Column Collin Veijer: “Het doel is om de beste rookie te worden”

3852
Collin Veijer | © Intact GP

Op Racesport.nl hebben we dit seizoen een aantal vaste columnisten die wekelijks hun visie delen over de actualiteiten in de motorsport. Deze vooraanstaande namen uit de Nederlandse motorsport kunnen dankzij hun positie een unieke inkijk geven in hoe het er met name achter de schermen aan toegaat. 

Deze week is Collin Veijer onze columnist. De achttienjarige coureur uit Staphorst maakt dit jaar zijn debuut als Grand Prix coureur in de Moto3 klasse bij het LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP team.
 

Na mijn laatste race in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, die werd verreden tijdens de Grand Prix van Valencia in november, ben ik terug naar Nederland gegaan om de rest van het jaar thuis met de familie te besteden. Meteen na de jaarwisseling was het weer tijd om terug te gaan naar Spanje om me zo goed mogelijk voor te bereiden op mijn eerste seizoen in het Moto3 wereldkampioenschap.

We hadden daar in Mallorca een druk weekschema waarbij we zo’n drie dagen op de kartbaan reden en drie dagen aan het crossen waren, één dag in de week hadden we rust. Ik reed dan meestal met Moto3 coureur Joel Kelso en Sam Wilford die in het Europese Moto2 kampioenschap rijdt. Soms trainde Moto3 kampioen Izan Guevara ook mee, hij komt zelf van Mallorca.

Ik denk dat dit goed was voor de fitheid want je kunt nog zoveel in de sportschool doen, echt ‘motorfit’ word je pas door met de motor te rijden. Ik ga natuurlijk wel regelmatig naar de sportschool maar wat ik het meeste naast motortraining doe is wielrennen.

De blessure
De dag waarop het misging was 1 februari. Het was tijdens het crossen en ik bereidde me voor op een bult waardoor ik het buitenste spoor nam. Deze baan was behoorlijk hard en het had wat geregend, dus echt ideaal waren de omstandigheden niet. Ik raakte dit spoor met mijn voorwiel en ik kreeg de motor niet meer gestopt waarna ik over de zijkant van de baan viel en mijn vinger dubbelsloeg: deze raakte uit de kom.

Ik dacht dat het wel meeviel maar voelde meteen dat ik mijn vinger – nota bene de rechter middelvinger – niet meer kon bewegen. In het ziekenhuis werd mijn vinger weer in de kom gezet waarna ik een week later weer geprobeerd heb om te rijden, maar het was duidelijk dat er meer aan de hand was.

Ik werd uitgenodigd om een fitheidstest te doen Red Bull Athlete Performance Center in Oostenrijk, maar ze wilden ook weten wat er precies met mijn vinger gebeurd was. Toen kwamen we erachter dat het herstel wel iets langer zou duren dan de week die ik eerst zelf in gedachte had omdat er een pees beschadigd was. Het was wel bijzonder om mee te maken dat ik nu zo gesteund word door Red Bull en toegang heb tot al die geweldige faciliteiten, in het hele hersteltraject heeft dat zeker geholpen.

Voorbereiden op de eerste Grand Prix
Het kwam op zich gunstig uit dat het voorseizoen voor de Moto3 klasse dit seizoen pas laat begon, daardoor miste ik weinig. Voor mijn eigen gevoel had ik tijdens de privétest in Jerez ook kunnen rijden maar de artsen zeiden dat dat nog geen goed idee was. Ik moest dus toekijken hoe alle andere Moto3 coureurs aan het testen waren en daar was ik toch wel gauw klaar mee.
Maandags ben ik op controle geweest en toen vertelden ze dat het er goed uit zag, waardoor ik tijdens de test in Portimão weer mocht opstappen. De eerste dag was vooral lastig omdat ik meer dan een maand niet op de motor had gezeten, toch was de snelheid er wel en had ik het gevoel gauw teruggevonden.

Tijdens de laatste dag reed ik meteen een aantal goede rondetijden waardoor dat gevoel van écht snel gaan weer had. Later zou ik mijn tijd nog verder aanscherpen waarmee ik als twaalfde eindigde, daarna hielp ik mijn teamgenoot Ayumu Sasaki met een sleepje waardoor hij uiteindelijk de snelste rondetijd van de test reed. Daardoor ben ik zeker tevreden met hoe de test is gegaan, ook al kan ik de vinger niet helemaal buigen en niet helemaal strekken, maar er zit genoeg beweging in om te remmen.

Het gaat gebeuren
De aanloop naar mijn eerste Grand Prix weekend bestond vooral uit veel foto’s maken en andere PR-activiteiten, dus ik kijk eigenlijk het meest uit naar vrijdagochtend wanneer we gewoon aan de slag kunnen in FP1. Het is mijn rookie-seizoen en ik zal nog veel ervaring moeten opdoen, maar het doel is om de beste rookie van het jaar te worden en dat betekent toch dat er regelmatig punten gescoord moeten worden. Ik ben klaar om te beginnen.

Tot over vier weken,
Collin Veijer


 

Glenn van Straalen, Collin Veijer, Michael van der Mark en Wilco Zeelenberg zijn in 2023 de vier vaste Racesport.nl columnisten, zij zullen ons dit seizoen wekelijks om beurten op donderdag voorzien van een column.

Lees hieronder de vorige columns:

2. Column Wilco Zeelenberg: “Wij hoeven voor niemand onder te doen”
1. Column Glenn van Straalen: “Het kampioenschap klopt nog van geen kant!”

 

CV95 merchandise verkrijgbaar in de Racesport.nl/shop

*Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en verzendkosten.Handige links Grande Prémio Tissot de Portugal:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag • Moto3 race
 • Moto3 race
 • Moto3 race
 • Moto3 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto3 race
 • Moto3 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • Moto2 race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • MotoGP race
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Sprint
 • Bo Bendsneyder
 • Barry Baltus
 • Collin Veijer
 • Zonta van den Goorbergh
 • Fabio Quartararo
 • Jack Miller
 • Alex Marquez
 • Maverick Viñales
 • Miguel Oliveira
 • Marc Marquez
 • Jorge Martin
 • MotoGP FP1 Portugal-27
 • Aleix Esparagaró
 • MotoGP FP1 Portugal-26
 • Francesco Bagnaia
 • Augusto Fernandez
 • Brad Binder
 • Alex Rins
 • Enea Bastianini
 • Fabio Di Giannantonio
 • Raul Fernandez
 • Fabio Di Giannantonio
 • Fabio Di Giannantonio
 • Joan Mir
 • Fabio Di Giannantonio
 • Johann Zarco
 • Augusto Fernandez
 • Luca Marini & Marco Bezzecchi
 • Zonta van den Goorbergh
 • Barry Baltus
 • Franco Morbidelli
 • Jake Dixon
 • Bo Bendsneyder
 • Collin Veijer
 • Daniel Holgado
 • Francesco Bagnaia
 • Marc Marquez
 • Fabio Quartararo
 • Francesco Bagnaia & Marc Marquez
 • Luca Marini, Fabio Di Giannantonio en Enea Bastianini
 • Marc Marquez
 • VR46 Riders Academy coureurs
 • 2023 MotoGP bikes
 • 2023 MotoGP startveld
 • Marc Marquez, Joan Mir en Francesco Bagnaia
 • Bo Bendsneyder & Zonta van den Goorbergh
 • Zonta van den Goorbergh
 • 2023 Moto2 startveld
 • Zonta van den Goorbergh & Barry Baltus
 • Collin Veijer - helm
 • Guido Fenneman
 • Collin Veijer
 • 2023 Moto3 startveld
 • BMW cars
 • Formule 1 demo car