Davies wint race 2 op Laguna Seca, Bautista en Van der Mark DNF

126
laguna-seca
Laguna Seca - podium race 2 | foto© Ducati Corse

Chaz Davies heeft zondag WorldSBK race 2 gewonnen op de WeatherTech Raceway Laguna Seca in de Verenigde Staten. De Ducati coureur nam na de start meteen de leiding over was ondanks één aanval van Jonathan Rea met overmacht het snelst. Rea werd tweede, Toprak Razgatlioglu derde, Álvaro Bautista en Nederlander Michael van der Mark moesten hun pitbox vroegtijdig opzoeken.

Zondag om 14:00 uur lokale tijd, 23:00 uur ging race 2 van start voor de WorldSBK klasse op de WeatherTech Raceway Laguna Seca. De omstandigheden waren nagenoeg ideaal met een fel schijnende zon en een buitentemperatuur van zo’n 20°C.

Álvaro Bautista ging het in deze race proberen na zijn flinke crash in de Superpole race. De Spanjaard had een schouderblessure opgelopen maar besloot toch van start te gaan om te proberen niet teveel punten toe te geven aan concurrent Jonathan Rea.

Het was Chaz Davies die vanaf de tweede plaats het beste wist te starten en als leider de eerste bocht in ging voor polesitter Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu. Tom Sykes nam de vierde positie in handen voor landgenoten Leon Haslam en Alex Lowes, daarachter reden Jordi Torres, Ten Kate Yamaha Racing coureur Loris Baz, Álvaro Bautista en de goed gestarte Nederlander Michael van der Mark.

Rea twijfelde niet lang en probeerde in de tweede ronde al aan te vallen om te proberen om net als in race 1 en de Superpole race weg te rijden van de concurrentie. Davies liet dit echter niet zomaar gebeuren en wist meteen terug te slaan waardoor hij vooralsnog de koppositie kon behouden.

Bautista moest de strijd na twee ronden staken, zijn schouder hinderde hem teveel waardoor hij de pitbox opzocht en wederom geen punten kon bijschrijven terwijl rivaal Rea op dat moment streed voor de overwinning.

Niet veel later kwam de race ook voor Michael van der Mark noodgedwongen ten einde. Zijn Yamaha YZR-R1 kreeg te maken met een technisch probleem waardoor hij niet verder kon.

Na vijf ronden reed Davies nog steeds aan de leiding maar Rea leek vooralsnog tevreden te zijn om achter de Ducati coureur aan te rijden. Razgatlioglu kon het hoge tempo niet volgen en moest een seconde toegeven terwijl ruim vijf seconden daarachter Tom Sykes langzaam maar zeker bezoek kreeg van Alex Lowes en Leon Haslam. De BMW coureur reed op de Pirelli band die speciaal is ontwikkeld voor de korte Superpole race. Het was dus maar de vraag hoe lang Sykes deze band goed kon houden in de 25 ronden lange race.

Na acht ronden had Davies toch een klein gaatje geslagen richting Rea en bedroeg zijn voorsprong iets meer dan een halve seconde. De Brit was zichtbaar flink aan het pushen maar zelfs Rea leek het hoge tempo niet zomaar te kunnen rijden.

Halverwege de race had Davies zijn marge uitgebreid naar ruim twee seconden en leek hij op weg naar zijn eerste overwinning van het seizoen en zijn eerste sinds Aragón 2018. Het leek erop dat Rea genoegen nam met de tweede plaats, vooral om dat concurrent Bautista wederom geen punten scoorde. Razgatlioglu reed een eenzame race op de derde plaats terwijl Lowes de vierde plaats had overgenomen van Sykes. De BMW coureur had vervolgens Haslam in zijn nek hijgen waarbij hij zichtbaar het beste van zijn banden had gebruikt.

Richting het einde van de race vonden er weinig veranderingen plaats en uiteindelijk bleef Davies foutloos om daarmee als winnaar over de streep te komen. Het was dus zijn eerste overwinning na ruim vijftien maanden en zijn eerste met de Panigale V4 R. Rea kwam als tweede over de finish en deed daarmee zeer goede zaken voor het kampioenschap waar hij een voorsprong van 81 punten geniet richting Bautista. Razgatlioglu mocht wederom mee naar het podium door als derde te finishen.

Lowes kwam als vierde over de finishlijn en stijgt met die punten naar de derde plaats in het kampioenschap. Sykes werd vijfde en wist Haslam achter zich te houden, daarachter eindigden Ten Kate Racing Yamaha coureur Baz, Torres, Melandri, en Rinaldi in de top tien.

Het volgende WorldSBK evenement is pas over acht weken in het weekend van 6, 7 en 8 september op het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal.