David Muñoz wint spannende Red Bull Rookies race 2 in Mugello, Veijer zevende

977
Collin Veijer - Autodromo Internazionale del Mugello | foto© Rafa Photocall

David Muñoz heeft zondagmiddag de tweede Red Bull MotoGP Rookies Cup race van het weekend gewonnen op Mugello voor David Alonso en Ivan Ortolá. Collin Veijer reed weer een aantal keren aan de leiding en kwam uiteindelijk als zevende over de finish.

Zondagmiddag om 15:30 uur ging de tweede race voor de Red Bull MotoGP Rookies Cup op het Autodromo Internazionale del Mugello van start. Er scheen een felle zon en met aangename temperaturen waren de omstandigheden nagenoeg ideaal op het Italiaanse circuit.

Het was een goede start van Daniel Holgado die als leider de eerste bocht in ging voor Marcos Uriarte en Ivan Ortolá. Collin Veijer zat er meteen goed bij op de vierde plaats. Eddie O’Shea ging al in bocht 2 (Luco) onderuit.

Net als in race 1 op zaterdag ontstond er een grote kopgroep, zoals dat gebruikelijk is in Mugello met het lange rechte stuk. Zo’n zestien coureurs waren slechts anderhalve seconde van elkaar verwijderd en waardoor er constant inhaalacties werden uitgevoerd.

Mario Aji ging in de tweede ronde onderuit in Arrabiata 2 waardoor ook zijn race vroegtijdig ten einde kwam.

In de vierde ronde had Veijer een goede slipstream te pakken en nam hij voor het eerst in de race de leiding in handen. De Staphorster wist een ronde lang aan kop te rijden totdat de coureurs weer op het rechte stuk kwamen en zijn concurrenten hem door middel van een slipstream passeerden.

Een flinke crash was er in de zesde ronde voor Soma Görbe, hij ging onderuit in de snelle Biondetti chicane maar bleef ongedeerd.

Met zes ronden te gaan leek Diogo Moreira een gaatje te hebben geslagen richting de concurrentie. Veijer reed op dat moment op de tweede plaats en de Braziliaan had een marge van zo’n 0,3 seconde. De Staphorster had niet lang nodig om de achterstand weer dicht te rijden maar de rest van de coureurs maakte daar optimaal gebruik van. Door de slipstream op het rechte stuk werd Veijer ineens weer terugverwezen naar P10.

Het liep uit op een spectaculaire slotfase van de race. De top zes wist los te breken van de rest van het veld waardoor zij gingen bepalen wie er met de zege vandoor ging. Veijer zat in het tweede groepje.

In een hectische laatste ronde kwamen de zes coureur slipstreamend het rechte stuk op waarbij David Muñoz uiteindelijk als winnaar over de streep kwam. Slechts 0,034 seconde daarachter werd David Alonso tweede met 0,008 seconde daarachter Ivan Ortolá op de derde plaats. Daniel Holgado werd vierde voor Marcos Uriarte en Matteo Bertelle, de zevende plaats werd prooi voor Veijer op 1,6 seconde van de winnaar. Daarachter eindigden Tatchakorn Buasri, Filippo Farioli en Luca Lunetta eindigden in de top tien.

In het kampioenschap gaat David Muñoz aan de leiding met 103 punten voor David Alonso met 100 punten en Daniel Holgado met 94. Veijer staat op de elfde plaats in het kampioenschap met 35 punten.

De volgende keer dat de Red Bull Rookies in actie komen is in het weekend van 18 t/m 20 juni tijdens de Duitse Grand Prix op de Sachsenring.