Jake Dixon heeft zaterdagmiddag in de derde kwalificatiesessie pole position behaald in de British Superbike klasse met slechts 0,004 seconde verschil. De Kawasaki coureur had daarvoor al het nieuwe ronderecord gereden en zal zondagmiddag in race 1 vanaf pole starten voor Tarran Mackenzie en kampioenschapsleider Leon Haslam. 

Zaterdagmiddag gingen op een zonnig maar enigszins fris TT Circuit Assen de drie kwalificatiesessies van de Bennetts British Superbikes klasse van start. De omstandigheden waren zonnig maar wel met frisse temperaturen.

Het kampioenschap werkt met drie kwalificaties waarbij telkens de langzaamste coureurs afvallen. Na Q1 blijven er nog achttien coureurs over en na Q2 blijven er nog maar negen coureurs over zodat de snelsten in Q3 de strijd aan kunnen gaan voor pole position.

Q1
De omstandigheden leken gunstig te zijn voor de coureurs en hun machines aangezien het race-ronderecord, een 1’36.904, al in de eerste sessie door negen coureurs verbroken werd en de snelste coureur van de sessie zelfs al onder het polerecord van Shane ‘Shakey’ Byrne uit 2016, een 1’35.724 wist te duiken.

Jake Dixon was de coureur die de snelste rondetijd op de klokken zette met een 1’35.716 voor Leon Haslam en Tarran Mackenzie. Daarachter stonden Bridewell, Brookes, Iddon, Irwin, Laverty, Rea en O’Halloran in de top tien. Een crash was er voor Danny Buchan die zijn machine dusdanig had beschadigd dat hij niet meer in actie kon komen terwijl hij wel in de top 18 geklasseerd stond.