Uitstekende derde plaats voor Bo Bendsneyder in Silverstone

34
bendsneyder
Bo Bendsneyder (64) op weg naar het podium | foto© Racesport.nl - Rene Vos

#BritishGP – Bo Bendsneyder is zondagmiddag in Silverstone als derde geëindigd in de twaalfde Moto3 race van het seizoen. Het was de eerste podiumfinish van de Nederlander in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. De winst in Silverstone ging naar de Zuid Afrikaan Brad Binder.

Om 12:30 uur gingen op een droog  Silverstone circuit de lichten op groen voor de zeventien ronden tellende Moto3 race. Voor Albert Arenas was de race echter al over voordat deze goed en wel was begonnen, de Mahindra coureur kende problemen bij de start van de warm-up lap waardoor hij vanuit de pitlane aan de race moest beginnen.

Bij de start was het Enea Bastianini die de leiding nam maar al na twee bochten was het de vanaf de pole gestarte Francesco Bagnaia die de leiding over wist te nemen.

Bij de eerste doorkomst was het de Mahindra coureur die als leider doorkwam gevolgd door Joan Mir, Bastianini, Niccolo Antonelli en Gabriel Rodrigo.

Bo Bendsneyder kende een redelijke start, de Red Bull KTM Ajo coureur kwam als tiende door na de eerste ronde, Livio Loi daarentegen kende een duidelijk mindere start en de RW Racing GP coureur moest na de eerste doorkomst dan ook genoegen nemen met de dertigste positie.

Bendsneyder ging er vervolgens meteen voor door in de tweede ronde naar de zesde plaats te komen en prompt de snelste ronde van de race op zijn naam te schrijven terwijl zijn teamgenoot Bad Binder vooraan het veld de leiding over wist te nemen.

Binder, Bagnaia, Bastianini, Mir en Rodrigo leken vervolgens een klein gaatje te slaan op de rest van het veld maar Bendsneyder wist zich terug te knokken naar de leidende groep met in zijn kielzog de vanuit het achterveld snel naar voren gekomen Jorge Navarro waardoor de kopgroep uitgebreid werd tot zeven coureurs.

Voor Fabio Quartararo was de race in de zevende ronde over vanwege een technisch probleem.

Vooraan het veld werd er door het zevental regelmatig van positie gewisseld met als gevolg dat Fabio DiGiannantonio en Andrea Migno de aansluiting wisten te vinden en de kopgroep uitgebreid werd tot negen coureurs.

Niet veel later wisten ook Stefano Manzi, Nicolo Bulega en Jorge Martin de aansluiting te vinden bij de negen leiders waardoor er halverwege de race een treintje van maar liefst twaalf rijders vooraan het veld knokten voor de zege, een groep waarin Bendsneyder zich constant zo rond de achtste plaats wist te handhaven.

De meest opvallende rijder in de kopgroep was ongetwijfeld Manzi, de Mahindra wildcard coureur wist als een warm mes door de boter door het veld naar voren te komen en in de elfde ronde al de vierde plaats in te nemen.

Met nog vijf ronden te gaan was het Bendsneyder die in rap tempo naar voren wist te komen en in de dertiende ronde achter Bastianini, Bagnaia en Binder als vierde doorkwam om een ronde later naar de derde plaats te komen.

Met nog twee ronden te gaan wist de Nederlander opnieuw een positie te winnen waardoor er naar de tweede plaats te komen achter teamgenoot Binder. Even later kwamen Migno en Navarro in het gedrang met elkaar in aanraking met een crash voor beiden tot gevolg.

Hierdoor wisten Binder, Bagnaia en Bendsneyder een klein gaatje te slaan op de rest van het veld.

Bendsneyder wist even later zelfs de leiding over te nemen en als leider door te komen maar in de laatste ronde was het Binder die aan het langste eind trok en als winnaar de finish passeerde. Bagnaia wist vervolgens ook de Nederlander in de laatste ronde nog te passeren maar de laatste podiumplaats ging toch echt naar de Nederlander.

Audio reactie Bendsneyder direct na afloop van de wedstrijd:

Manzi werd vierde voor Bulega, Di Ginannantonio, Antonelli en Bastiannini. Canet en Mir kwamen als negende en tiende over de finish.

RW Racing GP coureur Livio Loi kwam na een moeilijke wedstrijd als eenentwintigste over de finish.

 

Handige links Octo British Grand Prix: