Lorenzo Dalla Porta (Moto3), Alex Márquez (Moto2) en Fabio Quartararó (MotoGP) waren zondagochtend tijdens de twintig minuten durende warm-up sessies op het zonnige Circuit de Barcelona-Catalunya het snelst.

Zondagochtend werden er eerst nog drie twintig minuten warm-up sessies verreden op het Circuit de Barcelona-Catalunya voorafgaand aan de races later vandaag. De weersomstandigheden waren nagenoeg ideaal met een strakblauwe hemel en een fel schijnende zon en het zou wederom een behoorlijk warme dag worden.

Moto3
Om 08:40 uur gingen de Moto3 coureurs als eerst de baan op. Leopard Racing coureur Lorenzo Dalla Porta reed in deze sessie met een 1’49.134 de snelste rondetijd voor Aron Canet en Darryn Binder. De vierde tijd kwam op naam van de vanaf pole vertrekkende Gabriel Rodrigo met verder Tony Arbolino, Kaito Toba, Tatsuki Suzuki, Kazuki Masaki, Albert Arenas en Marcos Ramirez in de top tien.

Na afloop van de kwalificatie ontvingen maar liefst zeven coureurs een gridpenalty. Vicente Perez (Reale Avintia Arizona 77) zal zes plaatsen verder naar achteren op de grid aan de race moeten beginnen, de overige zes, te weten Niccolò Antonelli (SIC58 Squadra Corse), Dennis Foggia (Sky Racing Team VR46), Kazuki Masaki (BOE Skull Rider Mugen Race), Jaume Masia (Bester Capital Dubai), Andrea Migno (Bester Capital Dubai) en Filip Salač (Redox PruestelGP) allemaal maar liefst twaalf plaatsen.

De Moto3 race over 22 ronden gaat straks om 11:00 uur van start.

Moto2
Vervolgens was het aan de Moto2 coureurs om hun twintig minuten durende warm-up sessie te verrijden. Alex Márquez, winnaar van de laatste twee races op Mugello en Le Mans, was hierin met een 1’43.764 het snelst voor Thomas Lüthi en Augusto Fernández. Jorge Navarro klokte de vierde tijd voor Marcel Schrötter de Italianen Enea Bastianini, Fabio di Giannantonio, Lorenzo Baldassarri, Andrea Locatelli en Luca Marini in te top tien.

De Moto2 race over 23 ronden gaat vanmiddag om 12:20 uur van start.

MotoGP
Tot slot gingen de MotoGP coureurs de baan op wat voor hen een cruciale twintig minuten durende sessie zou zijn, vooral omdat bij veel coureurs en teams de bandenkeuze nog niet duidelijk is. Het leek erop dat de harde compound voor- en achterbanden niet gebruikt zou worden maar dat het een keuze zal zijn tussen beide soft en medium banden. Marc Márquez ging enigszins verrassend de baan op met een soft-compound voor- en achterband net als Maverick Viñales, terwijl Valentino Rossi een medium-medium combinatie onder zijn machine liet monteren. Verder waren er veel combinaties te zien tussen de soft- en medium banden.

De nummer 1 machine van Andrea Dovizioso kreeg te maken met een probleem waardoor de Italiaan kostbare tijd verloor in de pitbox. Aan het einde van de sessie kon hij dan toch de baan op om een aantal ronden te rijden.

Crashes waren er voor de broers Aleix Espargaró en Pol Espargaró. De KTM coureur crashte bij het ingaan van bocht 5, de Aprilia coureur ging onderuit ter hoogte van bocht 9. Beiden bleven ongedeerd.

Uiteindelijk reed polesitter Fabio Quartararó met een 1’39.918 de snelste rondetijd voor de Spanjaarden Marc Márquez, Aleix Espargaró, Maverick Viñales en Alex Rins. Takaaki Nakagami klokte de zesde rondetijd voor Valentino Rossi, Danilo Petrucci, Andrea Dovizioso en Cal Crutchlow.

Na afloop van de kwalificatie op zaterdagmiddag ontving Maverick Viñales een gridpenalty van drie plaatsen waardoor hij wordt teruggezet naar de zesde plaats op de grid en Franco Morbidelli gepromoveerd wordt naar de eerste startrij.

De MotoGP race over 25 ronden gaat vanmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App