Chaz Davies heeft zaterdagochtend met een spectaculaire kwalificatieronde pole position behaald op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola. De Ducati coureur was op de thuisbaan van de Italiaanse fabrikant in een tweemaal onderbroken sessie het snelst voor Jonathan Rea en teamgenoot Álvaro Bautita. Nederlander Michael van der Mark kwalificeerde zich als achtste. 

Zaterdagochtend om 11:00 uur gingen de lichten op groen voor de 25 minuten durende Superpole sessie op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola. De omstandigheden waren wederom zeer gunstig met een temperatuur boven de 20°C en een fel schijnende zon boven het Italiaanse circuit.

Eugene Laverty is er dit weekend niet meer bij na een zware crash op vrijdagochtend waarbij hij beide polsen brak. British Superbike coureur Tommy Bridewell vervangt hem op de Ducati Panigale V4 R binnen het Go Eleven Team.

Echter ging het binnen een minuut al mis en werd de rode vlag gezwaaid. In de eerste ronde uit de pitbox ging het blok van de Ducati Panigale V4 R van Michael Ruben Rinaldi kapot waardoor er een flink oliespoor werd neergelegd en de Italiaan zelf hard de grindbak in schoof bij het uitkomen van de Variante Tamburello. De Ducati vatte vlam en door het oliespoor werd de rode vlag gezwaaid zodat dit opgeruimd kon worden door de marshals.

Na zo’n tien minuten werd de sessie hervat en gingen de coureurs weer gauw de baan op om hun nog maar twintig overgebleven minuten zo goed mogelijk te gebruiken. Echter ging het wéér mis aangezien Leon Camier en Sandro Cortese al bij het ingaan van bocht 2 (Variante Tamburello) ten val kwamen en daarbij de Yamaha van de Duitser midden op de baan bleef liggen. De rode vlag werd wederom gezwaaid waardoor de coureurs noodgedwongen hun pitbox weer op moesten opzoeken. Camier werd naar het medical centre gebracht, Cortese kon zijn weg vervolgen.

Na opnieuw een onderbreking van zo’n tien minuten werd de kwalificatie opnieuw hervat en werd er niet getreuzeld om de baan op te gaan. Jonathan Rea, het hele weekend al de snelste man op het Italiaanse circuit, nam meteen de voorlopige pole in handen voor Álvaro Bautista en Alex Lowes. Kort daarachter waren het Chaz Davies, Markus Reiterberger en Tom Sykes in de top zes met daarachter Leon Haslam en Michael van der Mark.

Thuisrijder Alessandro Delbianco was de volgende crasher bij het ingaan van bocht 7 (Tosa), wel kon de Italiaan zijn machine oppakken en terugkeren naar de pitbox.

Met zo’n vijf minuten te gaan kwamen de coureurs naar binnen om de speciale kwalificatieband te laten monteren voor één of heel misschien twee zeer snelle ronden. Het fabrieksteam van Kawasaki ging als eerste de baan op met deze band en Rea scherpte zijn rondetijd aanzienlijk aan met teamgenoot Haslam kort achter zich. Echter was het hiermee nog niet gedaan want het Aruba.it Ducati fabrieksteam moest nog een ronde rijden met de qualifier.

Chaz Davies wist hierbij ruim een tiende onder de tijd van Rea te duiken en met een 1’45.180 een nieuw ronderecord te rijden en daarmee pole position te behalen op de thuisbaan van Ducati. De viervoudig wereldkampioen moest dus genoegen nemen met de tweede plaats terwijl leider in het kampioenschap Bautista uiteindelijk nog de derde tijd wist te rijden. Haslam werd vierde voor Lowes en Sykes, daarachter kwalificeerden Reiterberger, Nederlander Michael van der Mark, Torres en Melandri zich in de top tien.

De Superpole race voor de WorldSBK klasse op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola gaat vanmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Pirelli Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App