Deroue voor Buis en Velthuizen in spannende eerste IDM Supersport 300 race op Assen

297
idm-supersport-300
Scott Deroue (95) - TT Circuit Assen | foto© Harm de Boer

De eerste IDM Supersport 300 wedstrijd tijdens de Gamma Racing Day leverde veel spektakel op. Op een opdrogende baan was Scott Deroue het sterkste voor Jeffrey Buis. Colin Velthuizen pakte met een derde plaats het volle puntentotaal voor het IDM. Sasha De Vits won de race in de Yamaha R3 Cup.

Tijdens de Gamma Racing Day worden er ook twee wedstrijden verreden voor de IDM Supersport 300 klasse. Naast de vaste IDM rijders staan ook de MTM Kawasaki coureur uit het WK aan start met Scott Deroue, Robert Schotman, Jeffrey Buis en Dion Otten. Zondagmorgen was de eerste race. Het was droog in Assen, maar er waren nog veel natte plekken op de baan. De rijders gingen van start op regenbanden, al was het wel onrustig op de grid. Deroue vertrok vanaf pole positon voor IDM kampioenschapsleider Angelo Licciardi en Dion Otten. De tweede startrij werd gevormd door Jeffrey Buis, Walid Khan en Ruben Bijman.

Na de start waren de rijders voorzichtig in de eerste bochten. Voor Robert Schotman was de race al heel snel voorbij, want hij ging onderuit in de Ossebroeken. Khan nam in de eerste ronde de meeste risico’s en hij wist zich wat los te rijden van het peloton aan rijders. In de tweede ronde wisten Deroue en Buis het gat te dichten naar Khan. Een flinke groep rijders gingen mee in de slipstream, waardoor er in deze fase een enorme kopgroep ontstond. Vooraan deden Colin Velthuizen, Otten, Buis en Khan het meeste kopwerk en dit viertal zorgde er ook voor dat de voorste groep halverwege de race wat uit elkaar viel.

De Duitser Toni Erhard en Doure wisten de oversteek te maken, waarbij zij ook de overige rijders weer meetrokken naar de voorste groep. Tien rijders zaten kort bij elkaar toen de laatste vier ronden begonnen. Dit was ook het moment dat Deroue in de aanval ging. Binnen een halve ronde wist hij zich op te werken van plaats zes naar één. Vervolgens zette Deroue flink aan, waardoor hij zich probeerde los te rijden. Buis en Khan konden aanhaken, maar daarachter ontstond er een kleine splitsing. In de voorlaatste ronde wist Velthuizen, met Otten en Bijman, in zijn kielzog weer naar de voorste drie toe te rijden. In de laatste ronde gingen deze zes Nederlanders dus uitmaken wie de race zou gaan winnen.

Deroue wist de eerste plaats vast te houden en zo won hij de eerste IDM Supersport 300 wedstrijd tijdens de Gamma Racing Day. Daarachter vochten Buis en Khan een stevig duel uit voor de tweede plaats. Buis kwam uiteindelijk als tweede over de finish. Door het gevecht wist Velthuizen op de streep nog de derde plaats van Khan over te nemen. Velthuizen pakte daarmee het volle puntentotaal voor het IDM. Khan werd vierde voor Bijman en Otten. Liccardi kwam als zevende over de finish gevolgd door Erhard, Melvin van der Voort en Rick Dunnik.

Binnen het veld van 36 rijders waren ook de rijders van de Yamaha R3 Cup actief. Sasha De Vits en Thom Molenaar vochten in deze categorie een mooi duel uit om de overwinning. De Vits kwam uiteindelijk nipt voor Molenaar over de eindstreep. Levi Badie werd derde van de Yamaha R3 Cup rijders. Vanmiddag rond 17:20 uur gaat de tweede race van start op het TT Circuit Assen.

Na afloop van de race duurde het even totdat de uitslag officieel werd. Buis kreeg in eerste instantie een penalty van 10 seconden, omdat hij voordeel gehad zou hebben in de laatste GT-bocht toen hij in het gevecht met Khan even buiten de baan kwam. Uiteindelijk werd deze penalty teruggedraaid en werd Buis als tweede in de uitslag opgenomen achter Deroue.