Debuutzege in British Superbike voor Iddon in race 1 op Snetterton, Ducati 1-2-3

293
Christian Iddon (21) leidt voor VisionTrack Ducati teamgenoot Josh Brookes (25) - Snetterton | foto© Ian Ward

Christian Iddon heeft zaterdagmiddag in de eerste British Superbike race van het weekend op Snetterton zijn debuutzege behaald. Het waren uiteindelijk alleen maar Ducati’s op het podium met Iddon’s Visiontrack Ducati teamgenoot Josh Brookes en Oxford Racing Ducati coureur Tommy Bridewell op de tweede en derde plaats. Ook kwamen de Nederlanders weer in actie in de British Supersport klasse.

Dit weekend wordt het tweede raceweekend van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Snetterton, een circuit in het oosten van Engeland. Het was Danny Buchan die pole position behaalde in de kwalificatiesessie voor Kyle Ryde en Bradley Ray. Josh Brookes en Glenn Irwin zorgden ervoor dat er vijf verschillende machines in de top vijf gekwalificeerd stonden (Kawasaki, Suzuki, BMW, Ducati en Honda).

Polesitter Danny Buchan begon goed aan de race en nam de leiding in handen maar al in de eerste ronde ging het mis voor Andrew Irwin, de Honda coureur die in het eerste raceweekend op Donington Park nog twee van de drie races wist te winnen. In de derde race maakte hij toen contact met Josh Brookes die daardoor crashte, waardoor Irwin een penalty kreeg en in deze race vanaf de laatste plaats op de grid moest starten. In de eerste ronde kwam de Noord-Ier ten val en bleef zijn zwaar beschadigde motor midden op de baan liggen waardoor de Safety Car op de baan moest komen.

In het British Superbike kampioenschap wordt de race dus niet gestopt maar rijdt men zo lang het nodig is met aangepaste snelheid achter de Safety Car aan. Toen deze de pits weer indook werd de race herstart maar ging raceleider Danny Buchan al gauw in de fout en crashte hij.

Uiteindelijk wist Christian Iddon in de slotfase van de race een minimaal gaatje te slaan richting teamgenoot Josh Brookes. De Engelsman kwam als winnaar over de finish en behaalde daarmee zijn eerste British Superbike overwinning. Achter de twee Visiontrack Ducati’s (team van Paul Bird, beter bekend als PBM) finishte Tommy Bridewell op de derde plaats en was het een 1-2-3 voor de Ducati Panigale V4R. Glenn Irwin finishte op de vierde plaats met de nieuwe Honda CBR1000RR-R Fireblade voor Bradley Ray op de BMW S1000RR.

In de uitloopronde ging het nog bijna volledig mis voor Iddon. De winnaar kreeg onder andere felicitaties van Josh Brookes en zag daardoor niet wat er voor hem gebeurde. Hierdoor raakte hij Glenn Irwin en raakte zijn arm verstrengeld in het achterwiel van de Honda. Wonder boven wonder kon Iddon weer loskomen en wist hij zelfs overeind te blijven, klik op onderstaande video om het bijzondere tafereel te bekijken.

Nederlanders
In de British Supersport klasse (en de GP2 klasse die daarin meerijdt, een klasse met prototype chassis) was Jorel Boerboom de beste Nederlander en finishte hij na een aantal diskwalificaties als dertiende in de race (tweede in GP2). Rob Hartog kwam als 23e over de streep op zijn MV Agusta.

Morgen worden de tweede en derde British Superbike race van het weekend verreden, ook zullen alle andere klassen uiteraard hun races rijden op het Snetterton 300 circuit. Klik op onderstaande link voor het volledige tijdschema.

Handige links British Superbikes Snetterton – 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.