De Nederlands wegracetopper van toen: Bas Winkel

5199
bas-winkel
Bas Winkel (11) | foto© Facebook Bas Winkel

De Nederlandse wegracetopper van weleer, waar is hij gebleven, wat doet hij tegenwoordig en hoe kijkt hij tegen de huidige wegracesport aan. Wekelijks stellen we een Nederlandse wegrace topper van weleer aan jullie voor in de rubriek ‘De Nederlands wegracetopper van toen’ en we stellen hun allemaal een serie (dezelfde) vragen. Deze week: Bas Winkel.

Wie is Bas Winkel?

Naam: Bas Winkel
Bijnaam: Bassie, Twinky en Spuit 11: )
Geboren op: 16 oktober 1978
Woonplaats: Vriezenveen
Partner: Agaath
Start wegrace carrière: begin 2001
Actief geweest in: Aprilia RS 250 Challenge, Juniorstock, ONK Supersport en ONK Superbike
Aantal titels: Bijna 1
Einde wegrace carrière: Eind 2011
Huidige beroep: Eigenaar Schuttinggigant.com & InVia Talentenfabriek

Facebook: bas.winkel
Instagram: baswinkel11/

Hoe ben je destijds in aanraking gekomen met de wegracesport?

Er zit motorolie in de aderen van de familie Winkel, opa was één van de oprichters van de plaatselijke motorclub, mijn oom Bennie reed destijds in de 50cc en mijn neef Rene is natuurlijk ook geen onbekende. Ik reed zelf na het behalen van mijn motorrijbewijs als een dolle op de openbare weg. Mijn verstand zei toen dat het beter zou zijn om te gaan racen in plaats van stunten op de openbare weg. Toevallig las in de Moto73 een artikel over de Aprilia RS 250 Challenge en heb toen direct mijn wegmotor verkocht en een Aprilia Racer gekocht. Mijn ma was het daar natuurlijk niet mee eens, maar ja het kwaad was al geschied.

Met welke coureur heb je mooiste gevechten gehad op de baan?

Dat zijn er nogal wat! Maar het gevecht wat ik niet meer vergeet is het die met Gerrit van Duren om het Kampioenschap in De Aprilia RS 250 Challenge. Ik stond 13 punten voor in het kampioenschap met nog met nog één race te gaan. Tijdens die race lag ik vlak achter Van Duren op de 2e plaats en dus safe voor de titel, maar tijdens het inhalen van achterblijvers raakte ik door mijn onervarenheid een langzame rijder en vloog van de baan. Dit was dus mijn bijna titel en heb er nog steeds nachtmerries van… : (

Beste motorfiets waar je op gereden hebt en waarom?

Na het vice-kampioenschap in de Aprilia Challenge werd ik gevraagd door Thijs Hessels of ik een weekend op de ex-Aprilia GP 250cc van Jeremy McWilliams wilde rijden. Ik heb toen het laatste ONK weekend van 2002 mee mogen rijden in ONK 250cc. Wat een geluid had dat ding en wat een ervaring! Helaas liep de motor tijdens de Superpole vast in de Stekkenwal. Na een nacht lang sleutelen stonden we net op tijd op de startgrid, maar helaas was een goed resultaat niet meer te behalen.

Wat is je meest favoriete circuit waar je gereden hebt en waarom?

Het mooiste circuit is voor mijn Spa-Francorchamps. Ik heb daar vaak gereden en vind de ligging fantastisch en de hoogte verschillen maakt het extra gaaf!
Toch was Hengelo Gelderland wel het aller gezelligste raceweekend van het seizoen!

Wat is het meeste vreemde, hilarische wat je hebt meegemaakt in de racerij?

Haha elk raceweekend maakten we wel wat mee! Op het circuit van Raalte stond er na een avondje feesttent een schaap naast onze trailer… Een van onze teammaten kon zich weer niet gedragen!
In 2010 ben ik op Spa-Francorchamps behoorlijk hard gecrasht. Tijdens de race in de regen in gevecht met Allard Kerkhoven probeerde ik hem in de laatste ronde te passeren bij het aanremmen van “Les Combes”. Mijn voorwiel klapte bij het eerste remmoment weg en ik smakte met 263 km/ uur!! op het Asfalt. Ik gleed gelukkig op mijn buik de grindbak in en kwam vlak voor de vangrail tot stilstand. Gelukkig geen verwondingen… Totdat ik struikelde over mijn regenpak die aan mijn enkels hing… Hierbij viel ik op de vangrail en kneusde mijn ribben!

Wat is het mooiste wat je aan het racen hebt overgehouden?

Natuurlijk een stel hele leuke vrienden, maar daarnaast een schat aan ervaring, waar ik nog steeds de voordelen van heb!

Wat ben je gaan doen na je actieve wegrace carrière?

Een eigen bedrijf gestart om mensen met een beperking aan het werk te helpen.

Ben je nog op de een of andere manier betrokken bij de sport?

Nee niet echt, ik volg alle races nog op de voet en het blijft natuurlijk altijd kriebelen. Er zijn wel wilde plannen samen met Racesport.nl om een aantal motortesten uit te voeren. Binnenkort meer info op deze site….

Welke huidige coureur heb je veel respect voor en waarom?

Bo Bendsneyder, hij heeft vorig seizoen veel tegenslagen gehad en daardoor veel commentaar moeten incasseren. Knap dat hij doorzet en nu het tegendeel kan bewijzen met een paar prachtige resultaten.

Wie zie je als het grootste (huidig actief) wegracetalent in Nederland en waarom?

De neefjes Collin en Kiyano Veijer doen het goed, dit komt deels dankzij veel inzet van hun familie! Ik zie deze jongens als talenten die kans maken om bij de grote jongens mee te doen.

Hoe kijk je met jouw ervaring aan tegen de huidige racerij, zowel nationaal als ook internationaal?

Nationaal volg ik niet echt meer, maar internationaal zeker wel. Vorig seizoen kregen we de kans om met ons oude raceteam een kijkje te nemen in de pitbox van Petronas Yamaha SRT. Gaaf om te zien dat dit team met de inbreng van Nederlands bloed (Wilco, Torleif en Robbin) meedraait in de top van de MotoGP! De sport wordt steeds professioneler en geweldig mooi dat Dorna en Eurosport met commentaar van Peter Bom de techniek ook laten zien in de uitzendingen.

Woensdag 30-06-2021: De Nederlandse wegracetopper van toen: n.n.b. (woensdag 23-06-21 is er geen item i.v.m. de Dutch TT en andere collums tijdens de TT week)

Vanwege het enorme succes van deze rubriek hebben we als Racesport.nl redactieteam besloten om ook na 1 maart door te gaan met ‘De Nederlandse wegracetopper van toen’. Wel zullen we vanaf maart de rubriek beperken tot 1 keer per week en deze alleen nog op woensdag publiceren zodat deze straks niet ondersneeuwen in de drukke raceweekenden.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter