Deze circuits moet je eens in je leven bezocht hebben

78
michael-van-der-mark
Michael van der Mark - Laguna Seca 2017 | foto© Yamaha Racing

Iedereen die race gek is weet hoe magisch de sfeer kan zijn op het (motor)circuit. Het geluid van ronkende motoren, piepende banden en de geur van brandend rubber. Of je er nou komt om te kijken of om zelf een rondje te rijden; er is iets bijzonders met dat bochtige asfalt. Hieronder lees je welke iconische circuits op jouw bucketlist moeten staan om een bezoekje te brengen, het liefst met je eigen motor natuurlijk!

De groene hel
Een circuit dat de bijnaam ‘de groene hel’ draagt is alleen daarom al een bezoekje waard. Pak dus je reistas in en scheur over de Duitse snelwegen naar het Nürburgring racecircuit in Nürburg. Het circuit dat bestaat uit de Nordschleife en Südschleife, loopt dwars door de Eifel en staat met zijn 173 extreem uitdagende bochten, bekend als een van de gevaarlijkste circuits ter wereld waar al meer dan 70 mensen het leven verloren. Daarom wordt dit oude circuit ook niet meer gebruikt in de F1. Toch is het zeer de moeite waard om naar dit historische circuit af te reizen. Dan is het natuurlijk het mooist om zelf ook, heel voorzichtig, een rondje Nordschleife te rijden.

Stratencircuit
Wanneer je de passie voor het straatracen echt wilt beleven dan moet je een bezoek brengen aan het Isle of Man circuit. Tijdens de beruchte Isle of Man TT zijn in de afgelopen honderd jaar al meer dan 250 doden gevallen. Het is dan ook een behoorlijke uitdaging om het 60 kilometer lange circuit, vol met 59 bochtjes en talrijke bruggetjes zonder brokken af te leggen. Maar het is natuurlijk wel heel gaaf om met je eigen motor hetzelfde rondje te rijden als de coureurs! Al zul je er zelf waarschijnlijk iets langer over doen dan de 16.42 minuten die nu als record gelden. Laat je overigens niet beetnemen door de naam Isle of Man; ook vrouwen mogen uiteraard gewoon hun  weekendtas dames pakken om dit circuit te bezoeken of te racen.

Racen in de Ardennen
Ook om dit legendarische circuit te bezoeken hoef je alleen maar de grens over te steken, maar dan naar onze Belgische buren. Circuit Spa-Francorchamps, dat volgens velen het mooiste circuit ter wereld is, ligt diep in de Ardennen en staat bekend als een riskant circuit, vooral vanwege de beruchte bochtencombinatie eau rouge en Raidillon. Ook hier heb je allerlei mogelijkheden om de baan zelf te ontdekken, zowel in de auto als op de motor. Vergeet je sporttas niet mee te nemen want deze prachtige omgeving leent zich ook uitstekend voor een tocht op de racefiets of een flink eind hardlopen in de Ardennen.

De beruchte ‘corkscrew’
Als je al een excuus nodig had om te vertrekken richting het heerlijke California, dan is een bezoek aan de Laguna Seca wel een hele goede. Hier bezoek je het circuit dat met name bekend staat om de beroemde chicane, ‘de Corkscrew’. Dit circuit is kort, maar razendsnel en heeft 11 bochten. Laguna Seca heeft tijdens de corona lockdown een mooie opknapbeurt ondergaan en maakt zich nu op om de uitgestelde events alsnog te organiseren, zoals in oktober de MotoAmerica Superbike Speedfest.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App