Na de eerste pistops leek het de race van Miguel Duhamel te worden tot de Canadees van zijn Honda geworpen werd. Duhamel kon zijn race vervolgen en werd nog vijfde. Zijn teamgenoot Jake Zemke won daarna zijn eerste Daytona 200 voor Josh Hayes en Jason DiSalvo.

Jake Zemke, na een tweede en derde plaats in de afgelopen jaren nu ook de hoofdprijs in de Daytona 200

Bij de start van de race kwam Miguel Duhamel (Honda) goed uit de startblokken. In zijn kielzog volgde Josh Hayes op de Erion Honda waarna de twee Graves YamahaÕs van Eric Bostrom en Jason DiSalvo volgden. Jake Zemke, DuhamelÕs teamgenoot, was achter de YamahaÕs te vinden.
In de kombocht komt Eric Bostrom langs Hayes en Duhamel en pakt de leiding over. DiSalvo volgt zijn teamgenoot en neemt de tweede plaats in. Duhamel en Zemke, die Hayes is gepasseerd, volgen. Bostrom weet de leiding een paar ronden vast te houden maar ziet ineens Zemke voorbij komen en niet veel later volgt Duhamel. De twee HondaÕs lopen daarna in rap tempo bij de twee YamahaÕs vandaan mede door het gunstiger inhalen van langzamere deelnemers.
Bostrom en DiSalvo krijgen ook nog eens last van Josh Hayes want de rijder uit het satelliet team van Honda nestelt zich tussen de twee teamgenoten. Even later zijn de rollen van Bostrom en DiSalvo omgedraaid waarna Bostrom al snel de twee moet laten gaan met vermoedelijk remproblemen.
We zitten dan in de 22e ronde en inmiddels had Jeremy McWilliams, die op dat moment achtste lag, al een pitstop gemaakt met de Buell maar nu komen ook Duhamel, DiSalvo en Aaron Gobert voor een bandenwissel en benzine. Een ronde later volgen Zemke, Hayes en Geoff May. Bostrom maakt de ronde daarna pas zijn eerste pistop.
Duhamel heeft na de eerste ronde pitstops nog steeds de leiding in handen en heeft nu ongeveer 3 seconden voorsprong op Zemke, dan volgen na zeven seconden Hayes en DiSalvo en weer negen seconden verder Bostrom. Hayes en DiSalvo komen in de ronden die volgen steeds dichter bij elkaar tot DiSalvo Hayes weet te passeren. Hayes slaat echter al snel terug en loopt daarna weer wat uit op DiSalvo.
In ronde 43 gaat Duhamel onderuit bij het insturen van de eerste bocht. De Canadees raakt de achterkant kwijt en wordt daarna ˆÁ la Randy Mamola over de voorkant van zijn machine geworpen na eerst op de motor te zijn geland. De #17 maakt een flinke smak maar rent direct naar zijn motor, raapt deze op, en vervolgt zijn weg. Een ronde later komt Duhamel voor zijn tweede pitstop waarbij geprobeerd wordt om het loszittende vizier te fixeren met tape maar dit lukt niet. Aangezien het kuipruitje weg is zal de rest van de race niet echt lekker gaan voor Duhamel.
Ook Zemke, Hayes, DiSalvo, Gobert en Bostrom komen in de daaropvolgende ronden binnen voor hun tweede pitstop.
Zemke heeft dan de leiding in handen en heeft zestien seconden voorsprong op Hayes. Vijf seconden daarachter zit DiSalvo die weer 10 seconden heeft op Duhamel met zes seconden daarachter Eric Bostrom.
McWilliams heeft dan al op moeten geven nadat bij de tweede pitstop de controversi‘le Buell van zijn voorwielstandaard viel en waarschijnlijk te veel schade aan voorvork had opgelopen.
In de daaropvolgende ronden worden de onderlinge afstanden alleen maar groter behalve die tussen Duhamel en Bostrom. Bostrom weet de regerend FX kampioen dan ook in de 53e ronde te passeren.
Dan gaat echter een rijder onderuit waarna de pacecar de baan op komt en het veld in feite dus weer dicht bij elkaar komt te liggen. Echter de pacecar komt op de baan voor Eric Bostrom en Miguel Duhamel terwijl Zemke de leiding had É erg vreemd. Er heerst dan ook aardig wat verwarring op de baan.
Nadat de race weer hervat wordt heeft Zemke ruim 4 seconden op Hayes. 4,5 seconde daarachter zit DiSalvo en daar zit dan op 1m20 achterstand Eric Bostrom achter met vlak achter zich Duhamel.
Duhamel weet ondanks zijn ongemakken de #32 toch weer te passeren voor de vierde plaats maar verliest deze even later ook weer.
In de laatste paar ronden komt Hayes steeds dichter bij Zemke maar niet dichtbij genoeg waardoor Zemke de Daytona 200 van 2006 op zijn naam schrijft. Hayes wordt op anderhalve seconde tweede. DiSalvo wordt op 14 seconden derde. Eric Bostrom weet uiteindelijk Duhamel nog nipt achter zich te houden.

Kort commentaar van de eerste drie na de race:

Jake Zemke, winnaar Daytona 200:

ÓIk ben in het verleden al eens tweede en derde geweest dus ik wilde graag winnen. Na de safety car was ik even uit mijn ritme omdat men mij niet naar voren liet gaan. Ik dacht dat ik meer voorsprong had maar toen de pitborden weer klopten zag ik dat Hayes erg dichtbij zat en dat ik ervoor moest gaan en dat heb ik gedaan.Ó

Josh Hayes; tweede:

ÓNatuurlijk had ik graag gewonnen, het is immers de Daytona 200, maar goed Jake Zemke doet aan de rest van het kampioenschap niet mee en dus moet ik wel tevreden zijn.Ó

en ten slotte Jason DiSalvo, derde:

ÓHet was mijn eerste 200 mijl van Daytona, ik heb veel geleerd. Ik kan niet zeggen of de stops goed waren, er gebeurd zoveel om je heen. Voor het Kampioenschap was dit een goede race. Mijn basis voor de rest van het seizoen met Yamaha is goed.Ó

Uitslag Daytona 200:
1. Jake Zemke (Honda CBR600RR)
2. Josh Hayes (Honda CBR600RR)
3. Jason DiSalvo (Yamaha YZF-R6)
4. Eric Bostrom (Yamaha YZF-R6)
5. Miguel Duhamel (Honda CBR600RR)
6. Aaron Gobert (Honda CBR600RR)
7. Geoff May (Suzuki GSX-R600)
8. Eric Wood (Honda CBR600RR)
9. Blake Young (Suzuki GSX-R600)
10. Will Gruy (Yamaha YZF-R6)
11. Ryan Elleby (Honda CBR600RR)
12. Tony Meiring (Suzuki GSX-R600)
13. Mark Crozier (Suzuki GSX-R600)
14. Ricky Orlando (Kawasaki ZX-6RR)
15. Rob Frost (Kawasaki ZX-6RR)

tekst: RenŽ van der Does; rene@racesport.nl