox volgde wisten nog een flink aantal coureurs hun eigen snelste rondetijd aan te scherpen hetgeen resulteerde in de vijftiende plaats op de tijdlijst van de Nederlander.

Collin Veijer (P15): ” Omdat Mandalika ook voor mij een nieuw circuit is, was het vanochtend vooral zaak om het circuit te leren kennen.  Helaas is het circuit erg vies (stoffig), waardoor het moeilijk was om een goed ritme te vinden. Maar elke ronde ging het beter en uiteindelijk slaagde ik erin om een goede rondetijd neer te zetten. We hadden er dus alle vertrouwen in dat we in de tweede training een grote stap zouden maken. Uiteindelijk slaagde ik er alleen rijdend in om een tijd van 1´40,8 op de klok te zetten. Daarna wachtte ik een beetje en keek rond om een snelle groep te vinden voor een betere referentie. Helaas crashte er een rijder in bocht één en werd ik ook uitgeschakeld. Dat was een beetje jammer om de sessie zo vroegtijdig af te moeten sluiten. Toch kunnen we blij zijn met vandaag, vooral omdat ik in mijn eentje snel kan zijn. Hopelijk kunnen we dit momentum vasthouden en zaterdag na de derde training meteen door naar Q2.”

De Moto3 coureurs komen zaterdagochtend om 02:40 uur Nederlandse tijd opnieuw in actie voor hun derde en afsluitende training.

CV95 merchandise verkrijgbaar in de Racesport.nl/shop

*Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en verzendkosten.Handige links Pertamina Grand Prix of Indonesia:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.


 Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’