De MotoGP pole is op zaterdagmiddag door Cal Crutchlow behaald op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De Brit wist met een nieuw ronderecord de snelste tijd te rijden in de tweede kwalificatietraining voor Dani Pedrosa en Johann Zarco. 

Vierde vrije training
Voorafgaand aan de twee kwalificatiesessies kregen de coureurs nog een half uur vrije training om hun machine optimaal af te stellen en de bandenkeuze helder te krijgen met het oog op de race. Aan de weersomstandigheden lag het niet met een buitentemperatuur van 25 graden Celsius en een baantemperatuur van 46 graden Celsius. Door deze relatief hoge temperatuur ging een aantal coureurs op pad met een harde voor- of achterband en in sommige gevallen zelfs allebei.

Het waren in de openingsfase Andrea Iannone, Alex Rins en Danilo Petrucci die het veld aanvoerden voordat Marc Márquez enkele tienden eronder dook en de eerste positie overnam. Echter ging het twee bochten later mis doordat de Spanjaard zijn Honda RC213V onderuit remde. De gevolgen waren minimaal doordat het een langzame crash was en de verdedigend wereldkampioen kon zijn weg vervolgen zelfs zonder een bezoek te brengen aan de pitbox.