Derde tijd voor Bo Bendsneyder tijdens kwalificatie in Silverstone (audio)

19
bendsneyder
Bo Bendsneyder | foto© Racesport.nl - Rene Vos

#BritishGP – Bo Bendsneyder heeft op een indrukwekkende wijze teruggeslagen na zijn een dag eerder door de wedstrijdleiding opgelegde straf. De Nederlander liet zaterdagmiddag onder moeilijke omstandigheden de derde tijd noteren tijdens de Moto3 kwalificatie. Alleen Francesco Bagnaia en Enea Bastianini waren sneller dan de Nederlander.

Na een vreemde zaterdagochtend in Silverstone waar het weer zo’n beetje elke minuut veranderde tijdens de vrije trainingen, dit ondanks dat de voorspellingen aangaven dat het vanaf 10.00 uur zo’n beetje de hele dag zou gaan regenen arriveerde dan toch rond het middaguur.

Bij aanvang van de kwalificatie voor de Moto3 coureurs konden de slicks dan ook opgeborgen worden en de regenbanden gemonteerd worden. Vervolgens was het nog even zoeken voor de teams, monteurs en coureurs; direct naar buiten aangezien de baan nu nog niet heel erg nat was en de kans op meer regen alleen maar voor mindere omstandigheden zouden gaan zorgen of  wachten dat de miezer regen iets minder zou worden en de omstandigheden beter en beter zouden worden.

Alle vierendertig coureurs kozen er vervolgens voor om direct naar buiten te gaan, wel met de gedachte hun regenbanden niet meteen kapot te rijden op de nog steeds niet helemaal kletsnatte baan.

De twee Aspar Mahindra Team coureurs Francesco Bagnaia en Jorge Martin besloten er echter direct voor te gaan, het tweetal voerde in de beginfase dan ook de lijst aan terwijl Bo Bendsneyder ook direct een aantal snelle ronden op de klok wist te zetten en na een kwartier de derde plaats achter zijn naam had staan.

Bendsneyder’s teamgenoot Brad Binder deed het in de beginfase daarentegen voorzichtig aan of kon zijn draai nog niet direct vinden onder de moeilijke omstandigheden, de Zuid Afrikaan bezette na een kwartier dan ook pas de drieëndertigste en voorlaatste plaats op de lijst.

Voor o.a. Jorge Navarro – tijdens de drie vrije trainingen het snelst – Francesco Bagnaia en John McPhee verliep de kwalificatie vervolgens alles behalve naar wens aangezien het drietal onder de verraderlijke omstandigheden onderuit schoof en kostbare kwalificatietijd verloor.

Bendsneyder daarentegen ging gewoon door, met nog een kwartier te gaan kwam de Nederlander zelfs naar de bovenste plaats op de lijst. Dit keer nam de de Rotterdammer zelfs zijn teamgenoot Binder op sleeptouw die daarmee ineens negentwintig plaatsen verder naar voren wist te komen en op dat moment de vierde plaats innam.

Met nog ruim tien minuten te gaan hadden de Estrella Galicia 0,0 en de Aspar Mahindra Team monteurs de machines van Navarro en Bagnaia weer gereed waardoor men alsnog hun kwalificatie kon vervolgen.

Bagnaia liet er vervolgens geen gras over groeien door na zijn oponthoud meteen de voorlopige snelste ronde op de klok te zetten en Bendsneyder terug te verwijzen naar de op dat moment tweede plaats op de lijst. Iets later wist ook Enea Bastianini nog onder de tijd van de Nederlander te duiken.

In de laatste minuten begon het opnieuw harder te regenen waardoor de omstandigheden moeilijker en moeilijker werden. In de eerste sector werden er vervolgens nog wel snellere tijden gereden maar de rest van het Silverstone bleek dusdanig natter te zijn dat nagenoeg niemand zijn tijd meer aan wist te scherpen. Een aantal coureurs die nog wel een poging, tegen beter weten in, deden moesten dat bijna allemaal bekopen met een schuiver.

De pole ging dus naar Bagnaia voor Bastianini en Bendsneyder die zich dus onder deze moeilijke omstandigheden als derde wist te kwalificeren. Helaas zal de Nederlander zondag niet vanaf de eerste startrij aan de race mogen beginnen vanwege de door de wedstrijdleiding opgelegde straf. Hoe dan ook, deze prestatie is er eentje die de Nederlander als Moto3 Rookie op zijn conto bij kan schrijven. Om zo terug te slaan, dit nadat je de avond ervoor zo’n tegenslag hebt moeten verwerken, maakt het alleen maar indrukwekkender.

Beluister de eerste reactie van de Nederlander via onderstaande audiolink:

 

De vierde tijd tijdens werd gereden door Niccolò Antonelli gevolgd door Binder, Joan Mir, Jules Danilo en Jorge Martin.

Nicolo Bulega noteerde de negende tijd terwijl zijn nieuwe teamgenoot Lorenzo Dalla Porta de kwalificatie afsloot met een tiende rondetijd.

RW Racing GP coureur Livio Loi noteerde de tweeëntwintigste rondetijd.

 

Handige links Octo British Grand Prix: