De Nederlanders over hun tweede dag van de Acerbis Dutch Round

6
deroue-schotman
Scott Deroue (75) en Robert Schotman (6) | foto© Jan Timmerman

De tweede dag voor de Acerbis Dutch Round op het TT Circuit Assen verliep voor de Nederlanders met wisselend succes. Michael van der Mark crashte in de eerste WorldSBK wedstrijd, maar Scott Deroue en Danny de Boer zorgden voor Nederlands succes in de kwalificaties.

Lees hier de reacties van een deel van de Nederlandse deelnemers na afloop van de tweede dag in Assen:

Rob Hartog – Team Hartog-Jenik-Against Cancer – WorldSSP – 15e:
“We hebben een goed gevoel en mogen niet klagen. We rijden goede tijden die dichtbij de top zitten. Vooraf hoopten we bij de snelste twee te kunnen zitten in de Superpole 1. Daar werd door de top echter een 39’2 gereden. Wij reden een 39’9 en hadden misschien een 39’6 kunnen rijden.  Ook dan hadden we er niet bij gezeten. Voor vandaag was dit het maximale, maar morgen is weer van alles mogelijk. We hadden een goed constant tempo dus ik heb alle vertrouwen in de racepace. In de warm-up zullen we nog kijken of we de laatste puntjes op de i kunnen zetten en met een goede start verwacht ik dat we zeker top tien kunnen finishen.”

Jaimie van Sikkelerus – MVR Racing – WorldSSP – 21e:
“Bij de warm-up hadden we een probleem met het remsysteem die lek was. Hierdoor konden we geen ronden maken en dus geen tijd zetten. We hadden hier een nieuwe afstelling van de vering willen testen, maar dat lukte nu niet. Zodoende kwamen we koud in de kwalificatie zonder te weten wat de aanpassingen zouden doen. Gelukkig pakte dat goed uit. De motor breekt nog wat uit bij het accelereren maar de balans is veel beter. Ik kon mijn tijden echter goed verbeteren en een nieuw persoonlijk record zetten, dus ik ben wel tevreden. Morgen proberen we het uitbreken nog weg te filteren en kan ik mijn tijd tot onder de 1.40 minuut aanscherpen. Als dit lukt doe ik meer voor top-15.”

Vasco van der Valk – Team SWPN – WorldSSP – 29e:
“Vandaag ging wel oké. Het gevoel was beter dan gisteren, maar jammer genoeg kon ik mijn tijd niet verbeteren. Ik kon vandaag niet een goed sleepje vinden maar ik kon wel dezelfde tijden halen met een zekerder gevoel. Ook waren de tijden constanter. Morgen zullen we nog weer een goede stap maken. We zijn op het moment vooral bezig met de motorrem. Vandaag hadden we meer motorrem en dat voelde een stuk beter.”

Scott Deroue – MTM HS Kawasaki Team  – WorldSSP300 – 2e:
“In het begin van het weekend was het de vraag of ik kon rijden en hoe dat zou gaan, want mijn enkel deed goed zeer. Nu doet mijn enkel ook nog wel zeer, maar vooral ná het rijden. Tijdens het rijden voel ik hem ook wel maar is het te doen. Dit is gewoon het risico van het vak. Ik ben erg blij met de eerste startrij. Gewoon top!”

Finn de Bruin – Pearle Gebben Racing – WorldSSP300 – 8e:
“Ik ben echt blij, dit had ik niet verwacht. We hadden goede hoop om door te komen naar de Superpole 2 maar dit is helemaal geweldig. Gisteren had ik al wel het idee dat er meer in zat. Vandaag tijdens de Superpole 1 had ik vrij baan met een paar jongens verder voor me waar ik me op kon focussen. Ik dacht dat de Superpole 2 lastiger zou worden. Ik had verwacht dat ik wel een seconde sneller had moeten rijden om in de top tien te komen. Dat viel gelukkig mee. Ik kon met dezelfde tijden een mooie achtste tijd rijden. Voor morgen hoop ik mee te kunnen komen met de kopgroep. Ik heb er veel vertrouwen in en ben erg optimistisch voor morgen.”

Robert Schotman – GRT Yamaha – WorldSSP300 – 11e:
“Uiteindelijk is de dag niet verlopen zoals gehoopt. Ik had veel goede sectoren maar het lukte steeds net niet om een snel rondje neer te zetten. Soms had ik bijvoorbeeld eerste twee sectoren mijn tijd verbeterd maar dan kwam ik weer verkeer tegen. De snelheid was er zeker, dus ik ga morgen zeker voor het podium. Het is wel belangrijk om vanaf de elfde plek goed te starten zodat ik meteen bij de kopgroep zit. Het gevoel met de motor is goed en de snelheid is er. Ik ga gewoon zorgen dat ik voorin er bij zit.”

Glenn van Straalen – Vos TKR Racing – WorldSSP300 – 16e:
“We zijn tevreden al hadden we op beter gehoopt. Het doel was om Superpole 2 te halen en dat is helaas niet gelukt. Ik kon geen goede slipstream vinden en dan kom je niet tot de ideale tijd. We hebben wel een goed gevoel en als er een grote kopgroep komt dan kan ik top tien rijden. Ik zal in ieder geval een tactisch spel moeten spelen om dit te halen.”

Ruben Doorakkers – MVR Racing – WorldSSP300 – 17e:
“Er had meer ingezeten, maar in de Superpole draait alles om slipstream en die kon ik helaas niet vinden. Ik zat in een hele grote groep met langzamere coureurs en werd daar nogal opgehouden. Elke keer als ik iemand voorbij kwam doken ze gelijk weer in een gat dat er niet was en werd ik weer terug gezet. Voor de race heb ik in ieder geval een goed gevoel en ik heb laten zien dat ik de tijden van de top-7 kan rijden. Als ik aan kan sluiten bij de voorste groep is alles nog mogelijk.”

Danny de Boer – Van Zon-Remeha – STK1000 – 4e:
“Ik ben ontzettend blij. Het is een geweldig resultaat. Ik had niet verwacht dat ik zo hard kon. Met de rode vlag baalde ik natuurlijk heel erg. Daarna moest ik me mentaal weer opnieuw opladen. Dat vond ik best lastig maar gelukkig is dat gelukt en kon ik alsnog een snelle tijd neerzetten. Onze racepace is ook goed, we hebben vanochtend ook op gebruikte banden gereden en ook toen reden we goede tijden. Morgen ga ik alles geven en ga ik voor een goede start. Dan moeten we hoog kunnen finishen. Dit weekend geeft me natuurlijk veel vertrouwen voor het IDM weekend over twee weken maar eerst gaan we helemaal voor morgen.”

 Wayne Tessels – Benjan Racing – STK1000 – 11e:
“We staan er goed voor. In de kwalificatie had ik nog wel een iets snellere rondetijd kunnen rijden, maar door de rode vlag situatie en enkele langzamere coureurs op de lijn kwam het er helaas niet uit. Vlak voordat de rode vlag viel was ik in de eerste sector al een paar tienden sneller dan mijn tijd tot dan toe. Maar dat is racen en daar moeten we het mee doen. Na de rode vlag was ik opnieuw goed op weg maar maakte ik een foutje waardoor ik net tekort kwam. De racepace is echter goed en op Marino na zitten de voorste rijders dicht bij elkaar. Hier moeten we kunnen aansluiten en dan zit er goed resultaat in.”

 Pepijn Bijsterbosch – Team SWPN – STK1000 – 31e:
“We zijn niet tevreden over vandaag. We hebben een paar stappen gemaakt maar we lopen ook nog een paar stappen achter. Morgen zullen we het moeten doen met wat we hebben. De meeste problemen hebben we in de snelle bochten. We zullen binnen het team nog veel moeten leren. En ik probeer de motor ook zo goed mogelijk te leren kennen.”

Walid Soppe – Freudenberg Racing Team –  NEC Moto3 GP – 2e:
“Gisteren is mijn blok kapot gegaan en ben ik hard onderuit gegaan. De motor was pas net voor de eerste kwalificatie weer helemaal gereed. Daardoor heb ik die kwalificatie niet optimaal kunnen benutten. Eigenlijk was dit dus de eerste echte training en kwalificatie. Een tweede tijd is dus niet verkeerd. We zullen nog wat kleine dingen aan de motor verbeteren voor morgen. Ik rij op een standaard KTM dus ik verwacht redelijk alleen te rijden en wie weet kom ik nog in gevecht met Kevin Orgis.”

Ernst Dubbink – Eveno Racing – NEC Moto3 GP – 8e:
“We hebben geen kwalificatie kunnen rijden omdat 10 meter buiten de pitlane mijn ketting midden door brak. Die hadden we niet bij ons in de pitstraat waardoor mijn monteur hem bij de truck moest halen. Toen bleek dat deze te kort was, was de pech voor ons compleet. Een hele vervelende samenloop van omstandigheden dus. Gisteren was de sessie een stuk beter, maar de omstandigheden waren heel veraderlijk met een harde wind schuin op het circuit. Ook de grip was heel slecht.In de kwalificatie was dat een stuk beter en iedereen verbeterde zijn tijden. Wij waren er klaar voor, maar het mocht niet zo zijn. Gelukkig is dit onze thuisrace en weten we wat we moeten doen om er morgen te kunnen staan, a zal het vanaf deze startplaats erg moeilijk gaan worden om de aansluiting met de kop te vinden.”

Rick Dunnik – HDR Racing – NEC Moto3 Standaard – 4e: 
“Het gevoel was heel goed vandaag. We waren twee seconden sneller dan gisteren en we staan er goed voor. We kwamen naar Assen met het doel om top-5 te rijden en dat is met de vierde startplaats goed gelukt. Toen ik mijn snelste tijd zette nam ik helaas iemand mee in de slipstream die me daardoor voorbij ging, dus er had meer ingezeten. Alles zit gelukkig dicht bij elkaar en ik ben erg sterk bij het inkomen van de GT, dus daar kan ik hopelijk een aantal mooie inhaalacties plaatsen.”

Jeffrey Buis – Ernst Dubbink Eveno Team – NEC Moto3 standaard – 7e:
“Vandaag ging goed we starten vanaf de veertiende plek en we hebben 1,8 seconde sneller gereden dan gisteren. Voor mijn eigen klasse sta ik achtste en da is een mooie positie. Het lukt me goed om met de rest mee te komen. Het gevoel op de motor is goed. We hebben al veel getest op verschillende circuits dus morgen gaan we er voor.”

 

Handige links Acerbis Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Foto’s donderdag
Foto’s vrijdag
Foto’s zaterdag
Foto’s zondag