Davey Todd grote winnaar van Southern 100 races op Isle of Man

2577
Davey Todd door 'Church Bends' | © Southern 100 - CJS Photography

Davey Todd is de solo kampioen van de 2022 Southern 100 International Road Races geworden na een overwinning in de laatste solo race van het evenement. Naast de vijf overwinningen van de Engelsman wisten ook Dean Harrison en Michael Dunlop races te winnen op het ‘Billown Circuit’ in het zuiden van het Isle of Man.

Van maandag tot en met donderdag werd deze week de Southern 100 weer verreden op het Isle of Man. Net als de Isle of Man TT werd ook dit evenement weer voor het eerst sinds 2019 georganiseerd na twee jaar onderbreking vanwege de coronapandemie.

In tegenstelling tot de tijdrit over de zestig kilometer lange ‘Mountain Course’ van de Isle of Man TT is de Southern 100 een klassieke road race waarbij de coureurs allemaal tegelijkertijd van start gaan over een circuit van 6,8 kilometer. Tijdens de Southern 100 wordt er gereden met Superbike, Supersport en Supertwin machines waarbij ook de zijspannen aanwezig zijn.

Na de trainingen op maandagavond en nog een aantal kwalificaties in het begin van de dinsdagavond werden daarna de eerste races al verreden. Jamie Coward won de eerste Supertwin race van de week voor Rob Hodson en Paul Jordan, laatstgenoemde finishte tijdens de Isle of Man TT ook op het podium in de Supertwin klasse.

Vervolgens werd de eerste ‘Senior race’ verreden voor 1000cc machines en was het Davey Todd die de overwinning behaalde voor Michael Dunlop en de van het Isle of Man afkomstige Nathan Harrison. Todd won hiermee zijn eerste Southern 100 race, verdedigend Southern 100 kampioen Dean Harrison moest noodgedwongen stoppen met een technisch probleem terwijl hij aan de leiding reed.

Op woensdagavond begon het programma opnieuw met een race in de ‘Senior’ klasse. Ditmaal sloeg Dean Harrison terug en behaalde hij de winst voor Davey Todd en Michael Dunlop. Deze drie namen zouden de gehele editie van deze Southern 100 strijden voor de prijzen.

Vervolgens werden er in de Supersport klasse een A en B race verreden waarbij de winst in de A race naar Davey Todd ging voor Dean Harrison en Michael Dunlop, in de B race won Michael Russell voor Don Gilbert en Jack Petrie. Ook werd er op woensdagavond de eerste zijspanrace verreden en werd deze gewonnen door Pete Founds / Jevan Walmsley, zij werden in de Isle of Man TT vorige maand tweede. Tweede werden Tim Reeves / Kevin Rousseau met Greg Lambert / Andy Hayes daarachter op de derde plaats.

Donderdag was de afsluitende dag en deze dag bestond uit een ochtend- en middagprogramma. Opnieuw werd er een A en een B race verreden voor de Supersport klasse waarbij Michael Dunlop ditmaal de winnaar was in de A groep voor Dean Harrison en Davey Todd, in de B race behaalde Michael Russell opnieuw de overwinning voor Jack Petrie en nieuwkomer Yann Galli.

Vervolgens werd de derde ‘Senior’ race verreden en na een geweldige strijd kwam deze op naam van Davey Todd met slechts 0,032 seconde marge naar Dean Harrison. Michael Dunlop werd andermaal derde in deze race nadat hij het tempo van Todd en Harrison niet kon volgen.

Na een korte pauze ging het programma op donderdagmiddag verder met de laatste Supersport race en werd er opnieuw een sensationele strijd gevoerd tussen Todd, Harrison en Dunlop. Het was Todd die wederom aan het langste eind trok en met 0,1 seconde voorsprong als winnaar over de streep kwam voor Harrison en Dunlop.

Hierna werd de tweede Supertwin race verreden en werd deze ditmaal gewonnen door Rob Hodson. Jamie Coward kwam 0,7 seconde daarachter als tweede over de streep met Paul Jordan daarachter opnieuw op de derde plaats.

Hierna was het tijd voor de vierde en laatste ‘Senior’ race, ook wel bekend als de Championship race die bepaalt wie de nieuwe Southern 100 kampioen is. Het beeld was vergelijkbaar met de voorgaande Senior races waarbij Todd en Harrison ontsnapten en Dunlop op een eenzame derde plaats reed. Todd en Harrison zorgden voor een absoluut spektakelstuk waarbij de verschillen constant minimaal bleven en de beslissing pas zou vallen in de laatste meters. Todd won met een verschil van slechts 0,061 seconde en behaalde daarmee zijn vijfde zege van de week voor Harrison met Dunlop daar zo’n twintig seconden achter.

Tot slot werd er nog een zijspanrace verreden en waren het opnieuw Peter Founds / Jevan Walmsley die de overwinning naar zich toetrokken voor Tim Reeves / Kevin Rousseau met daarachter Conrad Harrison (vader van Dean) / Andrew Winkle).

Naast het spektakel in de races werden ook de ronderecords in alle klassen verbroken en is Dean Harrison de nieuwe ronderecordhouder van de ‘Billown Course’.

Davey Todd: “Dean [Harrison] heeft me helemaal tot het uiterste gepusht. Ik probeerde gewoon mijn hoofd koel te houden, constante ronden te rijden en geen fouten te maken om hem geen kans te geven. Ik hield het binnen mijn limieten en probeerde sterk te zijn bij het aanremmen remmen.

Ik probeerde de hele week uit te zoeken waar hij sterk was en waar ik een beetje moest verdedigen. Ik heb geen excuus om niet te presteren, ik denk dat ik de beste motoren heb die er zijn. Het Milenco by Padgett’s team heeft me twee fantastische motoren gegeven en ze verdienen dit.”

Davey Todd leidt voor Dean Harrison, Michael Dunlop en Jamie Coward | © Southern 100 – CJS Photography