Het was Dani Pedrosa die op vrijdagmiddag in de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno de snelste rondetijd wist te rijden en daarmee de eerste dag van de Tsjechische Grand Prix als snelste afsloot. Achter de Spanjaard, die bezig is aan zijn laatste seizoen, waren het Danilo Petrucci en Álvaro Bautista die de tweede en derde tijd lieten noteren.

Vrijdagmiddag ging om 14:05 uur de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno van start. Onder zeer zonnige omstandigheden met een buitentemperatuur van 33°C en een baantemperatuur van boven de 50°C was het met recht warm te noemen op het Tsjechische circuit. Veel coureurs kozen hierdoor voor een hard-hard bandencombinatie waarbij Jorge Lorenzo opvallend genoeg voor de soft-soft combinatie ging.

In de beginfase was het Marc Márquez die ondanks de moeilijke omstandigheden de voorlopig snelste rondetijd in handen nam en onder de snelste tijd van Johann Zarco, gereden in FP1, wist te duiken. Ook teamgenoot Dani Pedrosa kwam goed uit de startblokken en wist al gauw een aantal snelle ronden te rijden.

Het was duidelijk dat de fabrikanten in de zomerstop niet stil hebben gezeten. Vooral bij Ducati is er hard gewerkt aangezien de veelbesproken tank van de GP18 van Lorenzo opnieuw is aangepast maar opvallender was dat de GP18 van Petrucci een nieuw aerodynamisch pakket had.