De tijd begint te dringen voor Valentino Rossi, hoe nu verder?

20626
valentino-rossi
Valentino Rossi - Portimão | foto© motogp.com

Valentino Rossi kent een wel hele miserabele start van het 2021 MotoGP seizoen. De Italiaan, die dit seizoen de overstap maakte naar Petronas Yamaha SRT, kan vooralsnog geen potten breken in de kleuren van zijn nieuwe werkgever. De vraag hoe nu verder begint wel steeds actueler te worden, de tijd begint te dringen voor de negenvoudig wereldkampioen. Hoe nu verder?

Petronas Yamaha SRT is een team dat haar ambities niet onder stoelen of banken steekt, en dat is het opleiden van jong Moto2 talent en deze vervolgens een kans te geven in de MotoGP klasse. Het team is naast in de MotoGP klasse ook actief in zowel de Moto3 als ook in de Moto2 klasse, met andere woorden binnen het team zijn er mogelijkheden om intern door te groeien. Voor dit seizoen heeft het Maleisische team echter een uitzondering gemaakt door een deal te sluiten met Yamaha en de 42-jarige Valentino Rossi in het team op te nemen naast zijn eigen VR46 protegé Franco Morbidelli die al langer binnen het team actief is.

Wat betreft Rossi waren de verwachtingen voorafgaand aan het seizoen toch wel hooggespannen maar na drie wedstrijden heeft de negenvoudig wereldkampioen nog geen potten kunnen breken, dit terwijl zijn Yamaha merkgenoten Maverick Viñales en Fabio Quartararo op exact dezelfde machine met exact dezelfde specificatie de eerste drie wedstrijden van het seizoen wisten te winnen. Rossi daarentegen moet het voorlopig doen met een twaalfde plaats in Qatar, een zestiende plaats in Doha, een DNF het afgelopen weekend in de race in Portimão. Met deze teleurstellende prestaties zien we de Italiaan na drie races en met slecht vier gescoorde WK punten dan ook pas terug op een gedeelde negentiende plaats in de tussenstand van het kampioenschap, niet de plaats waar een coureur van het kaliber Rossi wil en behoort te staan.

De grote vraag komt echter wel steeds dichterbij, hoe nu verder?

In Portimão gaf Petronas Yamaha SRT teammanager Wilco Zeelenberg een verklaring over de ontstane situatie.

Wilco Zeelenberg: “De afgelopen drie Grand Prix weekenden hadden we keer op keer dezelfde problemen. We verbeterden steeds wel iets, maar niet echt voldoende. We moeten ons blijven concentreren op de set-up en een betere grip zien te vinden, en dat is wat we proberen te doen. Het is belangrijk om erin te blijven geloven en we zullen hem blijven ondersteunen waar mogelijk. Het is een kwestie van tijd, we moeten het gevoel met de motor verbeteren, want anders kunnen we niet snel gaan.”

Ook teameigenaar Razlan Razali sprak zondag na afloop van de Grand Prix in Portimão in het persbericht van het Petronas Yamaha SRT team over de huidige situatie en de prestaties van zijn team.

Razlan Razali: “Het was in Portimão een echt rollercoaster weekend voor het team en opnieuw een moeilijk weekend voor ons. We mogen blij zijn met een goede vierde plaats van Franco in de MotoGP race. We hadden dit goede resultaat allemaal even nodig en het geeft hem hernieuwd vertrouwen om nog sterker terug te komen in de volgende ronde in Jerez. Valentino toonde tekenen van verbetering en herstelde zich goed zondagmiddag in de race. Jammer genoeg crashte hij, maar er zijn enkele positieve punten die we kunnen meenemen uit deze derde race van het seizoen.”

Maar na drie races speelt de tijd voor Rossi niet zijn voordeel. De negenvoudig wereldkampioen heeft via Yamaha een contract voor een jaar met het Maleisische team, weliswaar met een optie voor 2022 maar zoals we allemaal weten worden de contracten voor het volgende jaar heel vaak in het voorjaar afgesloten en niet op het laatste moment of in het tweede deel van het seizoen. De tijd begint dus te dringen, de resultaten zullen er moeten komen want ook de Petronas centen zijn niet van blik. Kortom er zullen resultaten moeten komen om het onderlinge vertrouwen in stand te houden, kortom de tijd speelt niet in het voordeel van de bekendste coureur uit de MotoGP paddock.

Razlan Razali: “We moeten ervoor zorgen dat de geschiedenis van dit team spannend blijft, niet alleen vanwege Valentino’s aanwezigheid. We willen dat Frankie blijft winnen en we willen dat Vale ook wint. En dit is het doel voor dit jaar. Onze prioriteit is om jonge rijders uit de lagere klassen te laten promoveren naar MotoGP categorie, zoals gebeurde met Fabio Quartararo. Deze filosofie zullen we niet veranderen. ​Vorig jaar maakten we een grote uitzondering voor dit seizoen, maar het is de bedoeling van het team om de jonge rijders van ons Moto2-team te ontwikkelen. En het plan blijft hetzelfde. En wat er ook later, gedurende het jaar, gebeurt, we zullen zien…“

Niet alleen op het gebied van de rijders zal Razali de komende tijd belangrijke beslissingen moeten nemen. Ook het contract met Yamaha loopt aan het einde van dit jaar af. De bedoeling is om dit contract binnenkort te verlengen, maar of Rossi een rol zal spelen in deze besprekingen en plannen is voorlopig voor iedereen de grote vraag. Zijn resultaten tijdens de eerste drie Grand Prix weekenden spreken hierbij niet in zijn voordeel. Er komen nu echter wel een aantal circuits aan die ‘the Doctor’ beter liggen…….maar om terug op het niveau te komen van zijn merkgenoten die met hetzelfde materiaal onderweg zijn en tot nu toe alle drie races van het seizoen gewonnen hebben dient er onderhand wel bijna een wonder te moeten gebeuren. Nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit, maar drie van dit soort Grand Prix weekenden zullen ook bij de ervaren Rossi niet in de koude kleren zijn gaan zitten.

Handige links Grande Prémio 888 de Portugal:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter