Danilo Petrucci dicht bij MotoGP afscheid: “Meer kan ik niet doen”

10299
danilo-petrucci
Danilo Petrucci | foto© KTM Images

Danilo Petrucci begon dit seizoen aan een nieuw avontuur in de koningsklasse bij KTM. De Italiaan tekende een éénjarige deal met de Oostenrijkse motorenfabrikant die hem vervolgens onderbracht bij Tech3 KTM Factory Racing. Nu de eerste helft van het seizoen erop zit heeft het er alle schijn van dat het contract na dit seizoen niet verlengd zal worden en er voor de 30-jarige Italiaan in 2022 geen plaats meer zal zijn in de koningsklasse.

Danilo Petrucci begon dit seizoen vol goede moed aan zijn nieuwe avontuur bij KTM. Voorafgaand aan het seizoen liet de Italiaan weten dat hij in 2021 de strijd aan wilde gaan met het Red Bull KTM Factory Racing duo Brad Binder en Miguel Oliveira. Het pakt tot nu toe echter heel anders uit. 26 WK punten na 9 verreden races en een teleurstellende zeventiende plaats in de tussenstand van het kampioenschap is ronduit teleurstellend te noemen.

Terwijl de MotoGP coureurs op dit moment genieten van een vijf weken durende zomerstop moet Petrucci vrezen voor zijn plaats bij KTM. Binder en Oliveira hebben beiden nog een doorlopend contract, daarnaast kondigde KTM onlangs al de komst aan van Remy Gardner als coureur voor Tech 3 KTM Factory Racing en wordt er achter de schermen hard gewerkt om huidig Moto2 coureur Raul Fernandez binnen de KTM-familie de overstap te laten maken naar de koningsklasse. Ondanks dat Fernandez nog een doorlopend contract op zak heeft voor de Moto2 klasse hebben andere in de MotoGP klasse acterende fabrikanten en teams al geïnformeerd naar de diensten van de Spanjaard.

De vraag is dan ook eigenlijk al niet meer of Fernandez na dit seizoen de overstap zal maken naar de MotoGP klasse, het is meer de vraag wanneer KTM de jonge Spanjaard aan zal kondigen als de nieuwe teamgenoot van Gardner binnen Tech3 KTM Factory Racing. Mocht deze aankondiging er komen dan is het einde oefening voor Petrucci en zo goed als zeker ook het (voorlopige) einde van zijn carrière als MotoGP coureur, iets waarvan de Italiaan zich terdege bewust is.

Danilo Petrucci: “Ik doe mijn best en neem mijn tijd op vakantie, ik weet dat ik niet meer zou kunnen doen… ik weet echter niet of het genoeg zal zijn. Hetgeen dat me het meest amuseert in mijn leven is motorrijden, of het nu een MotoGP machine of een Enduro motor is, het is hetzelfde. Er is geen deadline in mijn contract opgenomen, een dag waarop ze moeten beslissen. We hebben nog niet gepraat, maar ze leren me kennen en ze weten wat ik doe. Ik wil met ze praten, want ik ben de eerste om toe te geven dat ik graag competitiever had willen zijn. Maar hiervoor heb ik wel hun hulp nodig.”

De hulp waar Petrucci in zijn quote op doelt is het feit dat hij gezien zijn bovengemiddelde gewicht en lengte ten opzichte van de andere drie KTM MotoGP coureurs een andere RC16 nodig heeft om goed te kunnen presteren.

Danilo Petrucci: “In de race weet ik op haren en snaren vaak nog wel een aantal posities goed te maken maar het echte probleem is en blijft de kwalificatie. In Assen wist ik vanaf de achttiende plaats op de grid nog wel een aantal plaatsen goed te maken, maar als je in de eerste ronden een seconde per ronde verliest dan wordt het een lastig verhaal om nog een topklassering te scoren in het huidige MotoGP veld.”

Nadat eerder teamgenoot Iker Lecuona al aangaf geen trek te hebben naar een terugkeer in 2022 naar de Moto2 klasse geldt dit ook voor Petrucci. Voor Petrucci behoort een mogelijke overstap naar het FIM Superbike World Championship tot de mogelijkheden, maar de 30-jarige Italiaan heeft echter andere plannen.

Mocht hij binnenkort te horen krijgen van KTM dat er na dit seizoen geen plaats meer voor hem is binnen het MotoGP project dan heeft hij heel andere plannen. Hij is namelijk voornemens om KTM te vragen voor hulp en ondersteuning voor een mogelijke deelname aan de bekende Dakar Rally, iets waar KTM ook een belangrijke rol speelt. Geen circuits en asfalt meer dus voor Petrucci maar woestijn, duinen en heel veel zand. Mocht dit lukken dan gaat er een grote wens voor de tweevoudig MotoGP winnaar in vervulling.

Handige links Motul TT Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – Donderdag
Fotoverslag – Vrijdag
Fotoverslag – Zaterdag
Fotoverslag – Zondag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter