Diaz behaalt overtuigende zege in WorldSSP 300 Race 2, beide Nederlanders crashen

1337
Álvaro Diaz viert de overwinning in World Supersport Race 2 op Motorland Aragón | © Randy van Maasdijk

Álvaro Diaz heeft zondagmiddag de tweede World Supersport 300 race gewonnen op Motorland Aragón. De Spanjaard wist in de slotfase te ontsnappen en won met overtuiging voor Marc García en Lennox Lehmann. Drama was er voor de Nederlanders Victor Steeman en Ruben Bijman die allebei uitvielen met een crash.

Zondagmiddag om 15:15 uur ging de tweede World Supersport 300 race van start op Motorland Aragón. De omstandigheden waren gunstig voor deze laatste race van het weekend met zon en een buitentemperatuur van zo’n 22°C.

Alex Millan ging niet van start in deze race. De Spanjaard was zondagochtend tijdens de warm-up hard gecrasht na contact met een andere coureur en heeft hieraan een gebroken linkerpols en gekneusde rechterenkel overgehouden.

Het was Álvaro Diaz die het beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht inging voor polesitter Marc García en Inigo Iglesias. Victor Steeman behield zijn vierde positie voor teamgenoot Yuta Okaya en Hugo de Cancellis. Daarachter reden Marco Gaggi, Dirk Geiger, Ruben Bijman en Humberto Maier in de top tien.

García, winnaar van Race 1 op zaterdag, viel meteen aan en nam de koppositie over van zijn landgenoot. Het was zaak voor de rest van de coureurs om aan te blijven haken aangezien de World Supersport kampioen van 2017 op zaterdag weg wist te rijden van zijn concurrenten.

Zoals te verwachten werd de volgorde volledig op z’n kop gezet op het één kilometer lange rechte stuk. Bij het ingaan van bocht twee had Victor Steeman de leiding overgenomen voor Iglesias en Diaz.

Het was weer ‘close racing’ zoals gebruikelijk in de World Supersport 300 klasse. In een kopgroep van zo’n veertien coureurs wist Steeman zich goed te positioneren en reed hij constant in de top drie.

Halverwege de race had Iglesias de leiding overgenomen voor Ieraci en Diaz, Steeman deed echter ook volledig mee voor de overwinning. De eerste zeventien coureurs reden binnen anderhalve seconde van elkaar waardoor het niet te voorspellen was wie er aan het einde als winnaar over de finish zou komen.

Met vier ronden te gaan dook Diaz uit de slipstream op het lange rechte stuk en nam hij de leiding over. Vervolgens wist de Spanjaard meteen een gat te slaan van zo’n 0,7 seconde en leek hij op weg naar de overwinning. In diezelfde tiende ronde kwam Victor Steeman ten val. De Nederlander kon zijn weg nog wel vervolgen maar een goed resultaat was hierdoor niet meer mogelijk.

Diaz maakte in de laatste ronde geen fout meer en kwam met ruim drie seconden voorsprong als winnaar over de streep. Daarachter vond er een flink gevecht plaats voor de tweede positie en deze werd gewonnen door García, Lehmann kwam daarachter opnieuw als derde over de finish. Ieraci eindigde als vierde voor Iglesias, Gennai, Di Sora, Kawakami, Sabatucci en Gaggi in de top tien.

Ruben Bijman en Yuta Okaya waren in de laatste ronde ook nog in deze strijd verwikkeld voor de tweede plaats maar in bocht 7 ging het mis. De Nederlander probeerde zijn MTM Kawasaki teamgenoot te passeren maar veroorzaakte contact waardoor ze allebei onderuit gingen. Een dramatische race voor het team waarin alle drie coureurs waren uitgevallen.

Verdere uitvallers door een crash waren: Victor Rodigruez, Matteo Vannucci, Humberto Maier, Iker García en Gasper Hudovernik.

In het kampioenschap zijn Diaz en García de gedeelde leider in het kampioenschap met 45 punten, Lehmann staat derde met 32 punten.

De World Supersport 300 coureurs zijn over twee weken te zien op het TT Circuit Assen waar in het weekend van 22 t/m 24 april de tweede ronde van het World Superbike kampioenschap verreden wordt.