De afgelopen dagen kwam de motorsport meer in het nieuws dan ooit tevoren, niet vanwege de spannende races, verdiende overwinningen maar door een onbezonnen actie van Moto2 coureur Romano Fenati tijdens de Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini. Dat de Italiaan een flinke straf verdient daar zal iedere motorsportliefhebber het mee eens zijn, maar het liep allemaal even iets anders…….arme Romano Fenati.

De Moto2 race in Misano leek zondagmiddag uit te lopen op een iets minder spannende race dan we normaalgesproken van de middenklasse van het MotoGP wereldkampioenschap gewend zijn. De vanaf de pole vertrokken Francesco Bagnaia nam meteen de leiding en reed onbedreigd naar de overwinning.

Maar achter de Sky Racing Racing Team VR46 gebeurde er van alles en daar zorgden een voormalig en huidig VR46 Academy protegé voor. Stefano Manzi raakte bij een inhaalpoging Romano Fenati. Beiden kwamen naast de baan terecht maar konden, weliswaar met de nodige achterstand, beiden hun race vervolgen.

De twee Italiaanse heethoofden maakten het elkaar vervolgens op de baan nog een paar keer flink moeilijk, lieten met de nodige gebaren elkaar weten het niet erg met elkaar eens te zijn met uiteindelijk als gevolgd dat Fenati met een snelheid van 217 km per uur het nodig vond om tussen bocht 6 en 7 met zijn linkerhand de voorrem in te knijpen van Manzi. De wedstrijdleiding greep meteen in door Fenati de zwarte vlag te tonen en uit de wedstrijd te halen.

Niet veel later kwam de racedirectie met een officiële mededeling dat Fenati voor 2 wedstrijden geschorst was en dat Manzi tijdens de eerstvolgende Grand Prix in Aragon een gridpenalty van 6 plaatsen aan zijn broek had hangen.

Wat volgde was een golf van kritiek, een lachertje dat de Italiaan voor een dergelijk vergrijpt slechts 2 wedstrijden schorsing kreeg. Iedereen dacht erop te moeten reageren, een aantal MotoGP toppers liet zich niet onbetuigd op social media. Fenati’s Marinelli Snipers Racing Team besloot zondag eerst even tot 10 te tellen en een persbericht naar buiten te sturen en daarin hun excuses aan te bieden en te distantiëren van het gedrag van hun coureur.

Wat volgde was een ware hype op social media, nieuwszenders die normaal niet eens weten dat er op die dag een Grand Prix gaande is meldden het voorval in nagenoeg alle journaals, op maandag werd het voorval groot uitgemeten in landelijke, regionale en plaatselijke dagbladen die ineens alle ruimte hadden voor onze prachtige sport maar veelal het verschil niet weten tussen een cross- of een wegracemotor.

Na er een nachtje over te hebben geslapen kon het Marinelli Snipers Racing Team maandagochtend eigenlijk niets anders meer dan Fenati te ontslaan, dit mede onder de druk die er inmiddels was ontstaan. Dat gebeurde dus ook, opnieuw groot nieuws voor de media, opnieuw volop stof om los te gaan op social media.

Fenati probeerde vervolgens zelf nog wel middels een officieel statement op zijn website zich te verontschuldigen, een klein beetje zijn gelijk te halen door te zeggen dat ook Manzi hem zwaar had lopen treiteren na het eerste voorval…….maar het bleek niet voldoende om de hype te stoppen of de rust weder te doen keren.

Lees ook: Romano Fenati geschorst voor twee Grand Prix weekenden
Lees ook: Marinelli Snipers Team ontslaat Romano Fenati
Lees ook: Romano Fenati: ‘Mijn excuses aan de hele sportwereld’
Lees ook: MV Agusta en het Forward Racing Team: ‘Romano Fenati exit’
Lees ook: Romano Fenati trekt zich terug uit de motorsport
Lees ook: Romano Fenati: Italiaanse motorsportbond trekt per direct licentie in

De volgende klap die Fenati om zijn oren kreeg was het bericht dat zijn nieuwe team voor het seizoen 2019, het MV Agusta – Forward Racing Team, het onlangs getekende contract verscheurde. Dit kon ook niet uitblijven nadat MV Agusta CEO Giovanni Castiglioni zich zondagavond in media al niet onbetuigd had gelaten door te roepen dat hij nog nooit zoiets gezien had in de motorsport en Fenati niet meer als boegbeeld wilde voor het Italiaanse motormerk.

Of dit allemaal nog niet genoeg was begon vervolgens de Italiaanse justitie er ook nog een schepje bovenop te doen door in de Italiaanse media van zich te laten horen en te roepen dat men overwoog om een gerechtelijk procedure te starten waarin men Fenati ‘poging tot doodslag’ ten laste zou gaan leggen.

Ja en als de Italiaanse justitie al zoiets gaat roepen dan kun je als nationale Italiaanse motorsportbond natuurlijk niet stil blijven zitten, en moet je ook een statement maken. Het duurde dan ook niet lang totdat de FMI (Federazione Motociclistca Italiana) dinsdag met een officiële verklaring naar buiten kwam waarin men liet weten dat men de licentie van de Moto2 coureur met onmiddellijke ingang had ingetrokken en hij per direct geschorst was voor ‘alle sportieve en federale activiteiten’.

Of Fenati zelf het bericht inmiddels al ontvangen of dat hij voor zichzelf het besluit al had genomen zal altijd wel de vraag blijven, maar nagenoeg op hetzelfde moment liet Fenati weten dat hij het besluit had genomen om de sport vaarwel te zeggen, definitief te zullen stoppen als actief coureur, binnenkort zijn studie weer op te zullen gaan pakken en tot die tijd aan het werk te gaan in de ijzerwarenwinkel van zijn opa.

Man, man, man wat een ellende allemaal en wat kun je als coureur allemaal teweegbrengen met één onbezonnen moment. Wat gebeurd is kan niet, dat moge duidelijk zijn, dat Fenati hier flink voor moet boeten zal iedereen het ook mee eens zijn, maar dat er zo’n soap van gemaakt moet worden is volgens mij wel een beetje heel erg overdreven. Een soap waarbij de oorzaak in mijn ogen grotendeels ligt in de veel te slappe houding van de racedirectie. Laten we eerlijk zijn, het opleggen van een schorsing van slecht twee wedstrijden vraagt om reacties, reacties die er dus ook kwamen waardoor de volgende beslissingen een kettingreactie teweegbrachten en o.a. het team niets anders kon dan onder de druk van de publieke opinie zelf actie te ondernemen en Fenati te ontslaan, een actie die vervolgens anderen weer tot het nemen van maatregelen bewoog.

Ja en nu komt nog het ergste, ook de FIM dacht er dinsdagavond nog even een schepje bovenop te moeten doen door middels een official statement ( lees: persbericht FIM) heel stoer te roepen dat de FIM president Fenati heeft gesommeerd om zich binnenkort te komen melden op het FIM hoofdkantoor in het Zwitserse Mies. Beste FIM, wat een belachelijke reactie, wat een belachelijke manier om jezelf schoon te praten van de grootste miskleun die jullie eigen mensen zondag in Misano maakten door deze onbezonnen actie slechts te bestraffen met een schorsing van twee wedstrijden.

Een wel heel erg goedkope manier om ook nog een graantje mee te pikken van deze trieste gang van zaken. Wat Fenati deed is niet goed te praten, maar we zijn tenslotte allemaal mensen – ook Romano Fenati – maar de fout die de onder FIM-vlag acterende racedirectie zondagmiddag maakte heeft er mede voor gezorgd dat er een zeer talentvolle coureur aan de schandpaal is genageld, een jonge, gedreven en een vaak iets te impulsieve lid van jullie eigen organisatie voor zijn leven getekend is.

Deze jongeman is de afgelopen dagen al voldoende gestraft, die is geen reprimande meer nodig van een FIM-bobo, deze jongeman is juist nu jullie hulp nodig. Niet om hem morgen, volgende maand, het komende seizoen of wanneer dan maar ook weer een licentie te geven. Nee, heel andere hulp, hulp waarmee een 22-jarige jongeman als mens gezien wordt en met jullie hulp misschien in de toekomst nog weer iets kan maken van zijn leven, ook al is het als medewerker in de ijzerwarenwinkel van zijn opa.

Met sportieve groet,

Evert Slager

 

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App