Het zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus moeilijke tijden voor de teams, circuits en organisatoren van het MotoGP wereldkampioenschap. In een interview met het Spaanse radiostation Onda Cero heeft Dorna CEO Carmelo Ezpeleta bekend gemaakt dat Dorna stafleden vanwege de nasleep van de corona-crisis inmiddels al vrijwillig afstand hebben gedaan van een deel van hun salaris. De Spanjaard verwacht dat er binnenkort ook zal worden onderhandeld over het inleveren van meer vergoedingen, inclusief de salarissen van de MotoGP coureurs die inmiddels al een contract op zak hebben voor 2021 en daarna.

Nu er steeds meer Grand Prix weekenden worden uitgesteld, verplaats of afgelast en het zelfs steeds meer op begint te lijken dat er in 2020 geen enkele MotoGP wedstrijd verreden kan worden vanwege de coronavirus-pandemie wordt het ook steeds duidelijker dat de financiële gevolgen immens groot zullen zijn. Niet alleen voor Dorna Sports als promotor van het MotoGP wereldkampioenschap maar ook voor alle betrokken teams, coureurs en fabrikanten.

De Dorna CEO gaat ervan uit dat ook de salarissen van de topcoureurs onder druk komen te staan, zelfs de coureurs die inmiddels al een nieuw contract voor 2021 en de daaropvolgende seizoenen op zak hebben zullen water bij de wijn moeten doen.

Repsol Honda Team coureur Marc Márquez, de twee toekomstige Monster Energy Yamaha MotoGP teamgenoten Maverick Viñales en Fabio Quartararo, Tito Rabat en Team Suzuki Ecstar coureur Alex Rins verlengden onlangs hun contracten. Voor de rest van het MotoGP veld is het vooralsnog onzeker, en met de wetenschap van nu zullen ook de MotoGP fabrikanten en teams een pas op de plaats moeten maken. De verwachting is echter dat de salarissen voor komend seizoen aanzienlijk lager zullen zijn en ook de goedbetaalde coureurs met aanzienlijk lagere vergoedingen genoegen zullen moeten nemen.

Als het aan Ezpeleta ligt, moeten de coureurs die reeds een getekend contract op zak hebben ook hun steentje bijdragen om de gevolgen van de crisis op te vangen.

Carmelo Ezpeleta: “Ik denk dat iedereen de komende jaren met minder genoegen zal moeten nemen, en niet alleen de coureurs die momenteel hun contract nog niet hebben verlengd. De jongens kunnen wel zeggen dat ze een getekend contract op zak hebben, een contract dat onder normale omstandigheden is afgesloten. Maar we hebben nu te maken met overmacht en een hele andere situatie. Ik denk dat iedereen dat met me eens zal zijn, ook de jongens die al onderdak hebben voor na dit seizoen. Iedereen begrijpt dat je recht op je salaris hebt als je je werk goed doet. Maar het is een ander verhaal als er zich een situatie voordoet zoals we die nu mee maken, een situatie die niemand had kunnen voorzien.”

Ook bevestigde Ezpeleta in het interview dat de Dorna staf inmiddels al vrijwillig een deel van hun salaris af staat.

Carmelo Ezpeleta: “Dat klopt inderdaad, we zijn er allemaal mee akkoord gegaan om van een deel van ons salaris af te zien totdat het MotoGP wereldkampioenschap weer verloopt zoals we deze gepland hadden.”

Waar, wanneer en of het 2020 MotoGP seizoen van start zal gaan is nog niet duidelijk. Vooralsnog staat de Duitse Grand Prix op de Sachsenring (19-21 juni) officieel als eerste ronde op de kalender. Maar zoals bij een ieder bekend is zal deze net als de Dutch TT (26-28 juni) en de Finse ronde op de nieuwe Kymiring (10-12 juli) ook geen doorgang vinden vanwege het feit dat de lokale autoriteiten hier een stokje voor hebben gestoken.

 


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek of door onderstaande QR-code te scannen.* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App