Na de vier overzeese Grand Prix weekenden in Thailand, Japan, Australië en Maleisië zit het 2019 MotoGP seizoen er alweer bijna op. Met alleen de afsluitende Grand Prix op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia nog voor de boeg tijd om de laatste verhalen, geruchten en roddels uit de MotoGP paddock eens op een rijtje te zetten.

Rossi en Hamilton ruilen
Lewis Hamilton, die onlangs voor de zesde keer in zijn carrière tot F1 wereldkampioen werd gekroond, zal binnenkort zijn Mercedes W10 ruilen voor de Yamaha YZR-M1 van Valentino Rossi. Op zijn beurt zal de negenvoudig wereldkampioen plaats nemen in de F1 auto van de Britse Formule ster. Deze machine ruil is een langgekoesterde wens van het tweetal en staat gepland voor gepland voor 09 december aanstaande, een week na de laatste Formule 1 race van het seizoen in Abu Dhabi. Plaats van handeling is het Ricardo Tormo Circuit in Valencia en is een cadeautje en publiciteitsstunt van Monster Energy, een gezamenlijke sponsor van het tweetal.

Het is niet het enige optreden van Rossi dit jaar op vier wielen, de Italiaan zal namelijk drie dagen later, op 12 december, samen met zijn halfbroer Luca Marini en Uccio Salucci in een Ferrari Ferrari 488 GT3 meedoen aan de Gulf Abu Dhabi 12H Endurance wedstrijd.

Geen poespas voor Rossi als hij stopt
Naast zijn uitstapje op vier wielen heeft Rossi onlangs nogmaals aangegeven dat hij pas na de eerste paar races van 2020 definitief een beslissing zal nemen over zijn toekomst als actief coureur en of hij zijn aan het einde van het seizoen 2020 nogmaals zal verlengen. De Italiaan gaf echter wel voor het eerste een hint:

Valentino Rossi: “Ik denk dat ik na het komende seizoen zal stoppen. Veel poespas zal ik er echter niet van maken, ik rijd naar Valencia – en zeg ‘ciao.”

Bijzondere crash Aleix Espargaró
Aleix Espargaró kende zondag na afloop van de race op het Sepang International Circuit een hachelijk moment. Bij het terugrijden naar de pitbox reed de Aprilia coureur een fotograaf omver met als gevolg een val en dat beiden over het asfalt rolden.

Aleix Espargaró: “Hij had me niet gezien, maar hij had veel geluk, want ik raakte hem slechts licht. Zo’n zware motorfiets kan veel schade aanrichten en pijn veroorzaken.”

 


Phillip Island
Coureurs en teams zijn erg ongelukkig met de huidige datum van de Australische Grand Prix op Phillip Island en willen graag dat deze wordt verplaatst naar het begin van het seizoen. De belangrijkste reden, het verraderlijke weer in oktober en het gegarandeerde betere weer in het voorjaar. Of het zover zal komen is nog maar de vraag, er zijn namelijk twee problemen die een verplaatsing in de weg staan; de datum van de Australische Formule-1 race in Melbourne en de Australische WorldSBK race op hetzelfde circuit.

Inmiddels heeft Dorna laten weten dat men hier al langer mee bezig is en deze mogelijkheden onderzoekt maar dat er op zijn vroegst in 2021 een verandering plaat zal vinden en de Australische ronde eventueel in maart of april zal worden verreden

Marc Marquez wil nog vele jaren doorgaan
Dit seizoen werd Marquez met 55 overwinningen de meest succesvolle Honda MotoGP coureur een aantal waarmee hij het aantal overwinningen van MotoGP Legend Mick Doohan overtrof. De Spanjaard was maandag aanwezig op de EICMA-motorshow waar hem nogmaals werd gevraagd wat dit soort records voor hem betekenen.

Marc Marquez: “Toen ik een kind was, was het mijn doel om net als Doohan, Valentino, Dani Pedrosa en vele andere geweldige rijders in het Repsol Honda Team te zijn. En ja, sinds ik in 2013 de kans kreeg om met hen mijn debuut te maken als MotoGP coureur is als een droom die is uitgekomen. En nu ik ook nog eens de coureur ben die met Honda meermaals heeft gewonnen in de MotoGP is iets ongelofelijks en dat wil ik nog vele jaren voortzetten, want dit is mijn familie.”

Cal Crutchlow
Cal Crutchlow heeft aangegeven dat hij tijdens het rijden nog steeds veel pijn heeft aan zijn enkel – welke hij een jaar geleden zo zwaar blesseerde op Phillip Island. Volgens de LCR Honda Team coureur is het probleem een zenuw in zijn rechter enkel die ervoor zorgt dat hij zijn tenen een tijdje niet meer voelt als hij van zijn RC213V af komt. De oplossing is een operatie na de in november te verrijden Jerez-tests of medicijnen.

Fabio Quartararo heeft de teams voor het uitkiezen
Volgens Ducati teammanager Davide Tardozzi  is Fabio Quartararo komend seizoen de grote en belangrijkste spil in de MotoGP transfermolen. Maar op korte termijn verwacht de Italiaan nog geen beslissing.

Davide Tardozzi: “Fabio krijgt voor het seizoen 2021 aanbiedingen van alle zes fabrikanten. Iedereen zal hem een motor aanbieden. Hij is de komende maanden de spil in de transfermolen en hij hoeft geen overhaaste beslissing te nemen. Fabio is snel, dus waarom zou hij nu al een aanbod aannemen? Hetzelfde aanbod zal over een paar maanden of begin 2020 nog hoger liggen. Als ik zijn manager was, zou ik rustig de tijd nemen en wachten.”

Ruilen Miller en Petrucci deze winter van team
Er duiken steeds meer geruchten op dat Ducati voornemens is om Jack Miller in 2020 al uit te laten komen voor het officiële fabrieksteam. De laatste tijd erg sterk presterende Australiër zal in dat geval de teamgenoot moeten worden van Andrea Dovizioso. Danilo Petrucci zal op zijn beurt dan terug moeten keren naar Pramac Racing, kortom een rijdersruil binnen de twee Ducati teams. Of het bij een gerucht zal blijven, een gerucht die de afgelopen dagen de ronde deed op de EICMA-motorshow in Milaan of dat er ergens een kern van waarheid in zit zal de komende weken duidelijk moeten worden.

 

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App