De Bruin en Tessels winnen in Assen tijdens tweede ronde van het IDC-seizoen

3468
wayne-tessels
2022 Dutch Superbike kampioen Wayne Tessels | foto© Jan Timmerman

Finn de Bruin (Dutch Supersport) en Wayne Tessels (Dutch Superbikes) zijn zaterdagmiddag als winnaar afgevlagd in hun klasse tijdens de tweede wedstrijdronde van het 2022 IDC seizoen. De wedstrijden werden verreden op het bekende TT Circuit Assen.

Zaterdag 07 mei stond de tweede wedstrijddag van het 2022 International Dutch Championship seizoen op het programma. In tegenstelling tot de onlangs verreden eerste ronde van het seizoen werd deze tweede wedstrijddag verreden onder droge en ideale weersomstandigheden.

Dutch Supersport
Tijdens de twee kwalificatietrainingen was het Eddie de Boer die het snelst was en de pole voor zich opeiste. De Yamaha coureur was met een rondetijd van 1’44.898 het snelst voor Finn de Bruin en Rick Kooistra die hiermee de eerste startrij completeerden.

Bij de start van de race was het de vanaf de pole vertrokken De Boer die het snelst weg was en als leider de eerste bocht in dook voor Kooistra terwijl de als tweede gestarte De Bruin minder goed weg was en pas als zesde door de Strubben kwam.

De Bruin wist vervolgens aan een ‘inhaalrace’ te beginnen en al in de vierde ronde was het de Pearl Gebben Racing coureur die de leiding over wist te nemen. Achter De Bruin ontstond er een groep van vier rijders die streden om de overige twee podiumplaatsen. In deze groep wisselden De Boer en Kooistra met name regelmatig van positie terwijl ook Selwin Hamden en Till Belczykowski deel uitmaakten van deze tweede groep.

De Bruin had net iets meer tempo dan zijn achtervolgers, wist ronde na ronde iets weg te rijden om uiteindelijk na tien ronden als winnaar te worden afgevlagd. Op iets meer dan twee seconden achter de Bruin wist De Boer als tweede de finish te passeren voor Kooistra, Hamden en Belczykowski.

Soeren Jager passeerde op iets meer dan veertien seconden van de winnaar als zesde de zwart/wit geblokte vlag voor Louis van Wijhe, Sven Wind, Ivar Doornbos en Sander Oosterhof die hiermee in deze tweede race van het seizoen de top tien completeerde.

Dutch Superbike
Net als tijdens de eerste wedstrijddag was het Wayne Tessels die tijdens de twee kwalificaties de lakens uitdeelde en het snelst was. De Druijff Racing Kawasaki coureur noteerde een snelste ronde van 1’42.470 en eiste daarmee zijn tweede pole van het seizoen op voor Toine Gierkink en Ferry van Rijn.

Bij de start was het de pole vertrokken Tessels die het snelst weg was en als leider de eerste bocht indook voor Ruurd van Roozendaal en Gierkink. Het waren vervolgens Tessels en Gierkink die afstand wisten te nemen van de rest van het veld terwijl Roozendaal eenzaam op de derde plaats rijdend doorkwam.

Terwijl Tessels en Gierkink steeds meer afstand wisten te nemen kreeg Roozendaal bezoek van Sander Brons, Kees Boekel en Joris Lentfert aan zijn achterwiel. Ook Alexander Klaassen wist na een hele slechte start en een paar keer een foutje als een warm mes door de boter door het veld naar voren te rijden om zich uiteindelijk ook nog te melden bij de groep die streed voor de laatste podiumplaats.

Tessels en Gierkink wisten ronde na ronde meer afstand te nemen. Het was echter Tessels die na tien ronden als winnaar de finish passeerde net voor Gierkink. Gierkink bleek echter een jumpstart te hebben gemaakt waardoor hij een penalty van twintig seconden aan zijn broek kreeg. Gezien het feit dat het tweetal een flinke voorsprong op had weten te bouwen op de achtervolgers hield Gierkink net voldoende over om ondanks deze penalty nog als tweede geklasseerd te worden.

Lentfert wist de strijd voor de derde plaats in zijn voordeel te beslissen door als winnaar van de tweede groep – waaruit Brons vanwege een crash was weggevallen – de eindstreep te passeren voor Klaassen en Boekel.

Op iets meer dan zeven seconden achter de tweede groep werd Markus Witte zesde voor de teruggevallen Roozendaal, Leroy Nortan, Jeroen Rensel en Jeremy Gelderblom.

Overige winnaars
In de overige categorieën ging de winst tijdens deze tweede wedstrijddag van het seizoen naar Ardry Broers (Dutch ProClass 600), Leon Deckers (Dutch ProClass 1000) en Gijs Mertens (Dutch SportClass 1000).

De volgende ronde van het 2022 IDC kampioenschap wordt al over twee weken verreden en wel op zaterdag 21 mei. Plaats van handeling is opnieuw het TT Circuit Assen.