Sergio Garcia heeft in een spectaculaire Moto3 race op het circuit van Valencia zijn eerste zege in de Moto3 klasse gepakt. De jonge Spanjaard versloeg op de meet Andrea Migno en wildcard-rijder Xavier Artigas. De race werd gekenmerkt door enkele zware crashes en een rode-vlag-situatie. Onder meer wereldkampioen Lorenzo Dalla Porta haalde de finish niet. 

Al vóór de start van de race ging het mis voor Aron Canet. In de verkenningsronde begon de KTM van het Sterilgarda Max Racing Team te roken en in bocht 6 resulteerde dat in een crash van de Spanjaard. De machine van Canet lekte olie en daarover schoof ook Ayumu Sasaki onderuit.

De lekkage zorgde voor een vertraging van de start. Dit gaf Canet en Sasaki de kans om weer deel te nemen aan de startprocedure, maar de coureurs werden wel terug verwezen naar de laatste plaatsen op de grid.

Met tien minuten vertraging gingen de lichten in Valencia op groen voor de Moto3 race. Marcos Ramirez kende de beste start en nam de leiding in handen. Voor Jaume Masia was de race al na vier bochten voorbij. De Spanjaard verloor de grip aan zijn achterwiel en eindigde met een pijnlijke schouder in het grind.

 

Dit gaf Ramirez een aanzienlijke voorsprong over achtervolgers Migno, Salac, en Garcia. De race werd in de derde ronde echter stilgelegd na een zware crash waar zes rijder bij betrokken waren. Carlos Tatay verloor de controle in bocht 11. Hij werd daarbij geraakt door Niccolo Antonelli en Jeremy Alcoba. De motor van Tatay schoof over het circuit heen en kwam daarbij recht voor de motor van Dennis Foggia terecht. De Italiaan werd van zijn motor getorpedeerd en kwam hard op het asfalt terecht. De KTM vloog daarna in brand. KTM-coureur Makar Yurchenko kon op zijn beurt Foggia niet ontwijken en crashte eveneens.

 

De meeste coureurs konden het ongeval op eigen kracht verlaten, maar Foggia bleef geblesseerd achter. Hij werd uiteindelijk met de ambulance afgevoerd. De organisatie heeft bevestigd dat alle rijders bij bewustzijn waren. Over de toestand van Foggia is verder nog niets bekend gemaakt.

Na een half uur vertraging ging de Moto3 race opnieuw van start over een race van 15 ronden. Doordat de coureurs hun oorspronkelijk gridposities weer mochten innemen kreeg Aron Canet opnieuw een kans vanaf de vierde startplaats. Marcos Ramirez maakte echter opnieuw de beste start en al snel sloeg hij een gat met een kopgroep van zes coureurs. Tatsuki Suzuki, Andrea Migno, Aron Canet, Sergio Garcia en Filip Salac sloten aan. Albert Arenas schakelde zichzelf al in de tweede ronde uit door in de achtervolging over de schreef te gaan.

In de derde ronde opnieuw een massale valpartij. Wereldkampioen Lorenzo Dalla Porta ging in bocht 4 te vroeg op het gas en werd met een highsider van zijn motor geworpen. Tony Arbolino, Alonso Lopez en John McPhee konden de Leopard Honda niet ontwijken en eindigden allemaal in het grind. Een ronde later ging ook Raul Fernandez op het zelfde punt onderuit.

 

De kopgroep wist het gat op de achtervolgers door de crashes aanzienlijk te vergroten. Alleen wildcard-coureur Xavier Artigas wist op eigen kracht het gat te dichten en aan te sluiten bij de zes vooraan. De jonge Spanjaard ging daarin direct het gevecht aan en werkte zich in rap tempo op naar de derde plaats. Niet veel later nam hij zelfs de leiding in de wedstrijd over.

In de slotfase konden Ramirez en Canet het tempo van Artigas niet meer volgen. Artigas verloor de leiding door in de eerste bocht van de voorlaatste ronde veel te weid te gaan. Migno nam het heft van hem over, terwijl de jonge Spanjaard terug viel naar de derde plaats.

In de laatste ronde legde Garcia Migno het vuur aan de schenen. De Spanjaard passeerde de Italiaan meerdere keren, maar werd telkens terug verwezen. Garcia moest wachten tot de laatste bocht om zijn actie in te zetten. Hij blokte Migno bij het accelereren en hield in de slipstream naar de meet net genoeg over om de zege te pakken. Migno moest genoegen nemen met de tweede plaats en Artigas wist Tatsuki Suzuki nipt van zich af te houden voor de derde plaats. Filip Salac eindigde als vijfde.

 

Garcia is de twaalfde rijder die dit seizoen een race in de Moto3 klasse van het wereldkampioenschap weet te pakken. Lorenzo Dalla Porta was al gekroond tot kampioen. Aron Canet verzekerde zich vandaag van de tweede plaats in het kampioenschap en Marcos Ramirez eindigt daarin als derde. Celestino Vietti pakt de titel voor beste Rookie.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App